Peste jumătate dintre tinerii din România îşi doresc să emigreze pentru mai mult de şase luni, conform unui studiu realizat de fundaţia Friedrich Ebert. 8% au o dorinţă foarte puternică, 11% una puternică, iar 32% o dorinţă moderată de emigrare.
Studiul realizat de Ipsos în 2024 asupra unui eşantion de 8925 de tineri din 12 ţări din Sud-Estul Europei arată o dorinţă ridicată de emigrare printre tinerii din această regiune. Cele mai puternice intenţii de emigrare se regăsesc în Macedonia de Nord, Albania şi Turcia, unde mai mult de un tânăr din trei doreşte să emigreze. În schimb, România, Bulgaria şi Croaţia se află la polul opus, cu mai puţin de unul din cinci tineri exprimând aceeaşi dorinţă.
Studiul relevă că principalele motive pentru dorinţa de emigrare a tinerilor din Sud-Estul Europei sunt de natură economică, cum ar fi îmbunătăţirea nivelului de trai, salariile mai mari şi oportunităţile mai bune de angajare.
În România, jumătate dintre tinerii care doresc să emigreze invocă dorinţa de a avea un trai mai bun (26%) sau un salariu mai mare (24%). De asemenea, intenţia de emigrare este mai frecventă în rândul celor cu statut economic scăzut: 57% dintre tinerii care se consideră cu resurse financiare limitate (suficiente doar pentru necesităţile de bază) exprimă o dorinţă puternică de emigrare, în comparaţie cu doar 15% dintre cei care îşi pot permite să cumpere tot ce au nevoie.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.01.2025, 16:47)
Ca sa vezi, 1 din 3 turcaleti vrea sa rupa granita:-)…Aia din BRICS in frunte cu mujicia ii asteapta cu bratele deschise, dar ei vor sa moara de foame si sa inghete de frig in Europa:-)…Putler, i-ai la tine sa mai “denazifici” doua sate din Ucraina:-)