Peste 3% din proiectele SAPARD contractate au fost reziliate

Eli Roman
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 10 martie 2005

Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) a reziliat un număr de 68 de proiecte SAPARD, în valoare totală de 23 milioane de euro, contractate pe diferite domenii de investiţii, reprezentînd 3,3% din numărul total al proiectelor contractate. "Un număr de 24 de proiecte reziliate au fost pe măsura de îmbunătăţire a prelucrării şi marketingului produselor agricole şi piscicole, 11 proiecte de investiţii în exploataţii agricole, 19 proiecte de diversificare a activităţilor economice şi opt pe infrastructură", a declarat ieri, Samoilă Szabo, directorul general al APDRP. Dom-nia sa a mai precizat că în general au fost reziliate contracte pentru care s-au efectuat foarte puţine plăţi, iar sumele ce au fost deja acordate urmează să fie recuperate integral.

Principalul motiv al rezilierii proiectelor este imposibilitatea implementării din cauza întreruperii relaţiilor comerciale cu terţi pentru preluarea producţiei sau asigurarea materialelor necesare, fie din motive financiare, cînd beneficiarul nu mai poate asigura demararea investiţiei cu fonduri proprii. Alte motive vizează schimbarea statutului juridic al beneficiarului, depăşirea termenelor limită de depunere a cererilor de plată, modificarea soluţiei tehnice aprobate iniţial în contractul de finanţare, fără aprobarea Agenţiei, sau conflictele de interese.

Toate fondurile nerambursabile alocate acestor proiecte reziliate sînt realocate domeniilor de investiţii aferente. Sumele nu sînt returnate Comisiei Europene întrucît nu au fost înregistrate situaţii de fraudă, ci doar nereguli de ordin tehnic sau procedural.

Samoilă Szabo a subliniat că au crescut în ultima perioadă solicitările de informaţii despre proiecte SAPARD venite de la alte organe de control, cum ar fi inspectoratele de poliţie teritoriale, Oficiul European de Luptă Anti-Fraudă (OLAF), PNA/DNA.

"Urmărim îndeplinirea cerin-ţelor pentru aceste proiecte şi nu vom tolera abateri de la regulile programului şi tot ceea ce ar însemna fraudă, chiar cu ris-cul întîrzierii plăţilor", a subliniat domnul Szabo. Agenţia poa-te suspenda plăţile pentru un proiect nu numai în cazul fraudelor, ci şi în cazul în care există suspiciuni de fraudă, pînă la clarificarea situaţiei, a mai explicat directorul APDRP.

Doar 22 de proiecte Fermierul sînt eligibile în sistemul SAPARD

Un număr de 22 de proiecte derulate prin programul Fermierul au fost declarate eligibile în sistemul SAPARD, pînă în prezent, a precizat Samoilă Szabo. Cea mai mare parte din aces-te proiecte vizează investiţiile în industria agroalimentară şi exploataţiile agricole. Deşi declarate eligibile, pînă la ora actuală, niciun beneficiar nu a primit bani. Numărul mic al proiectelor declarate eligibile nu îi îngrijorează, încă, pe repre-zentanţii APDRP. "Dacă această cifră nu se schimbă în următoarele două luni, va trebui regîndit sistemul", a precizat domnul Szabo.

Pînă în prezent, prin programul SAPARD au fost încheiate 2.036 de proiecte de investiţii în industria agroalimentară, dez-voltarea infrastructurii rurale, exploataţii agricole şi pentru diversificarea activităţilor economice. Fondurile nerambursabile SAPARD contractate prin aceste proiecte însumează 711 milioane de euro, cele mai multe sume fiind contractate pentru dezvoltarea infrastructurii rurale (investiţii publice) - 465 milioane de euro. În cazul inves-tiţiilor private, majoritatea fondurilor a fost atrasă de industria agroalimentară - 148 milioane de euro.

Agenţia a efectuat pînă la ora actuală plăţi în valoare de 465 milioane de euro, în timp ce numărul cererilor de finanţare eligibile au o valoare totală de 1,338 miliarde de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb