PENTRU PRIMA OARĂ DUPĂ 2012 Francul se apropie de plafonul minim impus cursului de schimb

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 20 noiembrie 2014

Francul se apropie de plafonul minim impus cursului de schimb

Analiză Bloomberg: Banca centrală a Elveţiei va păstra plafonul minim până în 2017

Francul s-a apreciat ieri, pe pieţele externe, ajungând pentru prima oară după septembrie 2012 foarte aproape de plafonul minim impus de banca centrală - 1,20 unităţi/euro.

Aprecierea vine în condiţiile în care se apropie referendumul pentru repatrierea aurului, programat să se desfăşoare la data de 30 noiembrie. Partidul Popular Elveţian vrea să oblige banca centrală să aibă rezerve de aur de cel puţin 20% din activele totale, faţă de 8% în prezent.

Francul avea un curs de 1,20129 unităţi/euro ieri, la ora 14:13, pe piaţa din Londra, după ce anterior atinsese 1,2009 unităţi/euro, cel mai puternic curs consemnat după septembrie 2012, când banca centrală a vândut franci pentru ultima dată.

La Zürich, francul avea un curs de 1,2014 unităţi/euro ieri, la amiază, aproape nemodificat faţă de ziua anterioară.

Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a stabilit în septembrie 2011 plafonul minim pentru cursul francului la 1,20 unităţi/euro, ca să protejeze exportatorii, să prevină deflaţia şi recesiunea.

În august 2011, francul urcase la 1,008 unităţi/euro, de la un minim de 1,6828 unităţi/euro în 2007.

Plafonul menţionat a fost depăşit o singură dată de la implementarea sa, în 5 aprilie 2012, când moneda elveţiană s-a apreciat până la 1,19995 unităţi/euro.

"Votul privind repatrierea aurului este, în mod evident, punctul care atrage atenţia către politica SNB. Cu cât ne apropiem de acest moment, cu atât volatilitatea ar putea să crească", afirmă, citat de Bloomberg, Ian Stannard, şef al departamentului de strategie valutară europeană din cadrul "Morgan Stanley", biroul din Londra.

Conform unei analize Bloomberg News, SNB va păstra plafonul impus cursului de schimb franc/euro până în 2017, ca să îndepărteze efectele măsurilor neconvenţionale ale Băncii Centrale Europene (BCE).

Mai bine de 50% dintre cei intervievaţi consideră că SNB nu va elimina plafonul impus cursului până în 2017 sau chiar mai târziu. Numai 3 dintre cei 18 specialişti intervievaţi în intervalul 7 -14 noiembrie sunt de părere că SNB va elimina plafonul în 2015. Doar un economist din cei chestionaţi aşteaptă eliminarea plafonului anul acesta, trei estimează eliminarea în 2015, iar alţi trei - în 2016. "Aşa cum aşteptăm ca BCE să menţină dobânzile la un nivel minim până în 2017, tot aşa anticipăm că SNB va menţine plafonul minim impus cursului de schimb", spune Birgit Heim, senior analist la "Zuercher Kantonalbank" din Zürich.

Preşedintele SNB, Thomas Jordan, a afirmat, în mai multe rânduri, că plafonul minim impus cursului de schimb franc/euro de către Banca Elveţiei rămâne principalul instrument de politică monetară, pe fondul volatilităţii de pe pieţele financiare şi valutare, iar interesul principal al SNB este evoluţia preţurilor în Elveţia.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb