Autorităţile implicate în controlul efectuat la agenţii economici care produc, importă, comercializează, transportă şi utilizează substanţe chimice periculoase, respectiv explozive şi/sau inflamabile, care au fost autorizaţi şi/sau au desfăşurat astfel de activităţi şi la beneficiarii semnificativi ai acestor produse, au dat amenzi în valoare de 3,31 miliarde de lei, a anunţat luni ministrul delegat pentru coordonarea autorităţilor de control, Ionel Blănculescu.
În această primă etapă a controlului, desfăşurat în perioada 1 iunie - 20 iulie, declanşat după producerea accidentului de la Mihăileşti, au fost verificate 165 de societăţi comerciale din 21 de judeţe, iar la 119 s-au constat încălcări ale prevederilor legale. În domeniul transporturilor de substanţe şi preparate chimice periculoase, au fost verificate de Autoritatea Feroviară Română şi de Autoritatea Rutieră Romînă 66 de societăţi comerciale, dintre care 29 au fost găsite în neregulă, 11 dintre ele fiind sancţionate cu amenzi în valoare de 300,3 milioane lei. În principal, neregulile constate au fost: nedesemnarea consilierului de siguranţă certificat de AFER, nerespectarea modului de încărcare a mărfurilor periculoase, nedeclararea mărfurilor ca fiind periculoase de producători sau expeditori şi/sau încărcarea acestora în vehicule care nu sunt licenţiate pentru transportul mărfurilor periculoase.
În ceea ce priveşte păstrarea şi utilizarea materiilor explozive au fost efectuate controale de lucrătorii Serviciului independent de arme, explozivi şi substanţe toxice din cadrul inspectoratelor Judeţene de Poliţie la 60 de agenţi economici. Cele 11 deficienţe constatate s-au soldat cu amenzi de şase milioane de lei şi cu avertismente.
De asemenea, au fost suspendate activităţile de producţie, comerţ şi transport la societăţile comerciale Transprim SRL Roşiorii de Vede, Shell Gas România SA - punctul de lucru de la Alexandria, Rombau SRL Sibiu - sucursala Roşiorii de Vede, Baps Plus SA Baia Mare, Higrotehnica SA Orşova, Rogaz SRL Brăila şi Masira Impex SRL Cluj. Au fost oprite din funcţiune două instalaţii tehnice la Ultex SA Ţăndărei.
Echipele de control au fost formate din reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale de Control a Exporturilor (ANCEX), Garda Naţională de Mediu (GNM), Garda Financiară (GF), Autoritatea Naţională a Vămilor (ANV) şi Inspecţia Muncii (IM) aflate în coordonarea Autorităţii Naţionale de Control (ANC) şi din cadrul Ministerului Economiei şi Comerţului, Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului şi Ministerului Administraţiei şi Internelor.
Următoarea etapă se va desfăşura în perioada august septembrie 2004 şi va verifica societăţile comerciale care produc, importă, comercializează, transportă şi utilizează substanţe chimice periculoase, respectiv explozive şi/sau inflamabile, care au fost autorizate şi/sau au desfăşurat astfel de activităţi şi la beneficiarii semnificativi ai acestor produse din celelalte judeţe ale ţării.