Scurgerea de documente clasificate ale Departamentului american al Apărării reprezintă un risc "foarte grav" pentru securitatea naţională, a declarat ieri Pentagonul, conform News.ro.
Documentele - compliaţii ale informaţiilor obţinute de spionajul american, destinate unor oficiali de rang înalt - includ informaţii sensibile cu privire la războiul din Ucraina, precum şi despre China şi aliaţii SUA. Fotografiate, documentele - dintre care unele este posibil să fi fost modificate înainte de a fi publicate - au apărut pentru prima dată pe platforme online precum Twitter, 4chan şi Telegram, precum şi pe un server Discord pentru jocul video Minecraft.
Ieri, vorbind cu reporterii, un oficial de rang înalt al Pentagonului a declarat că documentele reprezintă "un risc foarte grav pentru securitatea naţională şi au potenţialul de a răspândi dezinformări".
"Încă investigăm cum s-a întâmplat acest lucru, precum şi amploarea problemei", a declarat Chris Meagher, asistent pentru afaceri publice al secretarului apărării.
Consecinţele acestor scurgeri de informaţii ar putea fi semnificative, chiar mortale pentru sursele de informaţii americane. "Dezvăluirea de informaţii clasificate şi sensibile nu numai că poate avea consecinţe enorme pentru securitatea noastră naţională, dar poate duce şi la moartea unor oameni", a avertizat Chris Meagher.
În acelaşi timp, Pentagonul îşi reevaluează procedurile prin care stabileşte cine are acces la astfel de documente sensibile. "Au fost luate măsuri pentru a analiza mai atent modul în care acest tip de informaţii este distribuit şi cui", a confirmat Meagher. Oficialul a refuzat însă să răspundă atunci când a fost întrebat dacă Pentagonul crede că documentele sunt autentice, dar a spus că unele "par să fi fost modificate". La rândul său, Departamentul american al Justiţiei investighează acum scurgerea de informaţii, alături de oficiali de la Pentagon, Casa Albă şi din alte instituţii ale guvernului american.
Formatul documentelor este similar cu cel "utilizat pentru a furniza zilnic liderilor noştri de rang înalt actualizări privind Ucraina şi operaţiunile legate de Rusia, precum şi alte actualizări ale informaţiilor", a adăugat Meagher.
Pentagonul a aflat pentru prima dată de scurgerea de documente săptămâna trecută, secretarul apărării Lloyd Austin fiind informat despre acest lucru la 6 aprilie, a precizat el. În cadrul unui briefing de presă separat, purtătorul de cuvânt al securităţii naţionale, John Kirby, a declarat că preşedintele american Joe Biden a fost informat pentru prima dată despre scurgerea de informaţii "săptămâna trecută". Întrebat dacă scurgerea de informaţii a fost limitată până în prezent şi dacă alte documente urmează să fie făcute publice, John Kirby a spus că "nu ştie".
"Nu ştim cine este responsabil pentru acest lucru. Şi nu ştim dacă au mai multe (documente) de postat online", a spus el, înainte de a adăuga: "Este o preocupare pentru noi? Absolut".
Comisiile relevante ale Congresului au fost, de asemenea, informate, a precizat Pentagonul.
Chris Meagher a refuzat să comenteze potenţialul impact pe care documentele l-ar putea avea pe linia frontului din Ucraina, dar a declarat că "ucrainenii şi-au demonstrat capacitatea şi competenţa în acest război", precizează sursa citată.
"Atât preşedintele, cât şi secretarul (apărării) au spus clar că Statele Unite vor fi alături de ei atât timp cât va fi nevoie", a subliniat el.
Scurgerea de documente i-a determinat pe oficialii americani să îşi asigure aliaţii "de angajamentul Statelor Unite de a proteja informaţiile şi de fidelitatea faţă de parteneriatele noastre de securitate", a declarat Meagher.
Oficiali americani au contactat aliaţii Washingtonului pe această temă, "inclusiv pentru a-i reasigura de angajamentul nostru de a proteja informaţiile şi de capacitatea noastră de a garanta parteneriatele noastre", a confirmat şi un purtător de cuvânt al diplomaţiei americane, Vedant Patel.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.04.2023, 17:13)
PENTAGON LEAKS: Numele României apare în scurgerea de informații de la Pentagon. Detaliile despre ajutorul acordat Ucrainei au ajuns în posesia rușilor
Președintele Klaus Iohannis a interzis autorităților din România să ofere detalii despre ajutorul pe care România îl oferă Ucrainei. Cu toate acestea, informațiile despre ajutorul dat de România au ajuns la partenerii din SUA, informează Știripesurse.
Conform documentelor secrete care s-au ”scurs” de la Pentagon, România joacă un rol crucial în Ucraina. Țara noastră oferă atât armament, cât și sprijin logistic ucrainenilor.
Din aceste documente reiese faptul că România are un rol similar cu cel al Poloniei în războiul din Ucraina.
Conform unui raport secret „scurs” din Pentagon, în zilele de 3,4 și 5 martie, pe teritoriul României s-au desfășurat următoarele operațiuni militare:
1. Recunoaștere aeriană în adâncime (Airborne Sensitive Reconaissance);
2. Instrucție bilaterală cu națiunile partenere care au un rol cheie în susținerea Ucrainei;
3. Instrucție cu națiunile partenere pentru descurajarea militară a Rusiei;
În ceea ce privește operațiunea de recunoașterea aeriană, România, conform raportului, a folosit un avion cu pilot și două drone, iar Polonia, un avion cu pilot și trei drone.
Operațiunile s-au repetat și în următoarele două zile, se arată în programul planului respectiv, conform Spotmedia.
Din aceste informații reiese și faptul că România are, mai degrabă, un important rol strategic în ce privește susținerea Ucrainei și nu neapărat unul de donator de arme și echipamente.
Kremlinul nu s-a ferit să pună România pe lista neagră a țărilor neprietenoase și acuză faptul că țara noastră trimite arme în Ucraina, mai informează Știripesurse.
Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe a susținut că „al cincilea pachet” de ajutor militar pe care Bucureștiul l-ar fi aprobat include „arme de calibru mic, muniții și componente pentru echipament militar”.
„Aceasta este prima oară când s-a aflat atât de explicit și public, deși anterior pe platformele social media au apărut înregistrări video care arată folosirea unor obuze fabricate în România de către forțele armate ucrainene”, și-a continuat ea discursul în fața jurnaliștilor ruși.
Ea a mai spus că „Bucureștiul evită publicitatea legată de aceste subiecte, preferând să le spună românilor și opiniei publice internaționale doar despre sprijinul 'umanitar' acordat Ucrainei. Este clar acum ce înseamnă 'umanitar'”, a acuzat ea.
„Autoritățile române simt evident un disconfort moral legat de îndeplinirea directivelor NATO de a trimite tot mai multe transporturi mortale, dându-și seama de consecințele reale ale acestei politici motivate de ideologie. În locul acestei rușini false, ei ar trebui să recunoască totul”, a cerut Zaharova.
„Spuneți poporului vostru și lumii întregi cum stau cu adevărat lucrurile. Nu vă fie frică. Trimiterea repetată de arme naționaliștilor ucraineni cu care să lupte împotriva propriului popor nu face decât să prelungească conflictul (în caz că Bucureștiul nu știe asta) și duce la mai multe victime”, a mai spus ea.
„Cei care fac asta împărtășesc responsabilitatea cu regimul naționalist de la Kiev pentru crimele, sângele și suferința pe care doar le vor înmulți. Dacă oficialii români cred că toate acestea sunt irelevante, este opinia lor. Dar ar fi frumos să împărtășească niște 'dezvăluiri' despre aceste transporturi. Ce trimit ei regimului de la Kiev?”, a conchis ea.