Reprezentanţii societăţilor de investiţii financiare (SIF) se arată optimişti în privinţa rezultatelor pe tot anul trecut pe care le va prezenta Banca Comercială Română în luna februarie, în ciuda faptului că ultimul trimestru din 2008 nu a fost tocmai favorabil sectorului bancar.
Tudor Ciurezu, vicepreşedintele SIF "Oltenia" (SIF5), ne-a declarat: "Sunt sigur că pe ansamblul întregului an rezultatele BCR sunt bune, deşi cele aferente ultimului trimestru din 2008 vor fi, probabil, mai mici decât înainte".
Domnul Ciurezu a adăugat: "În cazul Băncii Comerciale Române nu vor fi probleme în privinţa rezultatelor nici în 2009, deşi eficienţa băncii va fi mai redusă din cauza dificultăţilor din sectorul bancar, însă BCR are avatanjul că este lider de piaţă".
Floriean Firu, director general adjunct la SIF "Transilvania" (SIF3), este, de asemenea, optimist în privinţa rezultatelor, considerând că acestea, cu siguranţă, nu vor fi proaste.
Profitul net raportat de Banca Comercială Română, după impozitare şi plata intereselor minoritare a crescut puternic, în trimestrul al treilea din 2008, la 1.247 milioane lei (341,5 milioane euro), fiind cu 71,8% mai mare decât cel obţinut în perioada similară din 2007.
Deţinerea celor cinci societăţi de investiţii financiare în cadrul BCR se situează între 4% şi 6%.
Totuşi, dificultăţile din sectorul bancar internaţional, cu potenţiale reverberaţii şi asupra băncilor autohtone ridică semne de întrebare privind disponibilitatea băncilor de a mai acorda dividende în 2009.
Societăţile de investiţii financiare, care deţin pachete semnificative la bănci, ar fi, cu siguranţă, lovite de o astfel de decizie. Anul trecut, cele cinci SIF-uri au primit câte 22,07 milioane de lei aferente deţinerii din Banca Comercială Română.