PENTRU NOII REPREZENTANŢI AI ACŢIONARILOR Greul de abia acum începe la SIF Muntenia

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 iulie 2012

Greul de abia acum începe la SIF Muntenia

Adunarea de 34 de ore de la SIF Muntenia, din week-end, care a răsturnat Consiliul Reprezentanţilor Acţionarilor (CRA), este doar începutul luptei dintre grupul de acţionari care a vrut schimbarea, în frunte cu omul de afaceri Gheorghe Iaciu, şi managementul SIF-ului asigurat de SAI Muntenia Invest, al cărei director executiv este Gabriel Filimon.

Cel mai probabil, după cele două zile petrecute "pe front", noul CRA şi susţinătorii lui şi-au acordat măcar o zi de pauză să-şi încarce bateriile, astfel că munca ar putea începe de astăzi.

"Revoluţionarii" s-au exprimat pentru o schimbare în management, vizându-l în special pe Gabriel Filimon, iar Gheorghe Iaciu, cel mai mare acţionar al SIF, cu o deţinere de 5%, a spus că primul pas ar putea fi un audit al SIF.

La adresa directorului SAI Muntenia au mai existat acuze că ar fi contribuit la sifonarea banilor acţionarilor SIF4 prin firmele din portofoliu, însă domnia sa nu a comentat niciodată public aceste informaţii, spunând că va răspunde numai în faţa acţionarilor companiei.

În urma AGA, Gabriel Filimon s-a arătat dispus să coopereze cu noul CRA, în ciuda repulsiei reciproce evidente.

În AGA, tabăra "Iaciu" a dominat net tabăra "Filimon", atât la capitolul participaţii la SIF, cât şi la capitolul pregătire juridică, verificările interminabile impuse de avocaţii "revoluţionarilor", ducând la un rezultat al şedinţei care pare extrem de dificil de contestat, deşi au existat acţionari care au anunţat, chiar în timpul şedinţei, că se vor adresa justiţiei, considerând că organizarea AGA nu a fost legală.

Interesant va fi, în continuare, cum, când şi dacă vor reuşi "revoluţionarii" să-şi impună voinţa printre hăţişurile juridice de la SIF Muntenia, SAI Muntenia şi Grupul Financiar Muntenia.

Hăţişurile

SIF Muntenia este administrată, prin statut, de SAI Muntenia Invest, condusă de consiliul de administraţie prezidat de Petre Pavel Szel şi, pe partea executivă, de Gabriel Filimon.

SAI Muntenia Invest este deţinută de Grupul Financiar Muntenia (GFM), unde preşedinte este Gabriel Filimon.

Acţionarii GFM sunt, în mare măsură, angajaţii SAI Muntenia, având drepturile de vot şi deţinerea limitate la 5%.

O variantă pe care probabil că au luat-o în calcul "revoluţionarii" ar fi schimbarea administratorului, mai mulţi acţionari fiind pentru aducerea unui management profesionist, eventual o firmă străină, pe modelul Fondul Proprietatea.

Pentru aceasta, însă, este nevoie de modificarea statutului SIF4, ceea ce necesită un cvorum de 50% plus o acţiune la AGA şi o majoritate tot de 50% plus o acţiune din cei prezenţi care să aprobe acest lucru.

Spre deosebire de majoritatea societăţilor listate, SIF-urile au milioane de acţionari, astfel că este, practic, aproape imposibil de asigurat o asemenea prezenţă fizică şi foarte greu de realizat prin alte mijloace (procuri sau corespondenţă).

La AGA din weekend, cvorumul a fost de 32,62% din capitalul social, unul dintre cele mai mari înregistrate la o Adunare de la SIF-uri.

Chiar şi în caz că ar reuşi un cvorum nemaiîntâlnit, este nevoie de hotărârea SAI, pentru ca eventualele modificări ale statutului să poată fi înregistrate la Registrul Comerţului.

------------------

Articolul 286, Aliniatul 3, din Legea 297/2004 privind piaţa de capital

"(3) Prin derogare de la Legea nr.31/1990, modificările ce vor fi efectuate la actele constitutive ale S.I.F.-urilor, pentru încadrarea acestora în prevederile prezentei legi, vor fi înregistrate la oficiul registrului comerţului, în baza hotărârii consiliului de administraţie sau a S.A.I., după caz, ulterior obţinerii autorizaţiei prealabile emise de CNVM".

------------------

O variantă de lucru ar fi ca noul CRA să atace, în primă fază, contractul de administrare, care poate fi modificat prin acordul părţilor.

Rezultatul poate fi influenţat de "chimia" dintre noul CRA şi administratori.

Primul teren de confruntare/înţelegere ar putea fi reprezentat de valoarea comisionului de administrare.

Totuşi, se pare că în contractul de administrare este lăsat un spaţiu larg de manevră în favoarea CRA, potrivit unor surse, astfel că, pe lângă comision, "revoluţionarii" ar putea porni şi spre alte schimbări.

Un exemplu ar fi politica de numire a reprezentanţilor SIF4 în Consiliile de Administrare ale societăţilor din portofoliu, unde poate că "revoluţionarii" şi-ar dori să aibă un cuvânt de spus.

Acţionarii SIF Muntenia au încredinţat misiunea "schimbării" de management celor 11 reprezentanţi: Adrian Andrici, singurul "supravieţuitor" din fostul CRA, Olimpiu Blăjuţ şi Răzvan Lefter, angajaţi ai casei de brokeraj Swiss Capital, Marcel Gheorghe, avocat specializat pe piaţa de capital, Daniel Pandele, asociat şi administrator Doraly Mall, firmă controlată de Gheorghe Iaciu, economistul Gabriel Vasile, brokerii Florin Cazan şi Ştefan Gioga, Cristian Alexandru Ştefănescu, proprietarul primului restaurant Subway din România, Catălin Mancaş şi Dan Sârboiu.

Bătălia din weekend, de la SIF Muntenia, nu a aşezat decât premisele pentru un război care, mai înainte, părea imposibil.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. care greu? de a musca din cascaval? nu e o singura persoana respectabila in tot noul CRA. Acum trebuie sa-si scoata investitia - pot sa o faca in mod corect, in care beneficiaza toti actionarii, sau doar pentru ei, prin metode ilicite. Eu cred ca o sa fie a doua varianta. dar sa le dam o sansa - prezumptia de nevinovatie. in cateva luni ne vom lamuri.

    1. si ce, aia vechi erau mai buni? cel putin de unii din astia nu am auzit nimic de rau....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb