Prutul SA Galaţi a investit în ultimii trei ani peste 3,5 milioa-ne euro pentru modernizarea fabricii de ulei de floarea-soarelui, la acestea adăugîndu-se şi investiţiile pentru proiectele demarate în 2005, informează un comunicat al companiei.
Investiţiile realizate pînă în prezent s-au concentrat atît asupra îmbunătăţirii procesului de producţie, cît şi asupra proiectelor de protecţie a mediului. La 112 ani de la înfiinţare, Prutul Galaţi este cea mai veche fabrică de ulei din România. Prutul Galaţi a finalizat cu succes probele la instalaţiile de albire şi winterizare a uleiului rafinat, ceea ce permite obţinerea unor produse de înaltă calitate. Procesul de modernizare se concentrează asupra îmbunătăţirii performanţelor secţiei de condiţionare a seminţelor de floarea-soarelui, modernizării secţiei de extracţie a uleiului, creşterii capacităţilor de depozitare pentru materii prime şi produse finite, precum şi a refacerii infrastructurii.
De asemenea, se află în curs de instalare o nouă linie de mare productivitate pentru obţinerea ambalajelor PET de 0,5 litri, un litru şi doi litri. "Procesul de modernizare are ca obiectiv obţinerea de produse compatibile cu standardele europene, prin utilizarea de tehnologii de ultimă generaţie, cei 415 angajaţi contribuind substanţial la performanţele pe care le avem", a declarat Octavian Feodor, directorul Fabricii Prutul SA Galaţi.
Compania a alocat peste 50 la sută din investiţii în protecţia mediului. Începînd cu acest an, a fost demarat un nou proiect complex, ce va cos-ta peste 1,5 milioane euro şi care va fi finalizat pînă la sfîrşitul anului 2006. Acesta va consta în modernizarea completă a cazanelor de abur, a staţiei de tratare a apelor uzate şi a sistemului de recirculare a apelor de proces.
Prutul SA Galaţi a înregis-trat o cifră de afaceri de peste 21 milioane euro în anul 2004, pentru 2005 fiind estimată o creştere cu 15 la sută faţă de anul trecut. Planurile de dezvoltare ce vizează obţinerea unei cifre de afaceri de trei ori mai mare se vor materializa prin creşterea şi diversificarea capacităţilor de producţie de pe platforma de la Galaţi şi prin creşterea activităţii de export a seminţelor oleaginoase procesate pe pieţe ca Italia, Spania, Grecia, Turcia, Egipt. Compania se numără, după cifra de afaceri, între primii zece contribuabili din judeţul Galaţi şi a plătit în anul 2004 către bugetul de stat o sumă totală a impozitelor de 3,625 milioane RON. Prutul SA Galaţi este prezent pe piaţa din România cu mărcile "Prutul" şi "Spornic" în ambalaje de un litru şi cinci litri. Prin facilităţile portuare aflate în exploatarea firmei şi prin capacităţile proprii de depozitare, Prutul SA Galaţi este unul dintre cei mai importanţi actori din industria uleiurilor vegetale din România.