Perspectiva Saxo pe T1 2024: Ce s-a întâmplat cu viitorul?

A.F.
Bănci-Asigurări / 9 ianuarie 2024

Perspectiva Saxo pe T1 2024: Ce s-a întâmplat cu viitorul?

Saxo a publicat astăzi perspectiva trimestrială pentru T1 2024 pentru pieţele globale, inclusiv idei de tranzacţionare care acoperă acţiuni, valută, valute, mărfuri şi obligaţiuni, precum şi o serie de teme macro-centrale care afectează portofoliile clienţilor, conform unui comunicat remis redacţiei.

Conform comunicatului, în trimestrul IV al anului trecut, Saxo a cerut investitorilor să ia o poziţie lungă pe obligaţiuni, deoarece strategii băncii au recunoscut că economia globală nu poate face faţă unor randamente reale istorice ridicate, deoarece productivitatea şi creşterea populaţiei pur şi simplu nu sunt suficient de mari. Cu o întârziere istorică îndelungată a politicii monetare, randamentele ridicate ale obligaţiunilor din 2023 încep în sfârşit să muşte, iar băncile centrale au preţul să reducă ratele de politică monetară în 2024, schimbând dinamica de bază.

Steen Jakobsen, Chief Investment Officer la Saxo, a comentat:

"Viitorul cândva strălucit pare acum mai sumbru ca niciodată. Conflictele geopolitice cresc fără rezolvare. În ciuda dorinţei larg răspândite de schimbare politică, care este evidentă în ascensiunea partidelor de extremă stângă şi extremă dreaptă, rezultatele rămân dezamăgitor de similare. Acest lucru se datorează faptului că majoritatea agendelor politice nu oferă altceva decât versiuni repetate şi diluate ale propunerilor anterioare de schimbare. Chiar şi viaţa culturală este dominată de repetări şi reluări. Productivitatea în industrie, cultură şi politică a dispărut aproape."

Principalele proiecţii Saxo pentru T1:

Acţiuni: noi extreme şi un set de oportunităţi provocatoare

Pozitiv pe pieţele de acţiuni din India, Mexic, Brazilia şi Vietnam, precum şi pe mărfuri, securitate cibernetică şi apărare, deoarece re-înarmarea, relocarea şi reaprovizionarea continuă fără încetare în 2024.

Subponderare mega-caps, deoarece hype-ul AI a dus concentraţia ponderii indicelui S&P 500 la un maxim istoric, ceea ce este nesustenabil. Preferăm indici de acţiuni ponderaţi egal, pe lângă volatilitatea minimă şi factorii de calitate.

Suntem subponderaţi acţiunile japoneze pe riscurile de apreciere a JPY. Cu toate acestea, ne plac acţiunile din Marea Britanie şi din Europa la evaluare.

Venituri fixe: obligaţiunile sunt pe buzele tuturor

Slăbirea creşterii, încetinirea inflaţiei şi un mediu politic incert vor crea mediul perfect pentru ca obligaţiunile să depăşească alte active.

Investitorilor în obligaţiuni li se oferă oportunitatea de a obţine unul dintre cele mai mari randamente din ultimii 10 ani, ceea ce face dificil pentru titlurile cu venit fix să înregistreze randamente negative, chiar dacă randamentele cresc din nou uşor.

Deteriorarea activităţii economice şi dobânzile ridicate reprezintă o ameninţare pentru veniturile şi marjele corporative. Prin urmare, favorizăm calitatea şi ne aşteptăm ca răspândirea obligaţiunilor corporative cu rating mai scăzut să se extindă în mod sensibil.

FX: Monedele cu randament ridicat vor începe să-şi piardă atractivitatea

USD rămâne în mod "sell" cu anumite creşteri cu o amploare care depinde de performanţa economică relativă a SUA mai mult decât cea absolută. JPY şi aurul au cel mai mult spaţiu de câştig într-un mediu bazat pe randamentul dolarului bear. EURUSD ar putea vedea câştiguri la 1,12 la începutul trimestrului I.

USDJPY va şi el "sell" pe creşteri în T1. EURJPY şi GBPJPY ar putea rămâne în continuare susţinute, deoarece BCE şi BoE rămân hawkish, în timp ce AUDJPY şi NZDJPY ar putea beneficia pe măsură ce tranzacţiile de transport se deturnează din SUA.

Slăbiciunea USD, precum şi orice semn de redresare tentativă în China, ar putea face loc pentru o revenire a monedelor asiatice.

Mărfuri: anul metalelor

Metalele preţioase vor înregistra o cerere reînnoită pe fondul perspectivelor de scădere a dobânzii Fed şi a randamentelor reale mai scăzute. E posibil ca aurul să atingă un nivel record, proaspăt, argintul ar putea primi un impuls suplimentar de la COP28 şi cheltuieli mai mari pentru energie regenerabilă.

Platina va înregistra mai multe deficite şi condiţii de piaţă strânse, cu o probabilă redresare a deţinerilor ETF, care ar putea împinge reducerea raportului platinei la aur cu 250, ducând-o către media pe 5 ani, de aproximativ 750 de dolari uncia.

Cuprul are în mod optimist perspectiva unui deficit de aprovizionare în 2024, cu riscuri în creştere, într-o perioadă de creştere a cererii de metale ecologice de transformare, în special în China, şi de reaprovizionare de la companiile occidentale. Preferaţi expunerea subiacentă în locul minerilor de cupru.

Macro: ce s-a întâmplat cu viitorul?

Geopolitica va continua să joace un rol major în economie, iar pieţele financiare vor fi conduse către un număr tot mai mare de puncte fierbinţi, pe măsură ce lumea se fragmentează. Nemulţumirea populaţiilor din lumea dezvoltată duce la ascensiunea partidelor de extremă stângă şi de extremă dreaptă.

Productivitatea în industriile cheie care contează pentru bunăstarea umană este încă dezamăgitoare, reţelele sociale oferă o utilitate masiv negativă pentru societate.

Prima jumătate a anului prezintă cel mai mare risc pentru perspectivele economice, în timp ce a doua jumătate vine cu un risc politic sporit din cauza alegerilor din SUA care vor modela geopolitica în următorii patru ani.

Ascensiunea populismului: Partidele de extremă dreapta vor influenţa viitorul

Efectele economice ale globalizării şi politicilor neoliberale i-au lăsat pe mulţi europeni să se simtă nesiguri şi vulnerabili, creând un mediu propice pentru retorica populistă.

Partidele populiste s-au prezentat drept apărători ai valorilor tradiţionale şi au exploatat temerile legate de imigraţie, schimbări culturale şi erodarea identităţii naţionale.

Partidele tradiţionale de centru au fost percepute ca fiind deconectate şi nereuşind să abordeze preocupările cetăţenilor obişnuiţi, deschizând calea pentru ca partidele populiste să apară ca alternativă "anti-establishment".

Investiţiile în China: decodificarea trimestrului I, pe fondul provocărilor economice

Citind printre rânduri minutele întâlnirilor politice semnificative din al patrulea trimestru al anului 2023, priorităţile politice ale Chinei arată o lipsă de urgenţă pentru iniţiative contraciclice.

Al Treilea Plen din primul trimestru al anului 2024 va fi testul de turnesol pentru direcţia strategiilor de dezvoltare chineze.

Tehnologia, producţia avansată, energia şi metalele verzi sunt oportunităţi fertile pentru investiţii pentru creştere pe termen mediu.

Pentru a accesa raportul complet al Saxo pentru T1 2024, cu articole mai aprofundate de la analiştii şi strategii săi, intraţi pe: https://www.home.saxo/insights/news-and-research/thought-leadership/quarterly-outlook

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb