Numărul solicitărilor iniţiale de şomaj din SUA a scăzut uşor săptămâna trecută, după creşterea neaşteptată din săptămâna precedentă, şi au rămas peste pragul de 400.000, potrivit datelor publicate ieri de Departamentul american pentru muncă. Menţinerea acestui indicator - urmărit ca semnal cu frecvenţă mai ridicată pentru evoluţiile din piaţa muncii - peste pragul respectiv poate indica că ritmul de generare de locuri de muncă din SUA nu este unul extrem de puternic.
Nivelul este în continuare foarte ridicat, în condiţiile în care economia americană continuă să opereze la cele mai bune condiţii din ultimii 11 ani pe fondul debutului de ciclu economic, redeschiderii economiei şi a stimulentelor fiscale şi monetare implementate de autorităţi. Piaţa muncii din SUA se găseşte totuşi într-o situaţie ciudată creată de "generozitatea" guvernului federal american.
Cele 411.000 de cereri noi pentru ajutoare de şomaj au fost depuse în săptămâna ce s-a încheiat în data de 19 iunie. Scăderea este una aproape marginală având în vedere nivelul de 418.000 din săptămâna precedentă, când s-a înregistrat prima creştere a numărului solicitărilor din aprilie încoace. Recordul absolut de 6,87 milioane de cereri a fost atins în ultima săptămână din martie 2020. Analiştii se aşteptau la un număr de 380.000 de cereri săptămâna trecută.
Cererile ce solicită continuarea ajutorului de şomaj au continuat totuşi să scadă în săptămâna încheiată la 19 iunie la 3,39 milioane de la 3,534 milioane în săptămâna precedentă. Numărul în continuare elevat, spun economiştii, indică faptul că unii angajaţi sunt dispuşi să nu se întoarcă în piaţa muncii atâta timp cât pot primi în continuare ajutoare de şomaj care chiar plătesc mai bine decât unii angajatori.
Situaţia scoate totuşi în evidenţă faptul că politica economică "trickle-down" aplicată în ultimii patruzeci de ani - în care cei bogaţi au primit tot felul de deduceri fiscale şi tăieri de taxe în ideea că bogăţia celor de sus va ajunge şi la cei de jos - a lăsat câteva milioane bune de americani complet deziluzionaţi cu privire la perspectivele lor economice.
Până acum, pentru a "stimula" revenirea în piaţa muncii, 25 de state americane au anunţat că nu vor mai oferi cei 300 de dolari suplimentari oferiţi lunar celor ce sunt înscrişi în şomaj, bani alocaţi în martie de administraţia Biden până pentru finalul lunii septembrie. Totodată mai multe state au început să rigidizeze criteriile de primire a ajutorului de şomaj, iar cei care refuză un loc de muncă nu vor mai fi eligibili să primească sprijin financiar.
În SUA încă există circa 7,5 milioane de şomeri care nu existau înainte de pandemie, în ciuda faptului că locurile de muncă disponibile se află la maxime istorice, la un nivel de 9,3 milioane la nivelul lunii mai.
Oficialii Federal Reserve (Fed) au afirmat săptămâna trecută că se concentrează pe revenirea la ocuparea integrală a forţei de muncă. Marţi, în Congresul american, preşedintele Fed Jerome Powell a declarat că piaţa muncii are un drum lung în faţă către revenirea la nivelul pre-pandemie şi că încă este necesar sprijin din partea factorilor de decizie.
"Ritmul rapid de generare de locuri de muncă din debutul redresării a presupus în mod esenţial revenirea la vechea ocupaţie. Acum suntem în faza de căutare de noi locuri de muncă şi asta reprezintă o chestiune ce ţine de cerere şi ofertă şi care presupune timp", a spus marţi Powell.
Totodată, date publicate ieri de statistica americană au confirmat creşterea economică trimestrială anualizată de 6,4% din primele trei luni ale anului. De asemenea, comenzile de bunuri cu folosinţă îndelungată din SUA au urcat în luna mai cu 2,3%, sub estimarea din sondajul Bloomberg de 2,7%.