Banca centrală a Turciei a intervenit ieri, în mod direct, pe pieţele valutare, pentru prima dată în ultimii doi ani, încercând să oprească scăderea monedei naţionale, lira.
Instituţia a vândut o cantitate neprecizată de dolari după ce lira turcească a coborât cu 1,7% pe piaţa din Istanbul, la nivelul minim record de 2,2977 unităţi/dolar. Ulterior, în jurul orei locale 13.20, lira avea un curs de 2,2679 unităţi/dolar.
Banca centrală a Turciei a informat doar că a intervenit prin cumpărarea de monedă locală din cauza "evoluţiilor nesănătoase ale cursului". Ieri a fost a noua zi consecutivă de depreciere a lirei în raport cu dolarul, perioada de declin fiind cea mai lungă din august 2001 până în prezent.
Murat Yardimci, director de tranzacţii la "ING Bank" AS din Istanbul, afirmă că banca centrală a Turciei a vândut aproximativ 1,5 miliarde de dolari.
Banca centrală a Turciei nu a mai intervenit în mod direct pe piaţă din 4 ianuarie 2012, când a vândut 155 de milioane de dolari.
Începând cu data de 17 decembrie 2013, moneda turcească şi acţiunile listate la Bursa din Istanbul sunt în declin din cauza unui scandal de corupţie care priveşte mai mulţi oficiali guvernamentali. Scandalul afectează imaginea premierului Recep Tayyip Erdogan, înaintea alegerilor locale din luna martie şi a celor prezidenţiale din luna august 2014.
Lira turcească a pierdut peste 10% de la debutul acestei crize. Rezervele valutare brute ale ţării au scăzut cu 4,7% din 13 decembrie, la 109,7 miliarde dolari, conform datelor oficiale din 10 ianuarie.
La data de 24 decembrie, banca centrală a Turciei anunţa că va vinde cel puţin 6 miliarde dolari până la finele lunii ianuarie ca să susţină moneda locală.
În pofida deprecierii lirei, banca centrală a Turciei a decis, săptămâna aceasta, să menţină dobânda cheie nemodificată.