Petardele au transformat New Delhi în cel mai poluat oraş din lume

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 4 noiembrie

Petardele au transformat New Delhi în cel mai poluat oraş din lume

English Version

Iadul, inclusiv cel al poluării, este pavat cu bune intenţii. New Delhi a fost declarat cel mai poluat oraş din lume, la finalul săptămânii trecute, în urma unui nou val de poluare generat de celebrarea Diwali, unul dintre cele mai importante festivaluri hinduse, care simbolizează victoria luminii asupra întunericului. În ciuda unei interdicţii oficiale privind utilizarea petardelor, mulţi locuitori au sfidat restricţiile şi au aprins focuri de artificii, agravând astfel calitatea aerului până la niveluri periculoase.

Creşterea alarmantă a poluării cu particule PM2,5

După noaptea festivă, New Delhi s-a trezit învăluită într-un smog dens, care a acoperit locuri emblematice ale oraşului, cum ar fi Palatul Prezidenţial şi grădinile adiacente, popular loc de recreere pentru alergători şi biciclişti, informează agenţiile Reuters şi AFP. Măsurătorile efectuate vineri dimineaţă de compania elveţiană de monitorizare a calităţii aerului IQAir au indicat o concentraţie alarmantă de 345 micrograme de particule PM2,5 pe metru cub. Această valoare depăşeşte de peste 20 de ori limita recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), de 15 micrograme de PM2,5 pe metru cub, nivel considerat sigur pentru sănătatea umană. PM2,5, particulele fine şi cancerigene generate de arderi şi emisiile industriale, sunt extrem de periculoase pentru sănătate deoarece pătrund în fluxul sanguin prin plămâni. Expunerea repetată la aceste microparticule poate duce la afecţiuni respiratorii cronice, boli cardiovasculare şi chiar la cancer pulmonar, crescând considerabil riscul pentru locuitorii oraşelor extrem de poluate.

Cauzele poluării: agricultură, industrie şi festivităţi

New Delhi, metropola cu peste 30 de milioane de locuitori, este afectată de vârfuri de poluare în fiecare iarnă, un fenomen agravat de activităţi diverse. În primul rând, arderea miriştilor din statele învecinate, o practică tradiţională a fermierilor care îşi curăţă câmpurile pentru noul sezon agricol, contribuie masiv la creşterea nivelurilor de poluare. La aceasta se adaugă emisiile generate de fabrici şi traficul rutier intens, care fac parte din cotidianul unei metropole dens populate. În ultimii ani, focurile de artificii şi petardele aprinse cu ocazia Diwali au devenit un alt factor major al deteriorării aerului. Deşi autorităţile locale au interzis utilizarea petardelor, decizie impusă de Curtea Supremă a Indiei, aplicarea efectivă a restricţiei s-a dovedit dificilă. Petardele şi focurile de artificii sunt percepute ca elemente esenţiale ale festivităţii, simbolizând speranţa şi prosperitatea, iar mulţi oameni se opun vehement renunţării la ele.

Eforturile autorităţilor şi sfidarea interdicţiilor

Autorităţile din New Delhi au intensificat în acest an măsurile pentru a combate poluarea, anunţând la jumătatea lunii octombrie o "interdicţie totală" privind fabricarea, depozitarea, vânzarea şi utilizarea petardelor, interdicţie valabilă până la sfârşitul anului. Această măsură severă face parte dintr-o serie de restricţii care au fost introduse treptat, în încercarea de a proteja sănătatea publică. Poliţia municipală a confiscat aproape două tone de artificii în zilele premergătoare Diwali, însă produsele interzise au continuat să fie disponibile pentru vânzare în statele învecinate, fiind adesea introduse ilegal în New Delhi. Pentru mulţi dintre locuitori, însă, valoarea simbolică a focurilor de artificii depăşeşte constrângerile legale. Această rezistenţă a fost amplificată şi de asociaţii religioase hinduse, care consideră interdicţia un atac asupra tradiţiei şi identităţii culturale. De altfel, o parte a forţelor de ordine sunt reticente în a interveni, având în vedere sensibilitatea religioasă şi culturală a acestei sărbători.

Criza de mediu şi sănătatea publică

Întrebarea privind echilibrul dintre păstrarea tradiţiilor şi protejarea sănătăţii publice a devenit tot mai acută pentru autorităţile din India. În timp ce anumite segmente ale populaţiei doresc păstrarea obiceiurilor, tot mai mulţi locuitori ai marilor oraşe sunt conştienţi de impactul nociv al poluării şi cer măsuri ferme. Acest episod de poluare masivă din New Delhi subliniază importanţa unei politici de mediu coerente şi aplicate ferm, care să răspundă atât nevoilor de sănătate publică, cât şi celor de respectare a diversităţii culturale. Criza poluării din capitala indiană a devenit un simbol al provocărilor urbane din ce în ce mai complexe, unde tradiţia, economia şi responsabilitatea ecologică sunt chemate să coexiste într-un echilibru fragil.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Vine tare Bucurestiul din urma, la Sintesti se ard fire electrice pt cupru de 4-5 ani fara oprire. Ce Garda de Mediu?

    Si astia vor "sa sperie Vest-ul":-)?...Acum poate pricep toti semidoctii astia de pe aici de ce Europa opteaza pentru surse de energie regenerabila si nu hidrocarburi mujice "ieftine" si poluante:-)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb