Bursa de Valori din Shanghai (Shanghai Stock Exchange) ia în considerare prima revizuire a componenţei indicelui său de referinţă din ultimele trei decenii, astfel încât acesta să reflecte mai bine economia Chinei, care are o tehnologie din ce în ce mai înaltă, potrivit unor surse apropiate situaţiei, citate de Bloomberg.
Acestea susţin că bursa intenţionează să ajusteze calendarul pentru acţiunile nou listate, care să fie incluse în indicele de referinţă SSE Composite în locul altor titluri ce vor fi eliminate din cauză că au pierderi cronice.
Ca parte a revizuirii pe termen lung, bursa poate calcula, de asemenea, valoarea de piaţă a companiei incluse în indice în baza free float-ului său (numărul de acţiuni tranzacţionate liber la bursă), mai degrabă decât în funcţie de totalul acţiunilor deţinute de investitori, mai spun sursele.
Revizuirea ar aduce indicele major al Bursei din Shanghai mai aproape de componenţa unor indici precum S&P 500 al pieţei americane, care calculează valoarea de piaţă în baza free float-ului disponibil la tranzacţionare, nu al acţiunilor totale.
Având în vedere controlul guvernamental al multor companii chineze, free float-ul este mic, aşa cum se întâmplă în cazul gigantului Industrial & Commercial Bank of China Ltd.
Dacă va fi aprobată, schimbarea componenţei indicelui major al Bursei din Shanghai ar putea duce la creşteri ale ponderii sectorului tehnologic şi al altor domenii din noua economie, respectiv la reducerea sectorului serviciilor financiare şi al energiei, potrivit surselor. Acestea adaugă că bursa evaluează, de asemenea, dacă ar trebui să includă în indice acţiunile listate pe piaţa dedicată sectorului tehnologic, STAR, şi ar putea crea un indice separat pentru titlurile listate la STAR.
"Au existat critici de-a lungul anilor că indicele SSE Composite nu reflectă economia reală, ceea ce ar putea fi o problemă, având în vedere numărul investitorilor şi fondurilor care îl urmăresc", spune Ge Shoujing, senior analist la Reality Institute of Advanced Finance din Beijing.
Modificările legate de indice sunt încă analizate şi vor reflecta feedback-ul pieţei, au spus sursele, iar un reprezentant al bursei chineze a refuzat să comenteze pe marginea informaţiei publicate de Bloomberg.
Lansat în 1991, indicele Shanghai Stock Exchange Composite (SSE Composite) urmăreşte evoluţia a 1.555 de acţiuni listate pe această piaţă. Valoarea sa nu s-a modificat semnificativ în ultimii zece ani, fiind de circa 3.000 de puncte. În acelaşi interval, S&P 500 a urcat cu peste 171%. Dar, potrivit Bloomberg, deşi indicele SSE Composite a rămas în urma referinţei din SUA, în ultimul deceniu, acesta a înregistrat un randament anual de peste 11% de la înfiinţare, depăşind evoluţia S&P 500 în aceeaşi perioadă.
Opt din primele zece acţiuni incluse în indicele SSE Composite aparţin unor companii financiare sau din energie. Indicele mai mic CSI 300, care priveşte evoluţia acţiunilor de la bursele din Shanghai şi Shenzhen, şi este urmărit mai mult de ETF-uri (exchange-traded funds), are, de asemenea, o pondere de aproximativ 33% în sectorul serviciilor financiare.
O provocare pentru bursa chineză este lipsa marilor nume din sectorul tehnologic. Majoritatea giganţilor de tehnologie şi internet din China, precum JD.com Inc., Tencent Holdings Ltd. şi Alibaba Group Holding Ltd., sunt tranzacţionaţi la New York sau Hong Kong.
Conform normelor în vigoare, companiile se pot alătura indicelui SSE Composite din a 11-a zi după lansarea ofertei publice iniţiale, ceea ce înseamnă că el nu include câştigurile realizate de aceste societăţi în primele zile de tranzacţionare.
Sursele spun că Bursa din Shanghai va lua măsuri ca să evite o creştere sau o scădere bruscă a indicelui ca urmare a revizuirii, iar modificările vor fi adăugate treptat.
Planul de revizuire al SSE Composite vine în contextul în care tensiunile comerciale dintre SUA şi China ar putea duce la înăsprirea normelor care privesc listarea companiilor chineze la New York. Amintim că Nasdaq Inc. are în plan noi norme, care să facă mai dificilă lansarea unei oferte publice iniţiale de către o societate din China.