PENTRU CĂ FIRMA AMERICANĂ BELL HELICOPTERS O CURTEAZĂ, Francezii de la Airbus vor de la IAR Ghimbav contract de exclusivitate

OVIDIU VRÂNCEANU
Ziarul BURSA #Companii / 29 martie 2017

Francezii de la Airbus vor de la IAR Ghimbav contract de exclusivitate

Compania IAR Ghimbav este interesată "să intre într-un program de cooperare de lungă durată cu Airbus Helicopters (potenţial furnizor de elicoptere)", se arată într-un raport al Consiliului de Administraţie al companiei care va fi supus aprobării acţionarilor la finele lunii viitoare. Programul ar trebui, potrivit documentului citat, "să-i asigure (companiei IAR - n. red.) înnoirea portofoliului de produse din cadrul obiectului de activitate - lucrări de personalizare a elicopterelor H215M, fabricaţia de subansamble şi executarea lucrărilor de MRO pentru acest tip de elicopter, precum şi fabricaţia altor părţi componente pentru lanţul de fabricaţie şi distribuţie al Airbus Helicopters, dezvoltarea unei baze industriale competitive pentru elicoptere, care să permită pe termen lung ocuparea forţei de muncă cu înaltă calificare, fie în mod direct, fie în mod indirect, prin subcontractanţii societăţii, transferul de know-how, posibilitatea reabilitării/modernizării facilităţilor industriale ale societăţii în vederea atingerii standardelor de calitate care se impun, obţinerea unor noi competenţe care urmează să fie recunoscute prin certificări şi autorizări, precum şi consolidarea relaţiei comerciale cu Airbus Helicopters, care să-i permită asigurarea necesarului de importuri de completare necesare îndeplinirii sarcinilor contractuale asumate de societate: reparaţia capitală a elicopterelor PUMA SOCAT, revitalizarea şi modernizarea elicopterelor 330 L PUMA pentru misiuni căutare-salvare, menţinerea în stare de operabilitate a întregii flote de elicoptere deţinute de instituţiile din cadrul Forţelor Sistemului Naţional de Apărare".

Contract general cu clauze de exclusivitate

Airbus Helicopters şi IAR SA doresc ca detaliile complete ale cooperării lor să fie definite într-un contract de cooperare definitiv, care urmează să fie definit şi semnat de către părţi înainte de încheierea vreunui contract cu Ministerul Apărării Naţionale. În aceste condiţii, cele două companii intenţionează să semneze un "Contract general pentru cooperare industrială şi comercială", care să le permită începerea discuţiilor cu reprezentanţii MApN pentru identificarea necesităţilor acestei instituţii în ceea ce priveşte dotarea cu elicoptere multi-rol. De asemenea, acest contract general ar permite părţilor să identifice partajul industrial şi să pregătească împreună oferta tehnică şi comercială pentru acest beneficiar, cu IAR SA în calitate de prim-contractor.

Airbus Helicopters condiţionează încheierea acestui contract de o colaborare exclusivă din partea IAR SA, propunând, în acest sens, articolul 3 din proiectul de contract general ce conţine o serie de clauze vizând acest aspect.

Acţionarii sunt chemaţi să îşi dea acordul cu privire la acest contract deoarece prevederile articolului amintit "îngrădesc începerea/intrarea IAR SA în orice discuţie privitoare la dezvoltarea unui alt model de elicopter realizat de către oricare alt producător mondial de elicoptere aflat în concurenţă cu Airbus Helicopters, afectează semnificativ pe termen mediu şi lung activitatea societăţii şi politica ei economică şi pot constitui motive de contestare a acestui acord industrial, de către oricare alt competitor al Airbus Helicopters, în baza prevederilor art. 101 TFUE".

În plus, aceste prevederi pot avea repercusiuni asupra programului de înzestrare cu elicoptere a MApN, precum şi al altor instituţii din cadrul Sistemului Forţelor Naţionale de Apărare.

În raport se mai arată că atât încheierea, cât şi neîncheierea acestui contract general între Airbus Helicopters şi IAR SA vor avea consecinţe asupra societăţii pe termen mediu şi lung în ceea ce priveşte cifra de afaceri şi pe cale de consecinţă influenţează nivelul profitului şi a dividentelor, poziţia pe piaţa internă şi internaţională, nivelul tehnic al societăţii, calitatea, forţa de muncă şi relaţiile cu clienţii.

Un Viper - 31 milioane de dolari, un H215 - 13 milioane de euro

Raportul nu arată, dar dă de înţeles că francezii de la Airbus au forţat mâna părţii române să agreeze încheierea unui contract general după ce americanii de la Bell Helicopters s-au arătat interesaţi în noiembrie anul trecut de începerea unei colaborări cu compania braşoveană IAR Ghimbav.

Concernul american Bell Helicopter a anunţat, în noiembrie, că a încheiat un memorandum cu IAR Ghimbav în vederea unei colaborări. Astfel, americanii ar putea produce componente sau asambla la fabrica din Braşov elicopterul de atac Viper, dacă Guvernul va decide să cumpere acest aparat. Elicopterele Viper ar putea înlocui aeronavele IAR 330 Puma deţinute de Forţele Aeriene Române.

Aparatele de atac Viper sunt momentan folosite doar de americani şi armata pakistaneză şi costă aproximativ 31 de milioane de dolari. Viper este unul dintre cel mai bine înarmate elicoptere de luptă din lume.

Pe de altă parte, francezii vin şi cu argumentul preţului în încercarea de a convinge MapN să cumpere elicoptere, un aparat de zbor H215, care va fi produs în totalitate la Ghimbav, costând doar 13 milioane de euro.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Ar trebui sa vedem IARV la 15 lei dupa cum se bat americanii,francezii in contracte.

    1. Daca ne gandim ca vom avea un razboi iminent ar fi mai potrivit Viper dar elicopterul H215 este mai potrivit. Pote fi utilizat si in domeniul civil.

      Crede cineva ca s-a schimbat opinia americanilor de cand PERFIDUL obsedat sexual clinton NE-A DAT UN BRANCI PE SCARI la sfarsitul anilor '90, cand nu era nici ilescovici ,nici adrian nastase la butoane ? Nu, singurii ce ne-au sprijinit (Chirac) au fost francezii, iar ministrul finantelor de atunci, Daniel Daianu, n-a fost un imbecil cand l-a trimis pe unchiul sam la plimbare... Contract cu francezii fara discutie !!!

      1.2 ,sunte-ti probabil un an angajat al Airbus ...Pumele noastre cu ce sunt mai prejos decat H215 ?

      Resursa Pumelor e si ea limitata, sunt aparate cu peste 30-40 de ani de zbor. Este tehnica a anilor "70 de la care nu poti cere multe chiar daca unele au fost imbunatatite. Iar la alegerea modelului trbuie luat in calcul diversitateamisiunilor. Viperul poate fi folosit numai la lupta/razboi, celalat .... e multirol (inclusiv cu optiuni civile -de transport.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb