PENTRU ZONELE DEFAVORIZATE Fundaţia Telekom Romania vrea să lanseze un proiect de prevenire a abandonului şcolar

EMILIA ONESCU
Ziarul BURSA #Cultură / 20 octombrie 2016

Fundaţia Telekom Romania vrea să lanseze un proiect de prevenire a abandonului şcolar

(Interviu cu Ruxandra Vodă, Director Comunicare Telekom Romania)

În cadrul unei platforme lansată de Fundaţia Telekom Romania, 180 de ONG-uri au înscris proiecte în 12 arii de activitate selectate. În urma selecţiei juriului şi a voturilor publicului, Telekom Romania a desemnat cele zece proiecte câştigătoare ale programului, care au beneficiat de fonduri totale de aproximativ 50.000 de euro. Ulterior, Fundaţia Telekom Romania a ales 11 proiecte clasate, pe care le-a susţinut în perioada 2015-2016, cu suma de 55.000 euro.

Despre acestea, dar şi despre alte proiecte finanţate de Fundaţie ne-a vorbit, într-un interviu, Ruxandra Vodă, director comunicare în cadrul Fundaţiei Telekom Romania.

Reporter: Ce proiecte desfăşoară Fundaţia Telekom Romania, în domeniul CSR?

Ruxandra Vodă: Fundaţia Telekom Romania este o organizaţie non-profit care susţine cauze sociale îndreptate către diferite categorii de persoane aflate în situaţii speciale, copii diagnosticaţi cu boli grave, tineri talentaţi şi răspunde apelurilor umanitare în cazul calamităţilor naturale.

Prin interacţiunea directă cu angajaţii şi comunitatea, Fundaţia se implică activ în identificarea zonelor şi categoriilor sociale care au nevoie prioritar de sprijin şi răspunde nevoilor reale ale acestora, în timp util. Considerăm că cel mai important lucru este înţelegerea nevoilor comunităţii în care activăm şi acordarea sprijinului necesar prin acţiuni eficiente.

Până în prezent, Fundaţia Telekom România a derulat campanii de protecţie a copilului, programe educaţionale de protecţie a mediului, concursuri pentru tinerii pasionaţi de domeniile IT&C şi multimedia, programe de burse pentru studenţii de la Facultatea de Electronică şi Academia de Studii Economice. Acestea au fost completate cu o serie de evenimente caritabile sportive, în care Fundaţia Telekom Romania s-a implicat prin colectarea fondurilor strânse din taxa de înscriere. Sumele strânse au fost folosite pentru susţinerea copiilor bolnavi de cancer, a copiilor care suferă de autism, a pacienţilor care necesită îngrijire paliativă la domiciliu. De asemenea, o parte dintre aceste fonduri au ajutat la dezvoltarea unei platforme online de strângere de fonduri pentru proiecte comunitare, precum şi pentru crearea unei şcoli non-formale pentru tinerii talentaţi.

Astfel de iniţiative sunt esenţiale pentru bunăstarea socială, în general, şi pentru progresul comunităţii în care activăm, în particular.

Reporter: În ce sectoare dezvoltă proiecte Fundaţia Telekom Romania?

Ruxandra Vodă: Printre ariile strategice de implicare socială a Fundaţiei Telekom se numără sănătatea, protecţia copilului, educaţia, mediul, voluntariatul şi acţiunile umanitare.

Pe partea de sănătate şi acţiuni umanitare, prin intermediul programului intern "Tu alegi şi ajutăm împreună", lansat în anul 2010, au fost susţinuţi aproximativ 50 de copii şi adulţi cu grave probleme de sănătate. Aceştia au primit sprijin financiar prin fondurile alocate de Fundaţie, dar şi prin contribuţia angajaţilor Telekom. Cazurile sociale de care se ocupă Fundaţia sunt promovate intern, la nivelul companiei Telekom, iar donaţiile angajaţilor sunt redirecţionate către acestea.

Pe lângă acest program, Fundaţia a susţinut alte 25 de cazuri de copii şi adulţi aflaţi în situaţii dificile de viaţă şi a deschis linii de teledon gratuite pentru cei care aveau nevoie de sprijin financiar semnificativ.

În vederea promovării politicii de protecţie a copilului, Fundaţia Telekom Romania a lansat în urmă cu şase ani campania "Copil, caut timp de petrecut cu părinţii mei", pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la o problemă tot mai des întâlnită - lipsa timpului petrecut de părinţi cu copiii lor şi a comunicării deficitare dintre aceştia. În urma unui sondaj realizat de Fundaţie la nivel naţional, a reieşit că doar un copil din patru petrece mai mult de cinci ore cu părinţii, într-o zi de weekend, iar părinţii a 38% dintre copii nu se joacă decât rar sau niciodată cu aceştia. A fost mai mult decât o campanie de conştientizare - am sprijinit activ familiile prin lansarea unei platforme cu sfaturi utile pentru părinţi şi educatori, care au beneficiat de experienţa şi asistenţa unui psihoterapeut.

În domeniul educaţiei, derulăm la nivel naţional concursul "Idei tari", ce a avut drept scop recompensarea ideilor inovative, încurajarea performanţei, răsplătirea pasiunii tinerilor pentru domeniul IT&C şi stimularea interesului pentru studiu, cercetare şi inovaţie în acest domeniu.

Au fost organizate două ediţii, cu teme în domeniile telecom, respectiv multimedia. Dintre cele 62 de proiecte înscrise, cele mai bune au fost recompensate cu premii de la 2.000 până la 5.000 de euro. O mare parte dintre proiectele înscrise au avut un nivel de complexitate deosebit de ridicat, iar în finală au participat 26 de proiecte, printre acestea numărându-se şi proiectul "Tech home" (o soluţie de casă inteligentă), al unui adolescent în vârstă de doar 13 ani.

De asemenea, Fundaţia a derulat două programe prin intermediul cărora a acordat opt burse pentru studenţii de la Facultatea de Electronică şi ASE.

Un proiect foarte frumos, de peste 20.000 de euro, aflat în desfăşurare, este cel de la Grădina Botanică din Bucureşti. Într-o zonă necurăţaţă şi neglijată de peste zece ani, Fundaţia Telekom Romania şi Team Work, împreună cu voluntari - angajaţi Telekom, dar şi din exteriorul companiei lucrează în fiecare sâmbătă ca să refacă acea oază de verdeaţă şi relaxare care exista în trecut, conturată cu alei şi băncuţe pentru vizitatori.

În plus, împreună cu Asociaţia Română pentru Reciclare vom lansa în curând o aplicaţie, pentru Android, de colectare a deşeurilor electrice şi electronice, în beneficiul programului educaţional de protecţie a mediului "Patrula de Reciclare", desfăşurat la nivel naţional. Vor exista sute de puncte de colectare a acestor deşeuri, iar oricine va dori să se debaraseze de ele în mod legal şi responsabil o va putea face prin intermediul acestei aplicaţii.

Rămânând în sfera mediului, Fundaţia Telekom Romania a derulat în 2009 campania "Economiseşte pentru tine! Economiseşte pentru mâine!", în vederea educării şi informării consumatorilor despre protecţia mediului, dar şi ca formă de awareness asupra nevoii actuale de a ne regândi în profunzime modul de viaţă, scara de valori şi priorităţile.

Campania şi-a propus o reconsiderare personală a felului în care ne raportăm la utilizarea resurselor pe care adeseori le tratăm ca inepuizabile, din neatenţie, grabă, obişnuinţă sau lipsă de informaţii. Prin reevaluarea stilului de viaţă, folosirea responsabilă a resurselor poate genera economii atât personale, cât şi la nivel de comunitate.

De asemenea, de curând, Fundaţia Telekom Romania a fost acreditată de către Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice să ofere servicii de informare şi consiliere profesională. Astfel, prin intermediul acestui serviciu, Fundaţia oferă sprijin specializat persoanelor interesate cu privire la alegerea şi schimbarea unui loc de muncă, identificarea specializării potrivite şi adaptarea la noile cerinţe ale pieţei.

În prezent, planurile Fundaţiei au în vedere desfăşurarea unui proiect de prevenire a abandonului şcolar în zonele defavorizate.

Reporter: Care sunt cele mai importante proiecte finanţate de Fundaţia Telekom România?

Ruxandra Vodă: În anul 2014, Telekom Romania a lansat o platformă unde se poate face auzită opinia tuturor membrilor comunităţii interesaţi de ceea ce se întâmplă în societate, pentru a afla care sunt temele majore de interes şi domeniile în care este cel mai stringent nevoie de susţinerea mediului privat. În prima etapă, 180 de ONG-uri au înscris proiecte în cele 12 arii de activitate selectate. În urma selecţiei juriului şi a voturilor publicului, Telekom Romania a desemnat cele zece proiecte caştigătoare ale programului, care au beneficiat de fonduri totale de aproximativ 50.000 de euro.

Ulterior, Fundaţia Telekom Romania a ales următoarele 11 proiecte clasate, pe care le-a susţinut în perioada 2015-2016, cu suma de 55.000 euro:

- "Împreună pentru sportivii României", derulat de Fundaţia Olimpică Română. Prin intermediul acestui proiect au fost acordate pensii sociale pentru cinci sportivi de perfomanţă diagnosticaţi cu boli severe;

- "Muncile grele şi periculoase în agricultură Nu sunt pentru mine", derulat de SOS Satele Copiilor, în patru sate sărace din judeţul Bacău, ce a avut drept scop prevenirea şi combaterea exploatării copilului prin munci agricole periculoase;

- "Green work", derulat de Asociaţia Team Work în Grădina Botanică din Bucureşti;

- "Educaţie de calitate prin tehnologie", derulat de Asociaţia OvidiuRo;

- Scopul proiectului este achiziţionarea de tablete electronice ca suport de curs pentru grupele de gradiniţă, în vederea creşterii calităţii nivelului de educaţie şi formarea profesorilor de preşcolari;

- "Patrula de Reciclare", program derulat de Asociaţia Română pentru Reciclare RoRec. Este un proiect prin care este încurajată colectarea deşeurilor electrice ca gest de responsabilitate faţă de mediu;

- "Nu există scuză pentru abuz!", proiect derulat de Asociaţia Touched Romania. Programul are ca scop conştientizarea la nivelul comunităţii asupra efectelor violenţei domestice şi ajutorarea a cel puţin 20 de victime (femei şi copiii lor) să depăşească situaţia de criză, să găsească un adăpost pentru a fi în siguranţă, să îşi obţină documentele necesare (certificatul medico-legal) şi drepturile sociale, ordinul de restricţie şi să se reintegreze în societate;

- "O mamă şi pentru mine", derulat de Fundaţia Bambini in Emergenza. Obiectivul proiectului este acela de a găsi o "mamă" (asistent maternal) pentru un număr maxim de 20 de copii, care trăiesc în prezent în Centrul Pilot Andreea Damato;

- "Dezvoltarea abilităţilor copiilor cu autism", derulat de Asociaţia Horia Moţoi. Proiectul urmăreşte îmbunătăţirea abilităţilor sociale şi de imitaţie ale copiilor cu tulburări de spectru autist, prin joacă;

- "Fii VoluKom - VOluntar pentru o LUme KOMpletă", desfăşurat de Hospice Casa Speranţei. Programul are ca obiectiv creşterea gradului de conştientizare a comunităţii asupra nevoii de îngrijire paliativă a copiilor şi adulţilor diagnosticaţi cu boli incurabile, din judeţul Braşov;

- "Aruncă-ţi telefonul!", proiect desfăşurat de Asociaţia Eco Stuff. Este un proiect de educaţie ecologică şi de promovare a colectării selective concretizat într-o competiţie sportivă neconvenţională de aruncare a telefonului mobil, care s-a desfăşurat în aer liber, în Timişoara, şi s-a adresat tuturor categoriilor de vârstă.

"Tutorii şi mentorii te învaţă să reuşeşti!", derulat de United Way Romania. Prin intermediul acestui proiect, 1.500 de copii şi tineri din comunităţi sărace sunt ajutaţi să termine şcoala şi să se pregătească pentru viaţa profesională.

Reporter: Când a fost înfiinţată fundaţia?

Ruxandra Vodă: Fundaţia Telekom Romania continuă proiectele şi iniţiativele Fundaţiei Romtelecom pentru români, lansată în 2008, prin care susţine diverse proiecte sociale, umanitare, educaţionale, de mediu şi campanii pentru victimele calamităţilor naturale.

Reporter: Mulţumim!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb