Banca Mondială a anunţat că 100 de ţări în curs de dezvoltare - care totalizează 70% din populaţia lumii - au beneficiat de acordarea ajutoarelor financiare de urgenţă pentru combaterea impactului provocat de pandemia Covid-19 asupra economiei şi sănătăţii.
Banca Mondială alocă în acest scop 160 miliarde de dolari pe baza unui program care se va finaliza în iulie 2021. Programele finanţate în cadrul acestui pachet trebuie să răspundă "în mod eficient la şocurile de sănătate, economice şi sociale" cu care se confruntă aceste ţări, trebuie să consolideze sistemele de îngrijire a sănătăţii şi să ofere echipamente şi echipamente medicale "vitale", a anunţat, într-o conferinţă de presă, David Malpass, preşedintele Băncii Mondiale.
El a invitat şi alţi donatori să îi ajute pe cei vulnerabili din punct vedere economic, deoarece "pandemia şi închiderea economiilor avansate ar putea avea drept efect trimiterea a 60 de milioane de oameni într-o sărăcie extremă, ştergând o mare parte din progresele recente făcute în lupta împotriva sărăciei".
Dintre cele 100 de ţări care au primit sprijin financiar, 39 se află în Africa sub-sahariană, iar aproape o treime din totalul proiectelor se află în zone instabile sau afectate de conflicte, precum Afganistan, Ciad, Haiti şi Niger.
Banca Mondială se aşteaptă la o recesiune globală de 5% în acest an, fapt care va avea consecinţe nefaste în primul rând asupra economiilor ţărilor sărace şi a celor aflate în curs de dezvoltare.