PENTRU COMBATEREA EVAZIUNII FISCALE: ANAF vizează circuite comerciale complexe

Mina Irina
Anticorupţie / 28 iulie 2016

Actualizare 17:40 Vicepreşedintele PNL: "E regretabil că ANAF vine cu un proiect prin care speră să spioneze cumpărăturile românilor"

Vicepreşedintele PNL Virgil Popescu susţine, pe blogul său, că proiectul, care prevede că ANAF ar urma să primească datele celor care fac cumpărături cu cardul, încalcă libertăţile cetăţenilor şi afirmă că acesta aminteşte de Securitate şi de regimul comunist.

"Observ că uneori instituţiile statului se îmbată cu putere şi uită de noţiuni precum «libertatea» sau «drepturile omului». Este regretabil că şi ANAF se înscrie în această categorie şi vine cu un proiect prin care speră să reuşească să spioneze cumpărăturile românilor. Prin proiectul iniţial, ANAF dorea să obţină toate detaliile disponibile cu privire la identitatea deţinătorului cardului, de fiecare dată când se efectua o plată electronică. Ulterior, Ministerul Finanţelor a anunţat că proiectul va suferi modificări şi nu vor mai solicita anumite date (cum ar fi numărul cardului, din motive de securitate). Cert este că în continuare se doreşte supravegherea cumpărăturilor pe care le fac românii. Un astfel de proiect încalcă libertăţile cetăţenilor. (...) Acest proiect îmi aminteşte de Securitate şi de restricţiile regimului comunist", a declarat Virgil Popescu.

Virgil Popescu susţine că ANAF, dacă doreşte să combată evaziunea fiscală, ar trebui să înceapă cu introducerea plăţii cu cardul în instituţiile statului.

"ANAF ar trebui să se concentreze pe recuperarea prejudiciilor din dosarele de corupţie decât să stea să-i spioneze pe români", mai spune el.

Potrivit acestuia, PNL încurajează măsurile de prevenire a evaziunii fiscale, dar nu cu sacrificarea drepturilor şi libertăţilor indivizilor.

"Este nevoie de un echilibru, astfel încât cetăţenii să se simtă protejaţi", mai arată liberalul, conform sursei citate.

(M.I.)

--------

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală vizează, pentru combaterea evaziunii fiscale, atât circuite comerciale ample şi complexe, cât şi comerţul cotidian, potrivit unui comunicat trimis redacţiei.

"Dacă pentru identificarea reţelelor tranzacţionale frauduloase este necesară monitorizarea tranzacţiilor sau controlul preţurilor de transfer, pentru combaterea «micii» evaziuni, este necesară, printre alte măsuri, corelarea datelor referitoare la rulajele comunicate de POS-uri cu datele înregistrate pe bonul fiscal. Această propunere facilitează combaterea evaziunii fiscale, iar datele sunt necesare în cazul în care casele electronice de marcat întrerup transmiterea de informaţii către ANAF (defecţiune, suspendare servicii internet, pană de curent, rea intenţie etc)", se arată în comunicat.

Propunerea respectă prevederile Codului de procedură fiscală conform căruia băncile trebuie să comunice ANAF lista persoanelor care deschid ori închid conturi, rulajele sau soldurile conturilor deschise la acestea, precum şi informaţiile sau documentele referitoare la operaţiunile derulate prin acele conturi. În acest sens, sunt importante datele aferente tranzacţiei, inclusiv contul din care s-a făcut plata pentru bunurile sau serviciile achiziţionate.

De asemenea, proiectul respectă prevederile legale privind accesul la informaţii şi protejarea datelor personale. Procesul de consultare publică a fost demarat acum 10 zile, ieri având loc o întâlnire cu patronatele din domeniul bancar. Proiectul aflat in dezbatere publică are în vedere creşterea gradului de conformare a operatorilor economici, reducerea evaziunii fiscale şi fiscalizarea veniturilor nedeclarate de către operatorii economici, conform sursei citate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb