Persoanele care iau credite "Prima Casă" pun conturile curente drept gaj în favoarea băncii

F.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 18 ianuarie 2011

Persoanele care iau credite "Prima Casă" pun conturile curente drept gaj în favoarea băncii

Persoanele care vor lua credite Prima Casă vor pune conturile curente drept gaj în favoarea băncii, vor avea posibilitatea să solicite modificarea valutei, reeşalonarea sau rescadenţarea împrumutului, iar condiţia privind asocierea a şapte beneficiari pentru construcţia de ansambluri va fi eliminată.

"Se introduce o garanţie suplimentară prin instituirea în favoarea băncii a unui gaj pe conturile curente ale împrumutatului, de natură să protejeze interesele tuturor părţilor implicate în acordarea şi garantarea creditului, pentru cazurile în care s-ar institui popriri asupra conturilor clienţilor", se arată în nota de fundamentare a unei hotărâri de Guvern care modifică normele de implementare a programului "Prima Casă", citată de Mediafax.

Garanţia are ca scop prevenirea situaţiilor în care s-ar pune proprire pe conturi pentru stingerea datoriilor către alţi creditori, ceea ce le-ar pune în situaţia să nu poată plăti ratele.

De asemenea, pentru a se evita trecerea la res-tanţă a creditelor şi executarea garanţiei, va exista posibilitatea de reeşalonare, rescadenţare sau de modificare a valutei creditelor acordate, în conformitate cu normele interne de creditare ale finanţatorilor, sub rezerva verificării de către FNGCIMM a menţinerii condiţiilor de eligibilitate a programului, precum şi a menţinerii valorii garanţiei acordată iniţial fiecărui beneficiar în cadrul programului şi obţinerii acordului FNGCIMM.

Proiectul mai prevede că în situaţia în care beneficiarul are în proprietate cote-părţi din locuinţă şi intenţionează să achiziţioneze restul de cote-părţi, respectiv dacă imobilul a fost achiziţionat în cadrul programului de doi beneficiari şi unul renunţă din diferite motive, cum ar fi divorţul, se stabileşte posibilitatea de preluare în proprietate exclusivă prin cedarea de către unul dintre coplătitori a creditului şi locuinţei în favoarea celuilalt.

O altă modificare se referă la faptul că tot mai mulţi beneficiari ai locuinţelor construite prin programele ANL doresc să achiziţioneze aceste locuinţe prin programul Prima Casă, astfel că este necesar ca, în locul antecontractului de vânzare-cumpărare, aceştia să prezinte finanţatorilor documentele specifice programelor ANL.

Totodată, în cazul cumpărării de locuinţe scoase la licitaţie de către ANAF în cadrul executării silite, pentru recuperarea valorii de executare a garanţiilor, beneficiarii vor prezenta finanţatorilor în locul antecontractului de vânzare-cumpărare, documentele specifice procesului de licitaţie.

În plus, va fi eliminată şi condiţia de asociere a unui număr de şapte beneficiari pentru construirea de ansambluri de locuinţe. Potrivit noilor reglementări, aceştia vor desemna un reprezentant care va gestiona relaţia cu finanţatorul şi care va îndeplini formalităţile prealabile obţinerii autorizaţiei de construire pentru ansamblul de locuinţe în care fiecare dintre beneficiarii asociaţi deţine o singură locuinţă. Cel puţin unul dintre asociaţi va trebui să fie proprietarul terenului pe care urmează să se construiască locuinţele.

Pentru anul 2011, plafonul garanţiilor care pot fi emise este 200 milioane euro, reprezentând diferenţa neutilizată la finele anului 2010, din plafonul de 1,7 miliarde euro, alocat programului "Prima Casă", în anii 2009-2010.

Prin a doua etapă a programului "Prima Casă", lansată la începutul anului 2010, statul a garantat creditele pentru cumpărarea unei locuinţe în limita a 60.000 euro, pentru imobile vechi ori deja începute, şi 70.000 euro, pentru locuinţe cu lucrări încă neîncepute, iar cumpărătorii organizaţi în asociaţii au beneficiat de o garanţie de câte 75.000 euro, tot pentru case noi.

Creditele prin "Prima Casă" au o rată a do-bânzii EURIBOR (rata solicitată între principalele bănci din zona euro la depozitele pe piaţa interbancară) la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite în euro, respectiv ROBOR (rata dobânzii la împrumuturi pe piaţa interbancară românească) la 3 luni plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de finanţator.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb