Peste 1.000 de oameni arestaţi la protestele organizate la îndemnul lui Aleksei Navalnîi în Rusia

A.B.
Internaţional / 23 ianuarie 2021

AP Photo/Evgeny Feldman, File

AP Photo/Evgeny Feldman, File

Actualizare -

Poliţia din Moscova a reţinut sâmbătă seară mai mulţi manifestanţi care se adunaseră în împrejurimile închisorii Matroskaia Tişina, unde este deţinut opozantul rus Aleksei Navalnîi, relatează AFP.

Unii dintre protestatari au fost loviţi cu bastoane, dar sute de persoane de persoane s-au adunat şi au scandat "Libertate!" nu departe de centrul de detenţie din nordul capitalei ruse.

Numeroşi manifestanţi au fugit apoi pentru a scăpa de asaltul poliţiştilor, care au fost desfăşuraţi în număr mare în apropierea închisorii, potrivit unui jurnalist al AFP.

Cel puţin 2.131 de persoane au fost arestate de forţele de ordine în cursul manifestaţiilor pentru susţinerea lui Navalnîi din întreaga Rusie, potrivit ONG-ului OVD-Info, specializat în monitorizarea manifestaţiilor din această ţară.

Cel puţin 759 de persoane au fost reţinute la Moscova, unde 20.000 de persoane s-au adunat în centrul oraşului după-amiază, potrivit AFP, în timp ce Reuters scrie că numărul lor a fost de cel puţin 40.000. Mai multe ciocniri au avut loc între manifestanţi şi poliţişti.

Potrivit dpa, care citează tot OBD-Info, peste 300 de persoane au fost arestate şi în Sankt Petersburg. În total, în circa 100 de oraşe au existat protestatari reţinuţi de poliţie în timpul demonstraţiilor de sâmbătă

Actualizare -

Peste 40 de poliţişti au fost răniţi în timpul protestelor pentru eliberarea disidentului Aleksei Navalnîi de la Moscova, informează agenţia de ştiri rusă Tass, relatează dpa.

Rănile suferite sunt minore şi nu au necesitat spitalizare. Potrivit agenţiei Ria Novosti, protestatarii au aruncat cu bulgări în oamenii legi, iar trei poliţişti au fost acoperiţi cu vopsea.

Aceste informaţii survin în contextul în care postări circulate online arată reţineri brutale ale manifestanţilor de către membri mascaţi ai forţelor de securitate, notează dpa.

Mii de persoane se află încă în oraş la căderea serii, deşi poliţia le-a cerut să plece acasă şi a blocat mai multe străzi în jurul Kremlinului.

Poliţişti în echipament antirevoltă i-au împins de mai multe ori înapoi pe protestatari, ceea ce a dus la ciocniri. Relatări din media sugerează că mai mulţi demonstranţi au fost răniţi, deşi încă nu au fost avansate cifre exacte.

Poliţia rusă a reţinut până acum 1.614 persoane la protestele neautorizate organizate sâmbătă în întreaga ţară în sprijinul opozantului Kremlinului Aleksei Navalnîi, a anunţat ONG-ul OVD-Info, specializat în monitorizarea protestelor.

---

Actualizare -

Marea Britanie a îndemnat Rusia să respecte angajamentele sale internaţionale privind respectarea drepturilor omului după reţinerea a peste 1.600 de persoane la Moscova şi în alte oraşe din Rusia în timpul protestelor de sâmbătă organizate la apelul opozantului Aleksei Navalnîi, relatează Reuters şi Agerpres.

"Suntem profund preocupaţi de reţinerea protestarilor paşnici şi continuăm să monitorizăm situaţia îndeaproape", a anunţat Ministerul de Externe britanic într-un comunicat.

"Îndemnăm guvernul rus să respecte şi să se conformeze cu angajamentele sale internaţionale în materie de respectare a drepturilor omului şi să-i elibereze pe cetăţenii reţinuţi în timpul demonstraţiilor paşnice", a adăugat Foreign Office.

Poliţia rusă a reţinut până acum 1.614 persoane la protestele neautorizate organizate sâmbătă în întreaga ţară în sprijinul opozantului Kremlinului Aleksei Navalnîi, a anunţat ONG-ul OVD-Info, specializat în monitorizarea protestelor.

---

Actualizare -

Ambasada SUA la Moscova va trebui să dea explicaţii pentru publicarea pe site-ul său de internet a "itinerariilor" manifestaţiilor opozanţilor de sâmbătă, a anunţat Ministerul rus al Afacerilor Externe, care îi va convoca pe diplomaţii americani, relatează AFP şi Agerpres.

"Despre ce e vorba, despre a-i influenţa sau a le da instrucţiuni (manifestanţilor)?", a scris purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse Maria Zaharova pe Facebook, "colegii americani vor trebui să vină să se explice în Piaţa Smolenskaia", adresa MAE rus.

Purtătoarea de cuvânt făcea aluzie la publicarea pe site-ul de internet al ambasadei a unui avertisment care face apel la cetăţenii americani să nu meargă la manifestaţiile de sâmbătă din Rusia. În acest text, reprezentanţa diplomatică precizează în ce oraşe şi pe ce străzi sunt prevăzute să aibă loc proteste.

Din punctul de vedere al diplomatei ruse, asta ar însemna de fapt încurajarea manifestanţilor. Potrivit ei, dacă ambasada Rusiei la Washington ar fi acţionat astfel, asta ar fi dus la "ameninţări de sancţiuni şi expulzări ale unor diplomaţi ruşi".

Diplomaţii americani nu au reacţionat până în prezent la această luare de poziţie, notează AFP.

Purtătoarea de cuvânt a ambasadei SUA a denunţat în schimb sutele de arestări la protestele care au loc sâmbătă.

Cel puţin 40.000 de oameni s-au adunat sâmbătă în centrul Moscovei pentru a protesta în semn de sprijin pentru opozantul încarcerat Aleksei Navalnîi, estimează Reuters, dar proteste au avut loc în multe alte oraşe.

---

Peste o mie de persoane au fost arestate de forţele de ordine sâmbătă în Rusia în cursul manifestaţiilor în favoarea opozantului Aleksei Navalnâi, potrivit ONG-ului OVD-Info, specializat în monitorizarea manifestaţiilor în această ţară, relatează AFP, Reuters şi dpa şi Agerpres.

În mulţimea estimată la 10.000 de persoane de AFP şi 40.000 de oameni de Reuters adunată în centrul Moscovei, jurnaliştii au asistat la arestări violente şi la ciocniri între poliţie şi manifestanţi.

Iulia Navalnîia, soţia opozantului rus Aleksei Navalnîi, a anunţat că a fost reţinută de poliţie în capitală în timpul manifestaţiei.

În centrul Moscovei, forţele antirevoltă au arestat circa 300 de persoane, a anunţat OVD Info, care a contabilizat cel puţin 1.090 de arestări în Rusia, potrivit unui bilanţ difuzat în jurul orei 14.00 GMT.

În cursul după-amiezii, poliţia moscovită a urmărit şi i-a lovit cu bastoane pe manifestanţi, care aruncau în ei cu bulgări de zăpadă.

Un corespondent al AFP a văzut un bărbat cu chipul însângerat.

La Sankt Petersburg s-a adunat o mulţime de circa 10.000 de persoane, potrivit France Presse, iar aici s-au produs 162 de arestări, conform OVD-Info.

Protestele au loc cu câteva luni înainte de alegerile legislative prevăzute să aibă loc în toamnă, pe fondul căderii de popularitate a partidului la putere Rusia unită. Ele sunt şi manifestaţiile cele mai ample de la cea organizată de Navalnîi în vara lui 2019 la Moscova, pe marginea alegerilor locale.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. daca nu se ridica in strada milioane de tineri impotriva regimului dictatorial Putin... isi merita soarta si nu ar trebui sa se mai revolte niciodata.

    sa se ascunda in gaura lor si sa isi bea vodca ca si parintii, bunicii si stramosii lor.  

    Sau ...SA LUPTE PENTRU A ARATA CA SUNT OAMENI, nu oile dictatorului !  

    Fiecare popor isi alege soarta in fiecare secunda!

    Cei ce nu lupta in strada isi pierd dreptul de a se plange!  

    1. Și dacă? Ce va urma.ceva gen Libia

      eu nu simt nimic in viitorul proxim al Rusiei

      nu acum, cel putin.  

      dar exista sanse ridicate ca Navalnii sa "fie sinucis".  

      cand a revenit in Rusia a luat una dintre cele mai prostesti decizii.  

      pentru o schimbare mare e nevoie de milioane in strada si politia/armata sa treaca de partea oamenilor simpli. De asta e nevoie.  

      .p.s. 

      desigur, ma pot insela si poate vine o mare schimbare in Rusia acum.

      dar eu nu simt nimic pentru viitorul apropiat.  

      Si daca alte zeci de milioane de tineri se ridica sa-l apere pe Putin?Soarta poporului rus trebuie decisa de insusi poporul rus si nu de tradatori .Cei care manifesteaza neautorizat trebuie sa suporte consecintele legii exact ca in tarile vestice,pumn de fier.Ai uitat cum autoritatile americane impusca mortal demonstrantii?

      Baba Vanga zicea ca s-ar putea ca Putin sa "fie sinucis" anul acesta.

      Vom vedea. 

      cu siguranta zeci de milioane de tineri sustin dreptul presedintelui rus de a primi mita un palat de miliarde de dolari !

      ...cum de nu m-am gandit la asta ?!?... :)

      mars in gaura Tiraspol de unde ai scos capul, vis urat bolsevic!  

      stiu ce a zis Vanga

      e vorba de o tentativa care va fi nereusita 

      si nu neaparat anul acesta

      e vorba de un tradator din garda sa personala. 

      Nu vreau sa te contrazic, ca vad ca stii chestii din astea, dar nu cred ca se stie si rezultatul actiunii.

      Dar cei care-si otravesc opozantii ,ce trebuie sa pateasca?Mare ''viteaz''Putin asta!De nu i-ar mai muri multi inainte!

      poti sa ma contrazici , nu sunt eu purtatorul adevarului absolut, eu doar caut si cercetez

       

      ma supar doar pe cei care se iau aiurea de mine si ma insulta, ca si cum nu ar avea ei aer sa comenteze de comentariile mele - si ignorarea e o solutie , dar nu pentru oameni ca ei.  

      Da, sunt interesat (de peste 15 ani) de tot ce presupune Timp si Viitor, anticipare si lant situational (cunoastere, analiza, editare).  

       

      As putea sa il descriu dar prefer sa nu o fac. Am observat o corelatie pozitiva destul de puternica (statistic vorbind) intre diseminarea informatiilor (indiferent de mediu) si alterarea evenimentului din viitor.  

      Cat am zis e de ajuns: e din cercul de securitate imediata al lui Putin, va folosi arma din dotare, actul sau nu va produce moartea lui Putin, doar o ranire relativ usoara si o sperietura zdravana. Cel ce va executa tentativa e un rus cu vederi ultranationaliste care vede in Putin un corupt si un tradator al intereselor Rusiei.  

       

      Nu ma bag in acest eveniment (sa incerc o editare pentru o alta finalitate sau o sterilizare-eliminare a evenimentului) nici platit sa fiu.

      De existenta acestui eveniment (chiar asa ratat) depind alte evenimente din viitor care ar fi inexistente daca tentativa de asasinat nu ar exista. Si de acele alte evenimente depinde evolutia intregii Rusii. De aceea miza e prea mare sa ma bag.  

      Mai filosofule, nu ti-ai luat liber nici azi?

      Faci ore suplimentare?! 

      invata sa accepti existenta opiniilor alternative.

      se numeste "societate deschisa si libertate a opiniei" 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb