Peste 120 de medicamente ar putea dispărea de pe piaţă

Ioana Dogaru
Miscellanea / 10 februarie 2016

Producătorii de medicamente ameninţă cu retragerea de pe piaţă a peste 120 de medicamente inovative, ceea ce ar afecta 800.000 de pacienţi. Aceştia sunt nemulţumiţi că sunt obligaţi din nou să taie preţurile tratamentelor cu aproape 30%, transmit televiziunile de ştiri.

Potrivit studiului producătorilor internaţionali de medicamente cei mai afectaţi de noua metodologie de calcul al preţului la medicamente vor fi pacienţii cu boli cardivasculare.

De la 1 iulie, ar putea să dispară de pe piaţă 28 de terapii originale pentru boli de inima, dar şi 19 pentru afecţiuni neurologice, urmate de cele pentru endocrinologie şi oncologie. Pentru unele nu există încă variante de înlocuire, informează Digi24.

"E vorba de aplicarea noului ordin de preţuri la medicamente care dacă este aplicat în versiunea care există în momentul de faţă ar duce la setarea unui nou minim european al preţurilor la medicamente, companiile fiind nevoite să le retragă de pe piaţă datorită faptului că România este ţară de referinţă pentru multe alte ţări din UE,", a explicat preşedintele Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Călin Gălăşeanu.

Companiile nu acceptă o nouă micşorare cu 35% a unor preţuri, iar presiunea este deja resimţită de câteva luni printr-o criză a anumitor medicamente, potrivvit Digi24.

"Fiind mai ieftine, se produce fenomenul de export paralel. Sunt vândute de pe piaţa românească, preluate de anumiţi distribuitori şi duse pe pieţe internaţionale. Preferăm să plătim ceva mai mult, dar să găsim medicamentul. Acum, oricum plătim mult mai mulţi bani pentru că trebuie să mergem în Ungaria, în Bulgaria, în Austria, în Germania", a declarat Vasile Barbul de la Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor.

Producătorii internaţionali propun autorităţilor să stabilească un preţ minim european pentru un tratament fie că e vorba de unul inovativ sau generic, precizează sursa citată.

Ministerul Sănătăţii spune că are soluţii pentru o eventuală criză a medicamentelor.

"Există cadru legislativ prin care Ministerul Sănătăţii să intervină în situaţiile în care se constată că un anumit produs lipseşte de pe piaţă: fie este înlocuit cu un medicament generic, fie cu alt medicament din clasa lui terapeutică, fie se va realiza o achiziţie rapidă prin procedura de nevoi speciale", a precizat Ministerul Sănătăţii.

Pe 1 martie producătorii ori vor depune dosarele pentru noile preţuri scăzute, ori vor scoate medicamente de pe piaţa românească, precizează televiziunea de ştiri citată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb