Un nou studiu al Pentagonului arată că ordinea internaţională susţinută de SUA după cel de-al doilea război mondial este pe cale să se schimbe, ceea ce face ca Statele Unite să-şi piardă poziţia de lider în afacerile mondiale.
Soluţiile propuse de Pentagon pentru a proteja poziţia SUA rămân totuşi neschimbate: mai multă supraveghere, mai multă propagandă ("manipulare strategică a percepţiilor") şi mai multă expansiune militară, precizează medium.com.
Documentul menţionează că lumea a intrat într-o fază fundamentală de transformare în care puterea americană este în declin, ordinea internaţională se dezlănţuie şi autoritatea guvernelor de pretutindeni se destramă.
Pericolul nu vine doar din partea rivalilor puternici ai Statelor Unite, cum ar fi Rusia şi China, ambele reprezentate ca ameninţări în creştere rapidă pentru interesele americane, ci şi din cauza riscului din ce în ce mai mare a atacurilor lumii arabe. Potrivit sursei, acestea nu vor erupe numai în Orientul Mijlociu, ci în întreaga lume, subminând încrederea în guvernele existente.
Raportul descrie Rusia şi China drept "forţe revizioniste", care beneficiază de ordinea internaţională dominată de SUA, dar acum "caută o nouă distribuţie a puterii şi a autorităţii, proporţionale cu apariţia lor ca rivali legali faţă de dominaţia SUA".
De asemenea, puterile concurente, Rusia şi China, alături de altele precum Iranul şi Coreea de Nord, au jucat un rol major în îndepărtarea statului american din poziţia sa, scrie Telesur.
În mijlocul provocării reprezentate de aceste puteri concurente, studiul Pentagonului subliniază ameninţarea din partea forţelor nestatale care subminează "ordinea condusă de SUA" în moduri diferite, în principal prin informaţii.
Raportul subliniază: "Accesul necontrolat la tehnologie, pe care majoritatea îl acceptă, subminează în mod rapid avantajele prealabile ale intenţiilor, acţiunilor sau operaţiunilor discrete, secrete sau ascunse. În cele din urmă, liderii supleanţi ar trebui să presupună că toate activităţile legate de apărare, de la mişcările tactice minore la operaţiunile militare majore, s-ar desfăşura complet deschis din acest punct înainte".
Prin urmare, studiul Pentagonului prezintă ca soluţie la ameninţarea informaţională o mai bună utilizare a capacităţilor americane de supraveghere a maselor, care sunt descrise drept "cel mai mare şi mai sofisticat complex de informaţii din lume".
Această revoluţie a informaţiilor conduce, la rândul ei, la "dezintegrarea generalizată a structurilor tradiţionale de autoritate alimentate şi/sau accelerate de hiperconectivitate, decăderea evidentă şi potenţialul eşec al status quo-ului Războiului Rece".
Raportul, bazat pe un proces de cercetare intensiv timp de un an, care implică consultarea cu agenţiile cheie din cadrul Departamentului Apărării (DoD) şi al armatei americane, solicită guvernului SUA să investească în mai multă supraveghere, o propagandă mai bună prin "manipularea strategică" a opiniei publice şi o armată "mai mare şi mai flexibilă".
"În timp ce Statele Unite rămân un gigant global politic, economic şi militar, nu se mai bucură de o poziţie inactivă faţă de concurenţii de stat", se arată în raport.
Raportul mai precizează: "Pe scurt, statu quo-ul care a fost eclozat şi cultivat de strategi americani după cel de-al doilea război mondial şi care de zeci de ani a fost principalul scop pentru DoD, nu este doar o frământare, ci poate chiar să se prăbuşească".
Studiul descrie natura imperială al acestui ordin ca fiind susţinută de dominarea americană, iar SUA şi aliaţii săi "dictau" literalmente termenii în favoarea propriilor interese: "Ordinul şi părţile sale constitutive, apărute mai întâi din cel de-al doilea război mondial, au fost transformate într-un sistem unipolar, odată cu prăbuşirea Uniunii Sovietice şi a fost, în general, dominat de Statele Unite şi aliaţii săi occidentali şi asiatici".
Dar această epocă în care SUA şi aliaţii pot să-şi facă propriul drum s-a terminat, scrie publicaţia Alternet. Observând că oficialii din SUA "simt în mod firesc obligaţia de a păstra poziţia globală a Statelor Unite în cadrul unei ordini internaţionale favorabile", raportul concluzionează că această "ordine globală pe care Statele Unite a construit-o şi susţinut-o timp de 7 decade este sub un stres enorm".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.07.2017, 00:31)
Daaaa. Face Romania urmatoarea ordine. Calculati in zeci si multe zeci de ani luzerilor altfel da cu virgula. [Fragment eliminat, conform regulamentului.] ordine noua mondiala la 2017 fara Americani. [Fragment eliminat, conform regulamentului.] d-acilea
2. fără titlu
(mesaj trimis de Cristi C în data de 25.07.2017, 07:20)
Mai multă supraveghere, mai multă propagandă.
3. fără titlu
(mesaj trimis de Mihai D în data de 25.07.2017, 09:43)
Teoria vidului pe pamant: nu exista vid pe pamant. Daca ceva pleaca dintr-un loc, altul il va inlocui. Hegemonia americana este de preferat hegemoniei ruse sau chineze. Americanii doar iau resursele altor tari; rusii iau resursele si le cer sa stea si capra.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.07.2017, 11:02)
basescu a zis ca americanii cer sa stea in genunchi cu fata, pe langa ca cer resursele
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.07.2017, 20:21)
Corectie: Daca ceva pleaca dintr-un loc, altceva il/o va inlocui.