Peste o mie de bucăţi de îngheţată cu oxid de etilenă, retrase de la vânzare, în Buzău

ANA FELEA
Miscellanea / 20 iulie 2021

Peste o mie de bucăţi de îngheţată cu oxid de etilenă, retrase de la vânzare, în Buzău

Alerta alimentară a scos pe teren aproape toţi medicii veterinari şi inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare din Buzău, după ce, din primele verificări efectuate la cele mai mari depozite din judeţ, acolo de unde îşi fac aprovizionarea cei mai mulţi agenţi economici care au magazine de cartier, au arătat că îngheţaţa care conţine substanţa cancerigenă a fost distribuită în tot judeţul.

Controalele au început încâ de luni dimineaţa, când adresa emisă de ANSVSA a ajuns şi la Buzău, iar inspectorii au ajuns la serviciu. Au fost formate mai multe echipe, peste 20 de persoane fiind mobilizate, care au verificat, în primul rând, marile depozite alimentare din judeţ.

"În urma primei notificării de alertă de la ANSVSA, DSVSA Buzău a iniţiat controale la operatorii aflaţi pe lista primită de la nivel central. S-au verificat listele de distribuţie şi toate produsele aflate la comercializare vor fi retrase. Este vorba despre o îngheţată care conţine un aditiv care nu este permis a fi folosit în acest produsă. Nu avem informaţii cu privire la cantităţi sau loturi care vor fi retrase. Se fac controale la locurile de depozitare care ulterior au distribuit către magazine alimentare din judeţ. Se verifică listele, urmând să fie retras de la comercializare întregul lot incriminat", a declarat purtătorul de cuvânt al DSVSA Buzău, dr.Iulian Moca.

Din păcate, după ce au verificat listele de distribuţie, au constatat că produse vizate de alerta alimentată, respectiv sortimentele din îngheţata care conţine oxid de etilenă, au fost cumpărate de mai mulţi patroni de magazine din aproape tot judeţul şi chiar din judeţele limitrofe Buzăului. În primele ore au fost identificate 160 de bucăţi şi retrase imediat de la vânzare. Este vorba despre produse vândute la mazine din municiipile Buzău şi Râmnicu Sărat dar şi comuna Ulmeni.

Verificările au continuat, iar astăzi, de dimineaţă, numărul produselor identificate a crescut de câteva ori. Mai exact, 1200 de bucăţi de îngheţată, din toate cele trei sortimente despre care există suspiciunea că ar conţine oxid de etilenă, substanţa cancerigenă au fost retrase de la vânzare.

"Au fost ridicate de la comercializare un număr de 1.200 de bucăţi de îngheţată din loturile încriminate. Acţiunea se află în desfăşurare. Din primele informaţii se pare că din loturile încriminate au ajuns astfel de produse pe tot teritoriul judeţului şi se pare că şi în alte judeţe limitrofe. În judeţul Buzău sunt unităţi de depozitare mari care, la rândul lor, au distribuit în zeci sau sute de magazine. Au plecat în control toţi medicii veterinari angajaţi din cadrul circumscripţiilor sanitar veterinare oficiale, şi aici vorbim de 10 persoane, plus medicii din cadrul DSVSA Serviciul Siguranţa Alimentelor, încă 10 persoane", a declarat Iulian Moca, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Sanitar Veterinare.

Din păcate, nu toate produsele suspecte au putut fi retrase. Şi asta pentru că multe dintre ele au fost deja vândute şi, cel mai probabil, şi consumate. Inspectorii DSV atrag atenţia consumatorilor că, dacă încă nu au mâncat îngheţata, să o aducă la magazin şi vor primi banii înapoi.

Alerta alimentară vizează îngheţata care conţine un aditiv-gumă de caruba-contaminat cu oxid de etilenă, un agent cancerigen, mutagen şi toxic pentru aparatul reproducător.

Potrivit ANSVA, retragerea produsului de pe piaţă şi rechemarea acestuia de la consumatori au fost declanşate la solicitarea furnizorului, constatându‐se rezultate necorespunzătoare la analizarea unui ingredient utilizat la fabricarea produselor, având un nivel peste limitele legale de oxid de etilenă. Toate produsele retrase urmează a fi distruse.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Odixul de etilena ajuta la conservare. Deci, vorba aia, mai bine baga mai mult decat mai putin producatorul. Ca doar nu o sa ii expire marfa.

    Daca va uitati pe site-ul ANSVA destul de multe produse "rechemate" sunt cu oxid de etilena. 

    Solutia e simpla: din moment ce producatorii nu pot sa se controleze, substanta ar trebui interzisa. 

    1. " din moment ce producatorii nu pot sa se controleze, substanta ar trebui interzisa"

      Daca o iei asa, atunci multe ar trebui interzise, inclusiv apa cu care multi sunt tentati sa-si dilueze produsele pentru ceva extra profit. 

      Oxidul de etilena, zis si epoxid sau oxiran, este o molecula foarte simpla, foarte ieftina, foarte usor de produs (din petrol) si foarte versatila in industria chimico-farmaceutica. De asemenea, e foarte eficace in a ataca diverse alte molecule (= este reactiva), ceea ce o face un conservant foarte bun.  

      In principiu, oxidul de etilena este distrus usor de catre apa, mai ales la temperaturi inalte, ceea ce evident nu se potriveste cu ideea de inghetata. 

      Fiind incompatibil cu apa, oxidul de etilena nu este folosit direct pentru a conserva inghetata, ci pentru a conserva anumite ingrediente uscate (ex. pulberi, etc), care apoi sunt incluse in formula inghetatei.

      Oxidul de etilena persista in inghetata intrucat in acest caz apa este in forma solida si nu il poate descompune in timp util. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb