PENTRU CĂ ŢARA NOASTRĂ NU ÎL RECUNOAŞTE CA STAT, Taiwanul şi-a trimis oficialii să "încălzească" relaţiile cu România

ANCUŢA STANCIU
Ziarul BURSA #Companii / 27 mai 2013

Taiwanul şi-a trimis oficialii să "încălzească" relaţiile cu România

Oamenii de afaceri taiwanezi vor să facă afaceri la noi

David Nan-Yang Lee, şeful reprezentanţei Taiwanului în Slovacia: "Sperăm ca oficialii dumneavoastră să-şi schimbe mentalitatea despre Taiwan"

126 de companii româneşti şi 33 de firme din Taiwan au participat, săptămâna trecută, la întâlniri bilaterale de afaceri, organizate cu ocazia Misiunii Comerciale a Taiwanului la Bucureşti. Evenimentul a avut ca obiectiv principal dezvoltarea unor relaţii cu potenţiali parteneri români şi explorarea oportunităţilor de pe piaţa din România. Evenimentul a fost organizat de Taiwan External Trade Development Council (TAITRA).

Relaţiile diplomatice dintre România şi Taiwan sunt considerate destul de reci, întrucât România a avut o poziţie constantă de recunoaştere a unei singure Chine, Tai-wanul, al cărui nume oficial este Republica Chineză, constituind parte integrantă a acesteia, potrivit Ministerului Afacerilor Externe. În consecinţă, Taiwan nu se regăseşte pe lista ţărilor cu care România are relaţii diplomatice.

David Nan-Yang Lee, şeful reprezentanţei Taiwanului în Slovacia, care se ocupă, de curând, şi de posibilitatea dezvoltării relaţiilor dintre România şi Taiwan, ne-a acordat un interviu privind oportunităţile de afaceri dintre cele două ţări.

Reporter: Având în vedere că, mai nou, vă ocupaţi şi de dezvoltarea relaţiilor dintre România şi Taiwan, vă rugăm să ne spuneţi care sunt paşii pe care îi veţi urma pentru îmbunătăţirea cooperării dintre cele două ţări?

David Nan-Yang Lee: Cred că, în primul rând, ar trebui să creăm o punte de cunoaştere între cele două ţări, deoarece taiwanezii nu ştiu prea multe despre România, iar voi nu aveţi informaţii despre noi.

Aceasta este prima mea vizită în ţara dumneavoastră şi, cu această ocazie, vreau să mă prezint şi, de asemenea, să prezint ţara mea mediului de afaceri din România.

Taiwan este o ţară preponderent orientată pe comerţ, având relaţii economice cu aproape toate ţările lumii. Suntem al 17-lea exportator şi al 18-lea importator din lume.

În IT, ocupăm locuri fruntaşe în lume, iar în indus-tria semiconductorilor topurile sunt conduse de Coreea şi Taiwan.

România are ieşire la Marea Neagră, resurse naturale şi o economie de mari dimensiuni. Din punct de vedere geografic, vă aflaţi în centrul Europei de Est, deci aţi putea reprezenta o poartă de acces pentru oamenii noştri de afaceri către Uniunea Europeană.

În ultimii ani, Taiwan şi-a dezvoltat mult afacerile cu grupul ţărilor de la Vişegrad - Polonia, Cehia şi Slovacia, Ungaria. Eu sunt şeful reprezentanţei Taiwan în Bratislava, în Slovacia, şi pot să vă spun că avem cu această ţară o relaţie de lucru foarte bună.

Reporter: Ce loc ocupă Taiwanul în rândul investitorilor din Slovacia?

David Nan-Yang Lee: Suntem printre primii investitori străini ai Slovaciei. Am investit acolo aproape 300 de milioane euro şi am creat pes-te 2000 de locuri de muncă. Principalele investiţii taiwaneze în Slovacia sunt: Foxconn - 30 milioane de euro, AU Optronics - 191 milioane de euro, Delta Electronics - circa 55 milioane de euro.

Avem, de asemenea, o cooperare ştiinţifică strânsă cu guvernul slovac.

Reporter: Cum speraţi să îmbunătăţiţi relaţiile cu autorităţile româ-ne?

David Nan-Yang Lee: În primul rând, sperăm ca autorităţile din România să arate bunăvoinţă tuturor oamenilor noştri de afaceri.

Începând din 2011, taiwanezii pot călători fără viză în majoritatea ţărilor europene, existând un acord de tip "visa waiver" pentru a uşura libera circulaţie a cetăţenilor.

În cazul României, procedura de intrare în ţară este încă destul de greoaie, este nevoie de paşaport, ştampilă, birocraţie, ceea ce înseamnă timp de aşteptare. În plus, firmele taiwaneze nu pot să-şi deschidă subsidiare direct în Româ-nia, fiind nevoite sa utilizeze companii înregistrate în alte ţări.

Sper ca ţara dumneavoastră să procedeze la fel ca şi celelalte ţări europene, să-i facă pe turiştii şi oamenii noştri de afaceri să se simtă bineveniţi aici.

Reporter: Veţi avea întâlniri cu autorităţile române?

David Nan-Yang Lee: Sper să am ocazia să mă întâlnesc cu autorităţile române, data viitoare, când voi veni aici.

Va trebui să discutăm despre cum putem facilita călătoriile oamenilor din Taiwan aici, despre cum putem îmbunătăţi relaţiile economice dintre cele două ţări.

Pentru mine, aceste elemente reprezintă prioritatea numărul 1, vreau să creez o atmosferă propice investiţiilor taiwaneze, pentru că România reprezintă o nouă piaţă emergentă.

Acest lucru este foarte important pentru oamenii noştri de afaceri şi sunt puţini dintre ei care cunosc aceas-tă ţară. În plus, în momentul când ajung pe aeroportul din Bucureşti, au senzaţia că sunt trataţi în mod diferit faţă de celelalte ţări.

Oamenii de afaceri taiwanezi ar trebui să vină să investească aici, nu doar să facă afaceri cu ţara dumneavoastră, ci şi să o folosească drept punct de acces către Europa şi către est, spre Rusia.

Vrem un dialog deschis cu autorităţile române, însă, până acum, nu am primit nici un răspuns la cererile noastre.

Reporter: Cum apreciaţi interesul firmelor româneşti pentru afacerile cu Taiwan, în urma Misiunii Comerciale a Taiwanului la Bucureşti?

David Nan-Yang Lee: Cred că există interes enorm de ambele părţi.

Companiile taiwaneze care au venit cu această ocazie chiar vor să facă afaceri aici şi sper că atât TAITRA cât şi biroul nostru reprezentativ să îi ajute în acest demers.

Cred că evenimentul a fost foarte important şi pentru oamenii de afaceri români care au avut posibilitatea să dialogheze cu firme din Taiwan, să le cunoască mai bine.

Schimburile comerciale dintre România şi Taiwan s-au ridicat anul trecut la circa 190 milioane de dolari. Nu e o sumă mare şi aş dori ca pe viitor să crească.

România este o ţară cu o piaţă destul de mare, în special pentru investiţii.

Comparativ cu alte ţări europene pe care le-am vizitat, în România cos-tul mic al forţei de muncă şi calificarea oamenilor sunt atractive pentru oamenii de afaceri.

Acum, după această vizită, înţeleg de ce oamenii noştri de afaceri încear-că să vină aici.

Am observat multe lucruri pozitive în România, oamenii sunt foarte prietenoşi, piaţa este foarte atrăgătoare.

Mi-am dat seama că există o concepţie greşită despre România, care trebuie schimbată.

Sperăm, de asemenea, ca şi oficialii dumneavoastră să-şi schimbe mentalitatea despre Taiwan. Noi vrem să fim prieteni cu România, vrem să investim aici şi vrem să fim un partener comercial.

Nu vrem să creăm probleme şi sperăm că România îşi va putea menţine relaţia sa actuală cu China, pentru că noi facem afaceri cu China, suntem chiar cel mai mare inves-titor acolo.

Sperăm că relaţia dintre România şi China să continue, dar vrem şi dezvoltarea relaţiilor economice dintre România şi Taiwan, pentru că nu are cum să dăuneze nici unei ţări. Ar trebui să existe avantaje reciproce.

Reporter: Credeţi că România va accepta să găzduiască o reprezentanţă taiwaneză în viitor?

David Nan-Yang Lee: Sper că da.

O astfel de reprezentanţă ar facilita şi mai mult lucrurile.

Dacă noi avem o relaţie bună cu România şi, în plus, vom înfiinţa un birou aici, investitorii taiwanezi ar fi convinşi că afacerile lor sunt mai bine protejate, ceea ce i-ar determina să vină să investească mai mult.

Ştiu însă că lucrurile nu pot fi realizate atât de repede, sunt o persoană practică şi îmi doresc să acţionăm pas cu pas.

Vrem să dovedim că suntem un popor care iubeşte pacea, am vrea să facem afaceri pe piaţa românească, şi, dacă ne acceptaţi şi vreţi să faceţi afaceri cu noi, ar fi un lucru bun, pentru că toată lumea ar avea de câştigat.

Taiwan Trade Center din Bucureşti este o sucursală a Taiwan External Trade Development Council şi susţine interesele afacerilor taiwaneze în România.

Taiwan-ul este recunoscut la nivel mondial pentru inovaţiile sale tehnologice. Potrivit evaluărilor economice publicate de instituţii internaţionale importante, Taiwan-ul a continuat să stea în fruntea clasamentelor globale în ce priveşte competitivitatea creşterii economice, mediul de afaceri favorabil şi de inovare tehnologică. Taiwan-ul a fost clasat pe locul 13 în rândul celor 144 de ţări în Raportul Global al Competitivităţii 2012-2013 al Forumului Economic Mondial (WEF).

Mediul de investiţii din Taiwan a fost clasat pe locul 4 printre cele 50 de ţări din lume într-un raport în 2012 al Business Environment Risk Intelligence (BERI). În plus, într-un raport anual al Băncii Mondiale din 23 octombrie 2012 Taiwan-ul a fost evaluat drept al 16-lea loc din lume unde se pot face afaceri cu uşurinţă.

Semnarea Acordului Cadru de Cooperare Economică (ECFA) între Taiwan şi China din iunie 2010 a deschis calea spre mai multe acorduri comerciale în anii următori. Acordul de comerţ preferenţial va ajuta Taiwan-ul pentru a se conecta cu toată regiunea Asia - Pacific, consolidând astfel poziţia să ca un hub de distribuţie la nivel mondial.

Deşi nu au relaţii diplomatice, UE recunoaşte Taiwanul ca o entitate economică şi comercială separată

UE respectă principiul "Chinei unice", recunoscând Guvernul Republicii Populare Chineze drept singurul guvern legal al Chinei. Astfel, UE nu întreţine relaţii diplomatice cu Taiwanul. Între UE şi Taiwan nu au fost încheiate acorduri bilaterale, dar au loc consultări anuale. Cu toate acestea, Comisia a înfiinţat în 2003 un birou european de relaţii comerciale la Taipei. UE recunoaşte Taiwanul ca o entitate economică şi comercială separată şi încurajează fluxul de schimburi comerciale şi de investiţii între Europa şi Taiwan. UE întreţine relaţii solide cu Taiwanul şi în domenii de altă natură decât cea politică, precum relaţiile economice, ştiinţa, educaţia şi cultura. Taiwanul ocupă locul al patrulea în clasamentul partenerilor comerciali ai UE din Asia, după RPC, Japonia şi India. UE a sprijinit cu fermitate aderarea Taiwanului la OMC, care a avut loc la 1 ianuarie 2002. De asemenea, UE sprijină rezolvarea pe cale paşnică a diferendelor legate de suveranitate dintre Taipei şi China continentală. În decembrie 2010, UE a acordat cetăţenilor taiwanezi posibilitatea de a călători fără viză în UE.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb