Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) ar putea garanta proiectele cu finanţare europeană din perioada 2014-2020, pentru Programul Operaţional Regional, Programul Operaţional Competitivitate şi Programul Operaţional Capital Uman, după ce Guvernul a aprobat ieri un memorandum în acest sens.
Florin Jianu, ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediul de Afaceri şi Turism, a declarat săptămâna trecută, că pe masa Guvernului se află un memorandum ce prevede extinderea activităţii Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM, care ar urma să devină Fondul de Garantare a Creditelor din Fonduri Europene.
Extinderea activităţii fondului vine în contextul în care mai multe voci din piaţa bancară şi din mediul de afaceri au criticat FNGCIMM, pe motiv că instituţia ar modifica unilateral nivelul garanţiei şi că nu ar mai acorda despăgubiri.
În schimb, Silvia Ciornei, directorul general FNGCIMM, ne-a transmis că relaţia instituţiei cu băncile este una apropiată.
De managementul fondului s-au plâns şi unii angajaţi, care au alertat instituţiile superioare.
Reprezentanţii MFP consideră că memorandumul adoptat, ieri, în Guvern este un pas premergător actelor normative necesare, iniţiate de MFP şi Ministerul Fondurilor Europene, pentru ca instrumentele financiare de tip garanţii incluse în Programele Operaţionale 2014-2020 - respectiv Programul Operaţional Regional, Programul Operaţional Competitivitate şi Programul Operaţional Capital Uman - să fie implementate de către FNGCIMM, prin desemnarea directă a Fondului în cadrul Programelor Operaţionale ca organism de implementare al acestor instrumente financiare".
Finanţele mai arată că, astfel, statul ar încuraja creditarea IMM-urilor şi ar facilita accesul la finanţare a contribuţiei proprii a beneficiarilor Programelor Operaţionale 2014-2020, ar impulsiona investiţiile cu impact economic "clar" şi, totodată, ar contribui la revigorarea pieţei garanţiilor şi la schimbarea structurii creditelor.
Potrivit Silviei Ciornei, în primele zece luni ale anului 2014, FNGCIMM a acordat IMM-urilor peste 7200 de garanţii cu o valoare garantată de peste 2.100 milioane lei. Soldul garanţiilor la finele lunii octombrie 2014 a fost de circa 3.300 milioane lei, în timp ce în octombrie 2013 se înregistra o valoare a garanţiilor în sold de circa 3.500 milioane lei, arată datele transmise de instituţie.