Pentru Caterpillar, noua depresiune economică a început în 2013

CĂLIN RECHEA
Ziarul BURSA #Internaţional / 24 august 2015

Pentru Caterpillar, noua depresiune economică a început în 2013
CĂLIN RECHEA

Unul dintre pilonii industriali ai Statelor Unite, Caterpillar, a anunţat, săptămâna trecută, o nouă scădere anuală masivă a vânzărilor. Rezultatele sale reprezintă un indicator premergător al activităţii industriale viitoare la nivel global, având în vedere profilul companiei, orientat către producţia bunurilor de capital.

Caterpillar este cel mai mare producător mondial de echipamente şi maşini pentru sectoarele transporturilor, energiei, exploatării materiilor prime şi construcţii, iar acţiunile sale fac parte din indicele Dow Jones Industrial Average (DJIA) din 1991.

Declinul a început în decembrie 2012, tendinţa fiind determinată mai ales de evoluţia vânzărilor din Asia/Pacific şi America Latină (vezi grafic).

În iulie 2015, vânzările globale au scăzut cu o rată anuală de 11%, în condiţiile unui declin de 37% în America Latină şi de 25% în Asia/Pacific. Cele mai mari scăderi anuale, de 23%, s-au înregistrat pentru maşinile şi echipamentele destinate sectorului transporturilor, în timp ce declinul vânzărilor pentru echipamente destinate sectorului industrial au scăzut cu 16%, iar vânzările către sectorul petrolier au scăzut cu 15%.

Pe fondul acestei scăderi persistente a vânzărilor, acţiunile Caterpillar (n.a. simbol bursier CAT) au înregistrat la închiderea de vineri, 21 august 2015, un declin de peste 20% faţă de maximul înregistrat în prima parte a anului, alături de alte nouă acţiuni componente ale indicelui DJIA, printre care se regăsesc Apple, IBM, Exxon, Intel, Walmart, Chevron şi DuPont.

John Deere, o altă companie americană renumită la nivel global, tocmai a raportat rezultatele pentru al treilea trimestru al anului fiscal (n.a. care începe în noiembrie).

Profitul a înregistrat o scădere anuală de 39%, pe fondul unei scăderi a veniturilor cu 22%, în condiţiile în care "rezultatele reflectă declinul sectorului agricol şi scăderea cererii pentru echipamentele de construcţii", după cum se arată în comunicatul de presă.

Oficialii companiei prognozează că vânzările din Uniunea Europeană vor înregistra un declin de 10% în 2015 faţă de anul precedent, vânzările de tractoare şi combine din America de Sud se vor reduce cu 20% - 25%, iar pentru vânzările de echipamente agricole din SUA şi Canada declinul estimat este de 25%.

Datele prezentate într-un articol recent de la Bloomberg arată că valoarea cumulată a acţiunilor producătorilor de materii prime a scăzut cu circa 2 trilioane de dolari în ultimul an, pe fondul prăbuşirii preţurilor, rezultat al "anilor de investiţii excedentare, care au condus la supraproducţie tocmai pe fondul scăderii cererii din China".

În aceste condiţii, companiile din sectorul petrolier, energetic şi industrial au anunţat reduceri masive ale cheltuielilor de capital, care se vor reflecta în continuare asupra producţiei şi rezultatelor financiare ale companiilor Caterpillar şi John Deere.

Dincolo de rezultate financiare individuale ale celor două companii, tendinţa negativă accentuată a vânzărilor bunurilor de capital reprezintă un serios semnal de alarmă cu privire la sustenabilitatea ritmurilor actuale ale creşterii economice, atât la nivel economiilor dezvoltate cât şi a celor emergente.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb