PENTRU AL OPTULEA AN LA RÂND Nasdaq, lider la IPO-uri în SUA

V.R.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 decembrie 2021

Nasdaq, lider la IPO-uri în SUA

Piaţa a atras 743 de IPO-uri şi 35 de transferuri de pe alte burse, în 2021 Pe Nasdaq au fost lansate nouă din cele mai mari zece IPO-uri din SUA, respectiv şapte din cele mai mari de la nivel global

Piaţa americană Nasdaq a atras 743 de oferte publice iniţiale (IPO) anul acesta, care au generat un total de 180 de miliarde de dolari, ceea ce face ca această bursă să fie lider în domeniu, în SUA, pentru al 32-lea trimestru consecutiv. Un total de 318 companii operaţionale s-au listat la Nasdaq în 2021, reprezentând o rată de câştig de 76%. Pe lângă aceste IPO-uri, 35 de companii şi-au transferat listarea pe Nasdaq, printre care Honeywell, Palo Alto Networks şi Xerox.

"2021 a fost un an an important pentru listări, cu peste 1.000 de oferte publice iniţiale pe toate bursele din SUA, iar aproape trei sferturi (73%) dintre acestea au avut loc pe Nasdaq", a declarat Nelson Griggs, preşedintele Nasdaq Stock Exchange, adăugând: "Suntem mândri să fim bursa aleasă de companiile care se îndreaptă către pieţele publice. Soluţiile noastre pe ciclul de viaţă al unei companii, concentrate pe ESG (guvernanţă de mediu, socială şi corporativă), le oferă firmelor puterea de a reimagina economia modernă şi de a transforma modul în care trăim şi lucrăm".

Cel mai mare IPO din SUA, anul acesta, după venituri: Rivian

În 2021, companiile listate la Nasdaq au atras 63% din toate veniturile obţinute prin IPO, aici având loc şapte dintre cele mai mari zece IPO-uri de la nivel mondial după venituri: Rivian Automotive (a strâns 12 miliarde de dolari), GlobalFoundries (2,6 miliarde de dolari), Bumble (2,2 miliarde de dolari), Robinhood (2 miliarde de dolari), Applovin (2 miliarde de dolari), Shoals Technologies (1,9 miliarde de dolari) şi Playtika (1,9 miliarde de dolari).

La Nasdaq au venit, de asemenea, 110 companii de tip SPAC, inclusiv Lucid, SoFi şi Grab. Un SPAC nu are operaţiuni comerciale, fiind creat doar pentru atragerea de capital prin IPO. SPAC-ul foloseşte banii din listare pentru cumpărarea altei companii.

Dacă Rivian a fost cel mai mare IPO care a avut loc anul acesta la Nasdaq, cel mai important transfer bursier a fost cel al Honeywell, iar pe segmentul SPAC, tranzacţiile majore au fost realizate de Lucid, Qualtrics şi Soaring Eagle, în funcţie de venituri. Totodată, cea mai mare listare directă a fost a societăţii Coinbase.

Nasdaq a fost, anul acesta, o bursă lider în SUA pentru IPO-urile lansate în domeniul sănătăţii, al consumului şi tehnologiei, cu rate de câştig de 94%, 64%, respectiv 61%. Nasdaq a găzduit cele mai mari cinci IPO-uri din tehnologie şi, de asemenea, a continuat să domine pe segmentul listărilor companiilor de biotehnologie şi farmaceutice, câştigând 99% din toate IPO-urile din domeniu.

35 de transferuri de pe alte burse, cu o valoare totală de piaţă de 360,4 miliarde de dolari

Pe Nasdaq au avut loc mai multe transferuri decât pe oricare altă bursă din SUA, atrăgând 35 de societăţi în 2021, cu o valoare de piaţă totală de 360,4 miliarde de dolari. Valoarea de piaţă a tuturor companiilor care s-au transferat către Nasdaq din 2005 până acum a depăşit 2,2 trilioane de dolari.

În plus, Nasdaq şi-a consolidat influenţa pe piaţa SPAC-urilor, atrăgând 70% din toate IPO-urile acestui tip de societăţi, care au strâns astfel 92 de miliarde de dolari. Un total de 110 de afaceri SPAC s-au listat în 2021 pe Nasdaq, cu o rată de câştig de 59% în SUA.

Amintim că, în luna mai, autoritatea pieţei de capital din SUA (Securities and Exchange Commission - SEC) a aprobat propunerea operatorului bursier Nasdaq de a le permite companiilor să strângă capital prin listări directe. Conform SEC, modificarea de reglementare propusă de Nasdaq este în concordanţă cu normele autorităţii şi ar putea fi benefică pentru investitori, ca alternativă la o ofertă publică iniţială tradiţională.

Decizia a venit după ce, în decembrie anul trecut, SEC a aprobat o propunere a New York Stock Exchange (NYSE) de a le permite companiilor să strângă capital prin listări directe. Înainte de această hotărâre, SEC a permis listări directe pentru companiile care nu au mai atras capital prin acest proces.

La NYSE scade numărul companiilor listate, la Nasdaq -creşte

Între 2020 şi 2021, bursele majore din SUA au delistat 179 de companii, potrivit unui raport publicat recent de Finbold.com, care arată că numărul societăţilor tranzacţionate la Nasdaq şi New York Stock Exchange este de 6.000 în 2021, mai mic cu 2,89% faţă de cifra de anul trecut: 6.179. În 2019, 5.454 de companii erau listate pe cele două burse din SUA.

NYSE a înregistrat cel mai mare număr de delistări de companii. La New York sunt listate 2.434 de firme în 2021, cu 15,28% mai puţin faţă de numărul din anul anterior: 2.873. Numărul companiilor listate la Nasdaq a crescut, însă, cu 7,86%, de la 3.306 la 3.566.

316 listări pe Nasdaq, în 2020

Anul trecut, Nasdaq a găzduit 316 oferte publice iniţiale din care s-au strâns 80,9 miliarde de dolari. Nivelul a fost unul record pentru momentul respectiv.

Evoluţia s-a datorat în principal creşterii numărului de SPAC-uri, care au devenit tot mai populare în ultimul deceniu. În 2020, numărul SPAC-urilor a crescut mai mult de patru ori faţă de anul precedent, conform economistului-şef al Nasdaq, Phil Mackintosh.

Nasdaq, prima bursă electronică din lume, respectiv a doua cea mai mare piaţă din lume după capitalizarea bursieră, a împlinit, la data de 8 februarie 2021, 50 de ani de existenţă.

De la intrarea sa în scenă, în 1971, bursele din întreaga lume au îmbrăţişat modelul electronic al Nasdaq, în contextul în care tranzacţionarea activelor devine din ce în ce mai sofisticată din punct de vedere tehnologic.

Nasdaq, iniţial un acronim pentru National Association of Securities Dealers Automated Quotations, şi-a început operaţiunile în SUA, pe 8 februarie 1971.

"În cei 50 de ani de la înfiinţarea Nasdaq, lumea şi pieţele de capital au evoluat enorm", spunea, în februarie, Adena Friedman, preşedintele-CEO al Nasdaq, adăugând: "Ceea ce a început ca primul sistem mondial electronic de cotare a acţiunilor s-a transformat într-o companie globală de tehnologie care serveşte nu numai pieţele de capital, ci pieţele de pretutindeni. Succesul viitorului nostru se bazează în mare măsură pe angajamentul nostru de a adopta o creştere incluzivă, de a susţine următoarea generaţie de antreprenori şi de a conduce inovaţia care duce economia globală înainte".

Astăzi, Nasdaq continuă să funcţioneze în SUA şi Europa, iar peste 70 de burse din 50 de ţări folosesc tehnologia sa de tranzacţionare computerizată.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. stiati ca basell 3 a pozitionat rezerva de au si notele ipotecate pe palierul cel mai inalt din balante?

    Se schimba naratiunea treptat in financiar... se pare ca, "creditul" incepe sa scada in intensitate odata cu trendul dobanzilor ce urmeaza sa se prabuseasca dupa varfurile actuale. 

    “Money is gold and nothing else. … Everything else is credit.” — J.P. Morgan 

    se m n a t c o menturi cre tine  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb