În judeţul Harghita, în prima jumătate a anului, s-au înregistrat 232.852 de înnoptări o creştere cu 18,7% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Totodată, cifrele oficiale arată că în judeţ au sosit 99.344 de turişti, cu 8,3% mai mulţi decât în ianuarie-iunie 2022.
Printre principalele aspecte ce diferenţiază destinaţia Harghita de alte regiuni din România este programul "Visit Harghita - Family Friendly", gândit special pentru familiile dornice de o vacanţă în inima naturii, într-o locaţie uşor accesibilă cu maşina şi care să ofere suficiente oportunităţi de petrecere a timpului liber, departe de aglomeraţie şi griji. Pentru obţinerea certificatului Family-friendly, unităţile de cazare şi catering, trebuie să deţină un certificat de clasificare emis de Ministerul Turismului României şi, în acelaşi timp, să îndeplinească criteriile Visit Harghita - Family-friendly, conformitatea fiind verificată constant de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Harghita. Chiar şi atracţiile şi programele turistice pot obţine certificarea Visit Harghita - Family friendly, în fiecare an, echipa Visit Harghita acordănd certificatul Family-friendly pentru trei atracţii turistice. Începând din 2020 şi până în prezent, 135 de antreprenori în domeniu, plus muzee şi asociaţii au fost certificate Family-friendly.
Totodată, turiştii de toate vârstele se pot bucura aici de o bogată diversitate naturală, peisaje pitoreşti, tradiţii unice şi autentice ale comunităţilor locale, precum şi de o istorie vastă, pot explora cele 3 microregiuni care compun judeţul şi care sunt destul de diferite una de cealaltă, ori pot participa la evenimente tradiţionale. Zona este renumită şi pentru resursele minerale, cum ar fi Salina din Praid şi izvoarele minerale, oferind o experienţă relaxantă şi revigorantă.
Ce activităţi pot face familiile cu copii în Harghita? Ture cu bobul cu 50 km/h, adrenalină pe segway, plimbări cu mountain cart sau karturi, ateliere de gătit, călărie, schi şi multe altele
Printre cele mai apreciate activităţi pentru familii pe care turiştii le pot încerca în Harghita se află plimbările cu segway-ul sau mountain cart-ul (sania de vară), echitaţie la singura herghelie cu cai izlandezi din România, o specie cu un temperament foarte prietenos, docil şi uşor de manevrat, ideală şi pentru copii sau începători în ale călăriei. Parcul de Animale Sălbatice din Ivo (Izvoare), unde pe o suprafaţă de 320 de hectare trăiesc în mediul lor natural căprioare, cerbi şi mufloni, observatoarele de urşi de prin tot judeţul, atelierele de ciocolată, studioul de animaţie Legendarium sau parcul Mini Transilvania din şi Parcul de insecte din Odorheiu Secuiesc sunt alte câteva atracţii ce aşteaptă să fie explorate de către turiştii mari şi mici, dornici de experienţe altfel.
De asemenea, doritorii pot încerca pistele de bob răspândite prin întreg judeţul şi amenajate după modelele din Austria sau Elveţia. În total, în Harghita se află 5 piste de bob, dintre care 2 deschise doar anul acesta, una în Lacu Roşu, inaugurată în iunie, iar alta la Băile Homorod, care a primit primii turişti chiar recent, în prima parte a lunii octombrie. Celelalte 3 piste de bob din judeţ sunt la Borsec, Lunca de Sus şi Topliţa. Priveliştile sunt spectaculoase indiferent de anotimp, iar cei care încearcă aceste atracţii se bucură de adrenalină pe cinste, întrucât poţi coborî cu o viteză de până la 50 km/h. Totul se desfăşoară în deplină siguranţă, însă, întrucât instalaţiile sunt echipate cu frâna automată şi testate în repetate rânduri. Chiar şi copiii între 3 şi 12 ani se pot da în aceste boburi, dar însoţiţi de un adult, iar după 12 ani se pot plimba şi singuri.
Nu toate atracţiile din judeţ, ori cele enumerate sunt şi certificate Family-friendly, însă cei care doresc să experimenteze doar atracţii Family-friendly sau să vadă cu ce alte activităţi îşi pot umple vacanţa, pot vizita site-ul visitharghita.com, unde găsesc toate informaţiile de care au nevoie.
Nu în ultimul rând, în 2021 a fost demarat în judeţ proiectul SkiHarghita, acesta devenind astfel prima regiune de schi din România, care în prezent include 12 pârtii de schi din 6 locaţii, în zonele Bucin, Borsec, Miercurea Ciuc, Ciumani şi Băile Homorod. Persoanele interesate pot folosi serviciile achiziţionând un abonament. Pârtiile de schi se întind pe o suprafaţă totală de 117 kilometri.
Aproximativ 40% dintre unităţile de cazare din Harghita sunt noi - Circa 300 de noi unităţi de cazare s-au deschis aici în ultimii 3 ani
În contextul unei popularităţi în creştere atât printre turiştii români, cât şi cei internaţionali, în Harghita se pune mare accent pe sectorul HoReCa şi pe calitatea serviciilor oferite. În momentul actual în judeţul Harghita există 710 structuri de cazare clasificate, 6174 camere cu o capacitate totală de 14105 locuri. Din aceste unităţi de cazare, 276 au fost construite şi au fost clasificate în perioada 2020-2023, ceea ce înseamnă că circa 40% din totalul facilităţilor de cazare din judeţ, astfel că turiştii care vizitează zona se pot bucura de hoteluri şi pensiuni noi, cu facilităţi moderne.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.10.2023, 15:54)
pacat ca are un carusel economic de ne sar "plomble financiare" de la masele... pe regiuni ca: Harghita, Covasna, Hunedoara... si regiuni.
s c c r e t