Legea privind aprobarea ordonanţei de urgenţă pentru înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Inves-tiţii (FSDI) a fost retrimisă, ieri, la comisiile de specialitate din cadrul Camerei Deputaţilor. Deşi se afla pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor, for decizional, pentru dezbatere şi vot final, proiectul legislativ conţine mai multe dispoziţii care nu sunt pe placul actualei majorităţi parlamentare constituită odată cu votarea moţiunii de cenzură prin care a fost demis guvernul Dăncilă.
Liderul Pro România, Victor Ponta, a făcut apel la toate partidele să respingă ordonanţa de urgenţă.
Ponta a spus: "Dacă a uitat cineva, Fondul Suveran a fost gândit de Drag-nea şi Vâlcov la iniţiativa unor grupuri de interese din Israel şi Rusia. Actele normative necesare au fost semnate de Dăncilă şi Teodorovici şi se dorea trecerea ultimelor companii rămase încă în proprietatea statului (Hidroelectrica, Romgaz, Aeroportul Otopeni, Portul Constanţa, Salrom, etc.) în administrarea unor indivizi privaţi".
Conform lui Victor Ponta, toate companiile respective valorează 20 de miliarde de euro, dar au fost subevaluate de Comisia Naţională de Prognoză, condusă de Ion Ghizdeanu, care a stabilit o valoare totală sub 2 miliarde de euro.
Înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii a fost făcută iniţial prin lege adoptată de Parlament, în sesiunea extraordinară de la începutul lunii iulie 2018. Actul normativ a fost atacat de preşedintele Klaus Iohannis la Curtea Constituţională. Magistraţii au declarat că legea este neconstituţională în întregime, deoarece un astfel de fond poate fi înfiinţat prin hotărâre de guvern.
Ulterior, fostul preşedinte al PSD, Liviu Dragnea, a insistat pentru înfiinţarea Fondului Suveran prin ordonanţă de urgenţă. Actul normativ a fost adoptat de guvernul Dăncilă în luna noiembrie a anului trecut, iar la închiderea sesiunii pe 2018 Senatul a confirmat ordonanţa de urgenţă aprobată de Executiv.
Actul normativ a ajuns la Camera Deputaţilor, care este for decizional. Numai că în Camera inferioară a Parlamentului, PSD a pierdut majoritatea odată cu intrarea ALDE în opoziţie. Astfel că, în acest moment, social-democraţilor le va fi foarte greu, dacă nu imposibil, să treacă legea respectivă de plenul Camerei Deputaţilor. Practic, Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii se află blocat în acest moment la Camera Deputaţilor.