PENTRU PRIMA DATĂ DUPĂ 2002 Euro a ajuns la paritate cu dolarul

G.D.
Macroeconomie / 12 iulie 2022

Euro a ajuns la paritate cu dolarul

Moneda euro a ajuns astăzi la paritate cu dolarul american, pentru prima dată în ultimii 20 de ani, afectată de riscul întreruperii livrărilor de gaze ruseşti pentru economia europeană, transmite AFP, conform Agerpres.

În jurul orei 11:50 GMT, un euro se tranzacţiona pentru un dolar, un nivel fără precedent după luna decembrie 2002, în condiţiile în care moneda americană s-a apreciat cu 14% de la începutul anului graţie faptului că investitorii consideră moneda americană drept o valoare tradiţională de refugiu în perioade de turbulenţe.

De mai multe luni, moneda euro este supusă la presiuni pe pieţele financiare din cauza războiului din Ucraina şi a măsurilor relativ limitate adoptate de Banca Centrală Europeană pentru a combate inflaţia ridicată.

Un curs de schimb mai mic al monedei euro face ca bunurile importate să devină mai scumpe, ceea ce pe cale de consecinţă alimentează şi mai mult inflaţia. Potrivit celor mai recente date ale Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a atins un nou record de 8,6% în luna iunie.

Pe de altă parte, creşterea economică modestă lasă o marjă de manevră destul de redusă Băncii Centrale Europene pentru majorarea dobânzii de referinţă în zone euro.

Comisia Europeană îşi va reduce, încă o dată, prognozele de creştere economică în Europa pentru acest an şi anul următor, dar în paralel îşi va majora previziunile de inflaţie pentru a ţine cont de consecinţele războiului din Ucraina, a avertizat luni vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

În luna mai, Executivul comunitar a revizuit prognozele de creştere pentru cele 19 state din zona euro până la 2,7% în acest an, de la 4% cât prognoza în februarie, şi la 2,3% pentru anul viitor, de la 2,7% cât estima în prima sa evaluare a impactului războiului din Ucraina asupra economiei blocului. Tot în luna mai, inflaţia în zona euro a fost estimată la 6,1% pentru acest an, la rândul său o revizuire semnificativă faţă de estimările iniţiale ale Comisiei care mizau pe o inflaţie de 3,5%.

Executivul comunitar urmează să dea joi publicităţii noile sale previziuni revizuite.

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. va ajunge 0,96!

    1. aria 0.96-0.9675 ...dar vezi (daca te uiti pe grafice) ca deja.... avem 5 valuri descendente pe ultimul val care a tins catre paritate.... just sayin' .... :)

      urmeaza un super-val pana in nov-dec 2022 pana in aria 1.155-1.17  

      spor  

      desigur , de-al naibii ultimul val se poate subdiviza pana sa atinga 0.96.... dar vreau sa zic ca asa cum e acum, structura descendenta e completa.

      dupa 1.155-1.17 urmeaza ceva hardcore ... 0.875 sau mai jos 0.833 .... o sa fie hard rock (support) ! :)) 

      din 0,96 face un up de val 4 apoi poate cadea max in zona 0,91-0,89 mai jos d-aici, nu cred!

      Io-s platit in dolari si am rate in euro!! :))) Doamne-ajuta de un 0.8!!! ;))

      O revenire € la 1.15- 1.17 în nov.-dec 2022 intr-un probabil dezastru economic al Europei? Nu cred deloc varianta!

      Ce argumente poți avea? 

      esti mare om, mare caracter! Norocosule! Scapa de ratele in euro si veniturile in usd din 2024 incolo... INVERSEAZA-LE! ;) Rate in dolari si venituri in euro ! O sa fii iar mare om, mare caracter!

      acel val 4 isi va da obstescul duh :) in aria mentionata de mine (1.15-1.17) ...asta cu putin noroc... sa nu moara pe la 1.135 :)))

      e doar o varianta (dupa care ma orientez).

      in nov 2022 sunt mid-term elections in SUA ... si intre Iulie si Nov/Dec 2022 FED e posibil sa ia o pauza de la marirea dobanzilor  

      in acelasi timp ECB va incerca sa ?simuleze? (poate) o tendinta de marire a dobanzilor la euro , fapt care va da sperante (desarte) pietelor...  

      concomitent veti observa toti o inundare cu petrol a pietelor in acelasi interval (iul-dec 2022) fapt care va duce la o corectie destul de profunda (poate) a petrolului  

      poate ne vom bucura si de o punere pe pauza a conflictului din Ucraina.  

      toate motivele de mai sus luate in intregime sau partial pot lucra impreuna.

      ce am scris mai sus nu sunt anticipari (deci nu vorbim de dat in bobi, globuri de cristal, anticipatii, etc), sunt piste de analiza la nivel de analiza fundamentala.  

      Argumentele tale sunt cât se poate de corecte, dar totul poate fi dat peste cap prin octombrie ,de o prăbușire a bursei, cu bursa europeană în prim plan și evident cu un € la pământ!

      octombrie 2022 e prea aproape pentru un euro la pamant... m-am uitat pe graficul eur usd lunar si august, sept si oct (3 bare pe ch art) nu sunt de ajuns pentru o corectie in 3 valuri ... e poate prea repede sa realizeze o urcare de la 0.96/0.97 eur usd la 1.15-1.17 .... ar fi direct racheta

      dar cine stie? 

      vedem.

      p.s. eu astept valul 3 descendent pe sp500 :) gonna ride the wave :) fully leveraged! :)  

    La începutul anului aveam în procente relativ egale acțiuni la bursă, dolari si lei ! La BVB am -3%,dolarii au crescut iar leii sunt tot la ciorap evident erodati de inflație dar în titluri de stat cu 3% era puțin Ce fac acum? Acțiunile le păstrez ,leii îi bag în titluri de stat cu dobândă de 8% dar cu dolarii?

    Aș vrea ceva sfaturi, sau critici! 

    1. vezi ca dxy 112 - 112.50 e capat de drum (pe moment) pt aprecierea usd

      adica eur/usd 0.96/0.9675  

      urmeaza o corectie eur usd in 1.15 - 1.17  

      apoi urmeaza urletul de strigoi al dolarului ... :) (la naiba, poet trebuia sa ma fac!) ... adica pe eur/usd o coborare in aria 0.83-0.87 ...  

      eu ti-as recomanda o strategie pe termen lung (pana la final de 2023 si poate pana in sem.1/2024) : hold pe usd. Deci tine de ei si eventual mai acumuleaza in cursul urcarii pe eur/usd spre 1.15 - 1.17 .  

      Scapa de usd imediat ce atinge eurusd 0.87 , nu astepta 0.83.

      succes.  

      pe termen lung dxy targeteaza 160 puncte (+/- 5 puncte)

      nu astepta 160-ul pe dxy 

      iesi la 155 dxy adica aproximativ eurusd 0.87 

      e posibil sa nu mai existe euro atunci. 

      folosesti marca germana sau francul elvetian.  

      de dolari nu te mai atingi pana in intervalul 2030-2032 - urmeaza sa sufere sincope succesive.

      din 2032 incolo economiseste in monedele statelor inalte tehnologic sau cu multe resurse naturale

      ;) 

      adica: yuan chinezesc, dolar canadian, dolar australian si rubla ruseasca (stiu, o sa primesc o strachina de rosii stricate in cap pentru ce am scris aici, mai ales legat de rubla...dar e ceea ce e).  

      pana atunci nu recomand nici o moneda dintre cele enumerate - vor suferi swing-uri mari care te pot expune la pierderi necontrolabile. Deci le eviti pana in 2032 - ele pot fi atinse doar dupa 2032 si mai ales dupa 2036.  

      Multumesc, foarte interesant ce zici ! Dar mă cunosc si n-am sânge în instalație să văd eur/ usd la 1,15 ! Voi vinde așadar jumătate din dolari acum !

      Ce fac apoi? Titlurile de stat la 8% ,pe un an sunt o variantă? 

      La o criză puternică România o ia pe urmele Turciei ca inflație? 

      Timpuri groaznice!

      Oricum mulțumesc mult! 

      Romania nu are capacitatea de a dezvolta inflatia Turciei - asa cum nu a avut capacitatea (nebuneasca i-as zice) sa aiba comportamentul bipolar geopolitic al Turciei (intre NATO si Rusia). Caci cele doua par a fi in legatura (astfel si lira turceasca va cunoaste noi etaje de depreciere din motive pur geopolitice si economice).

      Titlurile de stat la 8 % la o inflatie de 15 % (oficial)si cam 30-32% neoficial (strict elementele de inflatie volatila (adica alimente, energie, etc) nu stiu daca le pot recomanda.... mi s-ar opri recomandarea in gat daca as face-o. :)  

      Nu stiu ce sa iti recomand sincer. Tu decizi.  

      Dar vezi ca pe actiuni pe pietele de capital americane suntem catre final de val 1 descendent si urmeaza valul 2 corectiv ascendent.... si stii ce vine dupa aceea nu? Valul 3 (din 5) descendent - cel mai puternic val de coborare cu cea mai adanca evolutie. Nu stiu cand va incepe - in cateva luni probabil din octombrie, noiembrie sau decembrie 2022. Dar pana in martie -aprilie 2023 isi va face de cap in cel mai urat stil bearish (descendent).  

      Daca nu vrei sa te incurci cu contracte de diferenta (CFD) sau futures iti recomand sa iti iei USD pe maximul de depreciere al usd (eur usd 1.15-1.17) si apoi sa scapi de dolari in lei in aria eur usd 0.87 sau sub. Cu acei lei e ok sa culegi de pe jos actiunile demolate la nivel de pret (la final de val 3 sau daca te simti gambler sau trader de viteza mare chiar la final de val 5). USD va fi glorios atat cat se vor inregistra scaderi pe pietele de capital americane (si mondiale).

      Mai apoi se va face carpa de sters pe jos (din 2024 incolo)  

      de fapt nu sunt timpuri groaznice, sunt timpuri provocatoare.

      dar o inima linistita si o minte atenta si focalizata stiu sa pescuiasca in apele tulburi.  

      in ape tulburi se prind cei mai grasi pesti.  

      sa nu iti fie frica de provocari ... insasi viata si insasi bataile inimii se bazeaza pe conceptul de asimetrie ritmica.  

      De ce ti-ar fi frica de ...viata? :) Totul va fi ok.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9729
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4977
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2951
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9029
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.7210

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb