Peste 150 de firme româneşti care desfăşoară activităţi de comerţ exterior, victimele unor fraude informatice

Mina Irina
Miscellanea / 27 august 2017

Peste 150 de firme româneşti care desfăşoară activităţi de comerţ exterior, victimele unor fraude informatice

Peste 150 de firme româneşti care desfăşoară activităţi de comerţ exterior şi fac frecvent plăţi electronice către firme din străinitate au fost în ultimul an victimele unor complexe fraude informatice.

De asemenea, partenerii din străinătate ai acestor societăţi au avut toate sistemele informatice compromise, în urma acestor atacuri, transmite News.ro.

Potrivit Poliţiei Române, "Business E-mail Compromise Fraud" este o fraudă complexă ce ţinteşte societăţile comerciale ce lucrează cu furnizori sau clienţi străini şi efectuează cu regularitate plăţi prin transfer bancar.

Din 2016 au fost înregistrate peste 150 de sesizări oficiale referitoare la acest tip de fraudă.

Poliţia Română precizează: "Din analiza cazurilor investigate, s-a constatat că societăţile comerciale ce desfăşoară activităţi comerciale din România (cu personalitate juridică română) au avut calitatea de victimă, în majoritatea cazurilor, în sensul ca au trimis bani în alte conturi decât cele legitime ale furnizorului extern".

De asemenea, în aproape toate cazurile semnalate, compromiterea sistemelor informatice, respectiv a adresei de poştă electronică, a avut loc la societăţile comerciale străine care erau în relaţii comerciale cu cele române.

Poliţiştii mai spun: "Majoritatea victimelor au raportat că utilizează transferuri online ca metodă curentă de efectuare a plăţilor către furnizori sau parteneri externi de afaceri, în baza unei relaţii comerciale anterioare şi a bunei credinţe în practica comercială. Societăţile comerciale române fraudate nu au un tipic anume de activitate, elementul comun fiind dat de faptul că toate desfăşoară activităţi de comerţ exterior şi efectuează plăţi curente în străinătate".

Potrivit acestora, la nivel global acest timp de fraudă a generat pierderi documentate de peste 6 miliarde de dolari, în perioada 2016-2017, înregistrate în peste 40.000 de incidente de acest tip.

De aceea, poliţiştii recomandă precauţie la schimbarea subită a unor practici comerciale stabilite anterior cu partenerii comerciali, în special a conturilor de e-mail, a conturilor bancare, a valutelor în care se fac plăţile sau a ţării în care sunt deschise conturile.

În plus, recomandă să se verifice, la un număr de telefon deţinut anterior şi verificat, dacă modificările solicitate prin e-mail sunt reale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb