Pesta porcină ridică îngrijorări în Ungaria

D.V.
Internaţional / 20 mai 2019

Pesta porcină ridică îngrijorări în Ungaria

La sfârşitul celui mai mare salon agricol din Europa Centrală, care s-a ţinut la începutul lunii mai în Ungaria, niciun porc expus nu s-a întors la ferma de origine, toţi au plecat spre abator, o măsură de prevenţie sanitară în faţa pestei porcine care îi îngrijorează pe crescătorii ungari, transmite AFP.

În mijlocul miilor de vaci, oi şi cai care au fost expuse la salonul agricol de la Hodmezovasarhely, sud-estul Ungariei, au fost prezenţi şi un număr mic de porci. Pentru a evita orice risc de extindere a maladiei, organizatorii au luat "măsuri preventive de biosecuritate", impunând în special restricţii la export, a explicat preşedintele Asociaţiei crescătorilor de porci din Ungaria (FSE), Gyorgy Kiss.

"Este o situaţie tristă şi anormală, acest salon arată că există o asociaţie a crescătorilor de porci, deoarece suntem prezenţi, dar în acelaşi timp suntem suspuşi unor reguli stricte: niciun animal prezent la acest salon nu va reveni la ferma sa, toţi vor merge la abator. De teama unei transmiteri accidentale în timpul salonului", a explicat Gyorgy Kiss.

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pesta porcină africană nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, singurele specii afectate fiind porcii domestici şi mistreţii.

Chiar dacă pesta porcină nu a ajuns în fermele din Ungaria, crescătorii din ţara vecină simt că se strânge lanţul. "Maladia afectează crescătoriile din România, Polonia şi Ucraina", precizează Gyorgy Kiss.

Pentru pesta porcină nu există vaccin şi nici tratament. Singurele metode de prevenţie eficiente sunt menţinerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme şi gestionarea rapidă şi eficientă a posibilelor focare de boală - raportare, restricţii privind mişcarea animalelor, a produselor şi subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile şi controlul circulaţiei animalelor.

"În Ungaria, doar porcii mistreţi. Primul caz, la 200 de kilometri de frontiera noastră, a fost o contaminare din cauza unei erori umane iar cazurile izolate de pestă porcină semnalate în apropiere de frontierele cu Ucraina şi România au fost şi ele de porci mistreţi", au fost identificaţi drept purtători ai maladiei, a declarat ministrul ungar al Agriculturii, Istvan Nagy.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb