Perioada de reorganizare a Oltchim a fost prelungită cu un an

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Companii / 25 august 2016

Perioada de reorganizare a Oltchim a fost prelungită cu un an

Gheorghe Piperea: "Nu este nevoie de o nouă aprobare a planului de reorganizare, după propunerea de vânzare pe bucăţi"

Surse: "AT Kearney şi White Case, consultanţi la Oltchim pentru 1,3 milioane de euro"

La Oltchim, sunt viabile numai secţiile sodă caustică, oxo-alcooli şi polioli, potrivit unor surse

Perioada de reorganizare a activităţii Oltchim a fost extinsă cu încă un an, în adunarea creditorilor, ne-a confirmat avocatul Gheorghe Piperea, partener în cadrul Rominsolv, administrator judiciar al combinatului, care ne-a precizat că nu este nevoie de o nouă aprobare a planului de reorganizare, după ce compania a propus vânzarea de active, pe bucăţi, grupate în nouă pachete.

Unele surse susţin însă contrariul, acestea precizând că este nevoie ca noua strategie să fie aprobată de creditori, întrucât planul de reorganizare prevede vânzarea prin vehiculul Oltchim SPV sau ca creditorii să primească activele.

În schimb, Gheorghe Piperea ne-a spus: "Nu schimbăm cu mult strategia de vânzare a Oltchim. Planul de reorganizare prevede ca variantă punerea activelor în SPV şi, în subsidiar, vânzarea pe ansamble. Nu trebuie să se sperie investitorii de noua propunere. Nimeni nu va cumpăra un element din combinat, doar ca să se afle în treabă. Activele sunt conectate între ele. Cred că va fi un singur cumpărător sau maxim doi -trei".

Avocatul ne-a explicat, marţi, că varianta de vânzare pe pachete a fost solicitată de Comisia Europeană şi discutată cu creditorii, astfel încât să se asigure discontinuitatea dintre stat şi cumpărător, iar eventualul ajutor de stat să nu treacă la cumpărător. Decizia a fost luată în contextul în care Comisia Europeană a declanşat o investigaţie privind un posibil ajutor de stat la Oltchim.

Gheorghe Piperea spune că, în măsura în care CE va oferi un răspuns privind ancheta sa până la 25 septembrie, compania va mai primi un respiro.

Totuşi, domnia sa consideră că în cazul "Oltchim" nu este vorba despre un ajutor de stat.

Surse din piaţă susţin că, după ce Comisia Europeană a anunţat ancheta privind eventualul ajutor de stat, compania a angajat consultanţii AT Kearney şi White Case, pentru suma de 1,3 milioane de euro, pentru a salva planul de reorganizare.

Unii investitori s-au arătat indignaţi de faptul că societatea nu a anunţat cum sunt împărţite activele în pachete. Unele surse susţin că majoritatea instalaţiilor Oltchim nu funcţionează şi nu pot fi restartate, activităţile viabile fiind numai soda caustică, oxo-alcoolii şi poliolii.

Constantin Niţă (PSD): "Vânzarea Oltchim pe bucăţi, o mare greşeală"

Vânzarea combinatului chimic "Oltchim" pe bucăţi reprezintă o mare greşeală, o decizie "extrem de proastă" împotriva căreia PSD trebuie să aibă o poziţie fermă şi să-i ceară vicepremierului Borc să renunţe la ea, a scris deputatul social-democrat Constantin Niţă, pe blogul său.

"Am citit o informaţie în presă despre faptul că Oltchim va fi vândută pe bucăţi. O mare greşeală, o decizie extrem de proastă împotriva căreia PSD trebuie să aibă o poziţie fermă şi să-i ceară domnului Borc să renunţe la ea.(...) Noiembrie 2014 a fost prima lună în care Oltchim a realizat profit operaţional. Acest lucru s-a datorat şi deciziilor luate de mine ca ministru al Economiei. Nu văd de ce acum trebuie să privatizăm compania pe bucăţi! Cine este interesat să distrugă Oltchim?! Se doreşte cumva tăierea instalaţiilor de inox de acolo?!", a scris deputatul Niţă.

Fostul ministru al Energiei consideră că Oltchim este o companie de tradiţie a industriei româneşti, care are şi poate să-şi dezvolte piaţa de desfacere.

În opinia acestuia, la Oltchim lucrează profesionişti în domeniu pe care trebuie să-i păstrăm în ţară.

Deputatul precizează: "Cred că există posibilitatea renegocierii datoriilor cu creditorii actuali, mai ales că statul este cel mai mare creditor. De asemenea, cred că este cazul ca administratorul judiciar, domnului avocat Piperea, să spună public dacă strategia domniei sale de revitalizare a companiei este în concordanţă cu decizia domnului Borc de a privatiza Oltchim pe bucăţi. De ce trebuie să ne batem joc de o companie care poate redeveni brandul industriei chimice româneşti?!"

Costin Borc: "Mi-am stabilit printre priorităţi, încă de la începutul mandatului meu, Oltchim"

Ministrul Economiei, Comerţului şi Relaţiior cu Mediul de Afaceri (MECRMA), Costin Borc a declarat că încă de la începutul mandatului său şi-a stabilit printre priorităţi Oltchim, potrivit unui comunicat al MECRMA remis redacţiei.

Costin Borc face precizări referitoare la anunţul de iniţiere a procesului de vânzare a SC Oltchim SA, proces prevăzut în planul de reorganizare al societăţii: "Mi-am stabilit printre priorităţi, încă de la începutul mandatului meu, Oltchim. Astăzi (n.r. marţi), compania şi-a anunţat intenţia de vânzare prin pachete de active şi sper ca, până la finalul anului, Oltchim să aibă o ofertă angajantă.

Deşi este în insolvenţă, situaţia financiară a SC Oltchim SA s-a îmbunătăţit, ceea ce ne dă speranţă în găsirea unui investitor, deci pentru un viitor sustenabil al activităţilor economice ale companiei, în condiţii de piaţă".

Menţinerea activităţii industriale în zona Râmnicu Vâlcea şi păstrarea locurilor de muncă sunt prioritare pentru noi", precizează Costin Borc, conform sursei citate.

Investigaţia Comisiei Europene are în vedere trei măsuri de sprijin luate de România în favoarea combinatului: "Măsura nr. 1: neexecutarea silită şi acumularea de noi datorii de către Oltchim faţă de AAAS începând din 2012. AAAS nu şi-a reluat procesul de recuperare a creanţelor pe care Oltchim i le datora, după ce privatizarea a eşuat în septembrie 2012 şi nu a solicitat rambursarea imediată a creanţelor sale prin intermediul unei lichidări a Oltchim, ci a aşteptat conversia creanţelor în acţiuni, chiar dacă procesul de privatizare a Oltchim a eşuat din nou.

Măsura nr. 2: anularea datoriilor, în 2015, de către AAAS şi diverse întreprinderi de stat în cadrul planului de reorganizare. În special, AAAS a fost de acord să anuleze 216 milioane euro din creanţele sale în vederea recuperării (nesigure) a unei sume de 47 de milioane euro.

În ceea ce priveşte întreprinderile de stat, Electrica SA a fost de acord să anuleze o datorie de 112 milioane euro, SC CET Govora SA - 21,1 milioane euro, Salrom - 4,2 milioane euro şi Administraţia Naţională «Apele Române» - 2,2 milioane euro.

Măsura nr. 3: sprijinirea operaţiunilor desfăşurate de Oltchim sub forma continuării livrărilor din partea furnizorilor publici (CET Govora şi Salrom). După eşecul privatizării din septembrie 2012, situaţia financiară a Oltchim s-a deteriorat şi producţia a fost suspendată. Oltchim şi-a reluat producţia la data de 24 octombrie 2012 datorită CET Govora şi Salrom şi care, în ciuda deteriorării situaţiei financiare a Oltchim, au continuat livrările către Oltchim (şi anume prin schimbarea sistemului de plăţi în avans cu cel de plăţi la scadenţă sau prin acceptarea amânării unor plăţi)".

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Ce mai canta Nita asta, tipic comunistului sadea: "nu ne vindem tara ...o distrugem noi". Oltchim :"traditie, autodezvoltare, profesionisti" ...cateva dintre perlele comunistului , dar tot el si cu ai lui au bagat Oltchimul in faliment. Latra si el pt ca stie ce pierde odata ce e privatizata.

    1. ...Niţă trage sa bage sub preş jaful la care a fost supus Oltchim ... Privatizare , sub orice forma inseamna scoaterea la suprafata a hotiilor din toti anii trecuti ...

      e la fel cum ai pune pe ebay. Da macar acolo mai gasesti descrieri simpatice. E cacu buzduganu pentru Fatfrumos.A vazut otelul pana a ajuns de un palos, spada, floreta si a a juns ac.Da balaurul poate sa moara si de ras cand va observa arma lu Frumosu:-)

    D-le anonim,omul cui esti?Sigur din categoria distrugatorilor de tara.

    1. care e de acord sa distruga un concern pentru ca unui musste in stare sa conduca o INTREPRINDERE cu mai multe fabrici.Comunistii aia imbecili si boi le-au construit, da inteleptii si inteligentii nustie decat sa le mute ca la monopolii.Apropo ERSTE amortizeaza la gudvil pana i de face rau, da trece creanta BCR pe numele ei. Probabil Asta e motivul pentru care in raportul asupra cauzelor insolventei sub tutela lu nea Dragnea hotararea de micsorare cu 300 milioane a capitalului social a avut loc la JUDECATORIA VRANCEA:-) Si daca in 2007 capitalul sociala scazut in 2008 tot pentru anul 2007 a crescut cu 980 milioane.Macar INADVERTENTELE aistea sa le corecteze AT Kearney si White Case pentru 1 milion Euro...

    De vreme ce 54% din patrimoniu apartine statului atunci Parlamentul ar trebui sa hotarasca soarta.

    1. Primul ministru Ponta si ministrul finantelor trec in memorandumul din 23 August 2012 ca decizia UE a fost data in cazul C28 per 2009 in 6 martie 2012 cand Almunia a semnat-o so publicat pe 7 martie, iar matale vii cu pretentii parlamentare. Cu admiratie, another nou imbecil...

      Statul a aratat ca nu poate sa conduca OLT de aceea asteptam un privat care sa arate ce poate. Poate pune de un faliment...

      si se corecta inadvertenta de 980 milioane a KPMG din 2008 in 2011 Oltchim era pe Profit datorita IFRS3, asa cum a fost si in 2010. Priviti rapoartele PCC si imi veti da ascultare:-) Oltchim nu are o problema structurala. OMV cu 1 miliard Euro pentru pensii la datorii si romanii impusca leul in Valcea? Propun da lucreze pe gratis, atunci cu siguranta e profitabila

    Nu s-a dorit salvarea SC Oltchim de la faliment deoarece:

    -ad. judiciar Piperea a elaborat singurul Plan de reorganizare Oltchim in calitate de nespecialist cu acordul Guvernului Romaniei 

    -ad .special Bogdan Stanescu nu a elaborat Plan de reorganizare din partea debitorului Oltchim asa cum prevede Legea 85/2006 cu permisiunea actionarului majoritar Min. Economiei 

    -AAAS si Electrica in calitate de creditori care detineau peste 20% din creante nu au elaborat Plan de reorganizare Oltchim ,deoarece Guvernul Romaniei le-a interzis

    Daca se elaborau cele 3 planuri de reorganizare Oltchim,cu siguranta creditorii aprobau unul de salvare Oltchim,dart creditori AAAS si Electricai au dorit falimentul Oltchim.Cine face ancheta pentru aceste abuzuri? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb