Fonduri nerambursabile în valoare de 7,47 milioane euro vor finanţa proiecte de calitate pentru adaptarea capacităţii forţei de muncă din ţara noas-tră la schimbările economice, în vederea integrării pe piaţa europeană a muncii. Ministerul Integrării Europene, Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei şi Delegaţia Comisiei Europene în România a lansat schema de finanţare nerambursabilă "Dezvoltarea Resurselor Umane", o componentă a programului Phare 2003- Coeziune Economică şi Socială.
Totalul finanţării nerambursabile este de 7,47 milioane euro, din care 5,6 milioane euro din fonduri Phare ale Uniunii Europene, iar 1,78 milioane euro cofinanţare naţională de la bugetul de stat.
Suma minimă care poate fi solicitată este de 15.000 de euro, iar cea maximă de 75.000 de euro. Durata maximă de implementare este de 12 luni. Programul "Dezvoltarea Resurselor Umane" - Phare 2003 are două priorităţi. Prima, "Măsuri active pe piaţa muncii", o constituie accesul şomerilor pe piaţa muncii, prin îmbunătăţirea calificării acestora şi promovarea oportunităţilor egale de angajare pentru grupurile vulnerabile, cum sunt tinerii şomeri (15-25 de ani), populaţia rromă, tinerii proveniţi din instituţii de ocrotire, femeile aflate în şomaj de mai multă vreme.
A doua prioritate, "Promovarea capitalului uman", o reprezintă calificarea, recalificarea şi specializarea forţei de muncă; un accent special se acordă dezvoltării capacităţilor manageriale şi antreprenoriale. Grupurile ţintă sînt personalul operativ din întreprinderile de stat sau private, precum şi toate nivelurile manageriale din întreprinderi. Fiecare prioritate are propriul ei "Ghid al solicitantului". Programul pune accentul pe calificarea şomerilor şi plasarea lor pe piaţa muncii. Conform statisticilor Ministerului Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei, deşi s-au făcut multe cursuri de instruire în România, acestea nu au avut impactul scontat în ceea ce priveşte integrarea şomerilor pe piaţa muncii. Din acest motiv, bugetul general acordat instruirii şi plasării şomerilor pe piaţa muncii reprezintă, anul acesta, 70% din suma totală alocată pentru programul "Dezvoltarea Resurselor Umane", iar cofinanţarea solicitantului a fost stabilită la doar 5% din totalul bugetului proiectului, faţa de 20% cît este cofinanţarea la proiectele de calificare şi recalificare a persoanelor deja angajate.
Procedurile de evaluare sînt foarte stricte şi nerespectarea unei singure reguli, care poate părea neimportantă, duce la res-pingerea dosarului înainte de evaluarea propriu-zisă a propunerii. Aproximativ 40% din dosarele depuse în anii precedenţi au fost respinse.