Anchetatorii au făcut noi percheziţii în dosarul care a dus la anihilarea reţelei româno-bulgare care făcea contrabandă cu tutun, iar în total au fost găsite peste o tonă de tutun prelucrat şi aproape 11 tone de tutun frunză. De asemenea, au fost descoperite şi peste o mie de trimiteri poştale prin intermediul cărora tutunul era ofertat pe platforme de E-Commerce şi distribuit către beneficiari din toată ţara, arată un comunicat de presă remis Redacţiei.
Poliţia de Frontieră a anunţat că joi seara, au fost realizate trei percheziţii în judeţul Călăraşi în cadrul dosarului penal privind destructurarea unei reţele de contrabandă cu tutun.
De asemenea, în perioada 21 - 24 august, poliţişti de frontieră, inspectori vamali şi jandarmi au făcut noi percheziţii, au reţinut mai multe trimiteri poştale şi au realizat controale la sediul unei firme.
"Consecutiv acestora, au fost descoperite două instalaţii de procesare clandestină a tutunului şi peste 2000 de kilograme de tutun, dintre care aproximativ 600 de kilograme era deja prelucrat pentru a fi apt de fumat, căzând sub incidenţa prevederilor art. 452, alin. 1 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
Astfel, în urma tuturor activităţilor au fost indisponibilizate peste o tonă de tutun prelucrat, aproape 11 tone de tutun frunză, 2875 de găleţi din plastic şi 6 unităţi clandestine în care se desfăşurau diferite procese de prelucrare a tutunului în condiţii total insalubre, de natură a aduce vătămări sănătăţii persoanelor care ar fi urmat să consume produsul impropriu rezulat. Tutunul era prelucrat prin utilizarea unor tocătoare confecţionate special în ateliere de către persoane specializate în strungărie care asigurau inclusiv piesele de schimb pentru utilajele realizate", se arată în comunicatul Poliţiei de Frontieră.
Sursa citată a menţionat că investigaţiile au dus la identificarea a peste o mie de trimiteri poştale prin intermediul cărora tutunul era ofertat pe platforme de E-Commerce şi distribuit către beneficiari din toată ţara. Anchetatorii fac cercetări pentru a stabili dacă faptele acestora întrunesc conţinutul constitutiv al infracţiunii de deţinerea de către orice persoană a produselor accizabile supuse marcării peste limita a un kilogram de tutun de fumat ori sunt de natură contravenţională şi cad sub incidenţa prevederilor art. 449, alin. 2, lit. k, fiind astfel pasibile de a fi sancţionate cu amendă de la 20.000 de lei la 100.000 de lei.
Poliţia de Frontieră a reamintit că în acelaşi dosar penal, în zilele de 16 şi 17 august, poliţiştii de frontieră, cu sprijinul lucrătorilor specializaţi din cadrul Jandarmeriei Române şi ai Direcţiei Regionale Vamale Dolj, au făcut 23 de percheziţii într-o cauză penală privind faptele săvârşite de mai mulţi cetăţeni români şi bulgari care, începând cu anul 2022, au organizat şi introdus pe teritoriul României 64 de transporturi ce au avut ca obiect aproape 330 tone de tutun neprelucrat, în scopul prelucrării acestuia în diferite unităţi clandestine.
"Gruparea infracţională livra tutunul din Bulgaria către România, folosind documente justificative pentru mărfuri ce atestau în fals că mărfurile au beneficiari externi, în scopul creării unor circuite comerciale fictive care să inducă în eroare autorităţile de aplicare a legii sau prin eludarea formalităţilor de control la frontieră.
Din cercetări, s-a stabilit că tutunul a fost livrat către beneficiari din zona judeţelor Ilfov, Călăraşi şi Dolj, ulterior fiind prelucrat în unităţi clandestine, ambalat şi distribuit pe teritoriul întregii ţări prin intermediul unor platforme de E-Commerce", a precizat Poliţia Română.
În urma acestor percheziţii au fost ridicată cantitatea de aproximativ 10,5 tone tutun, trei instalaţii improvizate de prelucrare, produse pirotehnice, două autoturisme, un microbuz, un camion de 7.5 tone, trei cântare profesionale şi sume de bani.
În cauză au fost luate măsuri preventive faţă de opt persoane. Două dintre acestea au fost arestate la domiciliu, iar şase sunt anchetate sub control judiciar pentru comiterea infracţiunilor de producerea de produse accizabile care intră sub incidenţa regimului de antrepozitare, deţinerea de către orice persoană sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, ruperea de sigilii, fals în înscrisuri sub semnătură privată, trecere frauduloasă a frontierei de stat.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.08.2023, 08:22)
Dar droguri nu se confica?Cineva mai ”de sus”va interzice confiscarea lor?Ce am vazut laTV cu accidentul acela e ”curat murdar”.Politisti erau ca o ”adunatura de prosti”.