PESTE CINCI MILIOANE DE UTILIZATORI DE TELEFONIE MOBILĂ PREJUDICIAŢI ANRC, acuzată de poziţie "puternic favorabilă" faţă de "Orange" şi "Vodafone"

Ioana Rosenberg
Ziarul BURSA #Politică #Telecomunicaţii / 8 noiembrie 2006

ANRC, acuzată de poziţie "puternic favorabilă" faţă de "Orange" şi "Vodafone"

"Romtelecom", "Telemobil" şi "Cosmote" ameninţă

că îi vor cere premierului să intervină şi vor contesta în

instanţă şi la Comisia Europeană proiectul de decizie al ANRC de amânare a micşorării tarifelor de intercomunicare

Decizia Autorităţii Naţionale de Reglementare în Comunicaţii să amâne cu un an impunerea reducerii tarifelor de interconectare pentru "Vodafone" şi "Orange" este total nejustificată şi contravine directivelor Uniunii Europene, dăunând pieţei telefoniei mobile din România, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, Nikolas Tsolas, director general al "Cosmote" Ro­mânia.

Recent, ANRC a înaintat o propunere de decizie de amânare a celei de-a doua etape a reducerii costurilor de interconectare pentru operatorii de telefonie mobilă. Luând în considerare amânarea cu un an, cei doi operatori vor avea la dispoziţie cinci ani pentru a percepe tarife de conectare orientate pe costuri. Această perioadă "extrem de lungă în raport cu cele de numai doisprezece luni acordate pentru a-şi reduce tarifele de interconectare", ar prejudicia, în opinia re­prezentanţilor companiei, peste cinci milioane de utilizatori.

Preşedintele ANRC, Dan Geor­gescu, a spus că faza consultărilor publice s-a încheiat, iar decizia finală va fi publicată în prima parte a lunii decembrie.

"Romtelecom", "Telemobil" şi "Cosmote" contestă recenta decizie a ANRC şi susţin că poziţia este împărtăşită şi de alţi operatori, precum "RCS&RDS" şi "UPC".

Preşedintele ANRC, Dan Geor­gescu, a spus că instituţia pe care o reprezintă nu a luat încă o decizie, iar cele trei companii de telefonie contestă "un proiect trecut recent printr-o fază de consultare publică tocmai pentru a afla părerea fiecărui reprezentant al industriei".

Referitor la acuzaţia de susţinere a "duopolului - ", reprezentantul ANRC a spus: "Competiţia puternică pe toate segmentele sectorului de comunicaţii electronice şi diversitatea serviciilor şi tehnologiilor din România dovedeşte justeţea măsurilor de reglementare implementate de ANRC în decursul anilor".

Domnia sa a menţionat că proiectul ANRC de amânare a reducerii costurilor de interconectare se justifică prin "diferenţele notabile în tarifele de interconectare între piaţa locală şi cea europeană". Aceasta ar putea conduce, potrivit declaraţiilor domnului Georgescu, "la o situaţie dificilă, deoarece operatorii români (deci şi utilizatorii) vor subvenţiona operatorii străini de telefonie mobilă, şi implicit, utilizatorii străini."

ANRC a făcut această propunere după reuniunea Grupului Reglementatorilor Independenţi de la Madeira, în luna octombrie, unde Comisia Europeană şi-a exprimat nemulţumirea în legătură cu lipsa de armonizare a reglementărilor în statele membre, a adăugat re­prezentantul instituţiei.

Clienţii sunt ţinuţi captivi de către "Orange" şi "Vodafone", a explicat ieri reprezentantul "Cosmote"

Conducerile "Romtelecom", "Cosmote" şi "Telemobil" consideră că, prin menţinerea tarifelor actuale de interconectare între reţele, "Vodafone" şi "Orange" sunt susţinuţi de către ANRC în menţinerea poziţiei dominante pe piaţă. "Orange" şi "Vodafone" deţin, în momentul de faţă, o cotă de 94% din piaţa serviciilor de telefonie mobilă.

Tariful mare de interconectare ar fi motivul care îi împiedică pe clienţi să se mute de la o reţea la alta, explică Nikolas Tsolas. Astfel, utilizatorii sunt menţinuţi "captivi" de către cei doi mari operatori cu poziţie dominantă pe piaţă, a adăugat reprezentantul "Cosmote".

Domnia sa mai spune că dintr-un studiu recent reiese că, în ţara noastră, alegerea unui operator de telefonie în favoarea altuia nu este conformă cu o situaţie care să satisfacă cel mai bine nevoile consumatorului. Alegerea ar fi determinată în cea mai mare măsură de faptul că rudele şi apropiaţii clientului sunt abonaţi ai unuia dintre cei doi operatori dominanţi. Menţinerea tarifelor ridicate de interconectare conduce, în opinia domnului Tsolas, la menţinerea costurilor ridicate practicate de către "Orange" şi "Vodafone", prin împiedicarea altor operatori să pătrundă pe piaţă.

Tarifele ridicate la interconectare au produs operatorului "Telemobil" pierderi de 24 de milioane de dolari între 2003 şi 2006

Amânarea deciziei de micşorare a tarifelor de interconectare a produs operatorului "Zapp" ("Telemobil") pierderi de 24 de milioane de dolari în perioada cuprinsă între 2003 şi 2006, a declarat ieri Piermario Di Pietro, CEO în cadrul companiei.

"Cosmote" a avut pierderi de 1 milioane de euro din cauza amânării acestei decizii, a declarat reprezentantul companiei.

Însă protestul faţă de decizia CNRC, susţin reprezentanţii celor trei operatori, nu vizează creşterea profitului companiilor, ci creşterea competitivităţii pe piaţă, în favoarea consumatorilor. Directorul "Telemobil", Piermario Di Petro, a declarat: "În Europa, nu există nicăieri un duopol care să reuşească să-şi păstreze cota de piaţă de 94%, pe care autorităţile să o sprijine".

Domnia sa susţine că tarifele de interconectare practicate în ţara noastră nu sunt cele mai ieftine din Europa. ANRC ar trebui să analizeze realitatea românească fără să ţină cont de ce se întâmplă în alte părţi, a adăugat domnul Di Petro.

În prezent, "Telemobil" şi "Cosmote" România plătesc pentru fiecare apel iniţiat de un client al lor către un abonat Vodafone" şi "Orange" 0,0721 euro pe minut şi percep acestora un tarif de interconectare de până la 0,1 euro pe minut.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb