Ungaria are interesul să menţină o relaţie corectă şi bazată pe respect reciproc cu Rusia, ba chiar să dezvolte cooperarea în domeniile neafectate de sancţiuni, a declarat,, la New York, Peter Szijjarto, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, potrivit comunicatului MAE ungar, citat de MTI.
După întâlnirea cu omologul său rus, Serghei Lavrov, şeful diplomaţiei ungare a declarat că Ungaria are interesul să menţină o relaţie corectă şi bazată pe respect reciproc cu Rusia.
Acesta a subliniat că ministrul rus al Afacerilor Externe a încercat întotdeauna să îndeplinească cererile Guvernului ungar şi a abordat pozitiv şi deschis soluţionarea problemelor importante pentru ambele părţi.
Politicianul de la Budapesta adăugat că Rusia va rămâne întotdeauna o parte a realităţii din Europa Centrală, motiv pentru care Ungaria nu-şi poate permite să renunţe la menţinerea relaţiilor.
Peter Szijjarto a evidenţiat importanţa dezvoltării cooperării bilaterale în domeniile neafectate de sancţiuni internaţionale şi a salutat faptul că, săptămâna trecută, numeroşi reprezentanţi ai companiilor au participat la forumul de afaceri ungaro-rus de la Budapesta.
Ministrul ungar a informat că extinderea Centralei nucleare de la Paks a ajuns la o nouă etapă, începe excavarea completă, iar până la sfârşitul acestui an, ar putea fi turnat şi primul beton. Potrivit comunicatului, acest pas este crucial pentru proiect, deoarece, conform standardelor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), centrala aflată în construcţie poate fi considerată în execuţie sau în faza de construcţie din momentul turnării primului beton.
De asemenea, Guvernul ungar intenţionează să prelungească durata de viaţă a celor patru reactoare existente la Paks şi se bazează pe cooperarea părţii ruse în această privinţă. Ca urmare, în viitor, ponderea energiei nucleare în producţia de energie electrică a Ungariei ar putea creşte la aproximativ 70%. Acest lucru ar asigura o independenţă semnificativă faţă de pieţele internaţionale de energie, a cărei importanţă a fost demonstrată în ultimii ani - a explicat ministrul.
Şeful diplomaţiei ungare a apreciat flexibilitatea Rusiei în ceea ce priveşte asigurarea livrărilor de ţiţei, după ce o măsură recentă a Ucrainei a pus în pericol tranzitul prin conducta "Prietenia", creând dificultăţi pentru Ungaria şi Slovacia. În cele din urmă, problema a fost rezolvată datorită flexibilităţii furnizorilor ruşi, astfel încât livrările continuă să ajungă în totalitate - a informat ministrul.
Referitor la vizita de săptămâna viitoare a ministrului ucrainean al Afacerilor externe la Budapesta, acesta a precizat că problema drepturilor minorităţilor va fi cu siguranţă pe agenda discuţiilor, deoarece, din anul 2015, Ucraina a lipsit comunitatea maghiară de o parte importantă a drepturilor sale în ceea ce priveşte utilizarea limbii materne. "Avem o aşteptare clară, şi anume, ca legislaţia referitoare la minorităţile naţionale să revină la situaţia de dinainte de anul 2015", a subliniat politicianul de la Budapesta.
Acesta a adăugat că se va discuta şi despre cooperarea economică, domeniul transporturilor şi dezvoltarea infrastructurii.
"Şi, bineînţeles, nu voi ezita să exprim poziţia noastră pro-pace şi speranţa că războiul se va încheia cât mai curând posibil, că se va ajunge la un armistiţiu, vor începe negocierile de pace şi vieţile oamenilor vor fi în siguranţă", a declarat ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.09.2024, 09:52)
Si care este relatia corecta cu un vecin de bloc care vandalizeaza apartamentul si ucide familia altui vecin de bloc pentru ca vrea sa isi extinda propria locuinta ocupand prin forta cateva camere din apartamentul vecinului?
Ungurii au ramas in continuare huni in mentalitate si nu au multe in comun cu gandirea europeana desi au petrecut aici mai mult de un mileniu si jumatate.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.09.2024, 06:48)
Relatia dintre Budapesta si Putina a trecut dincolo de interesul vulgar mercantil, deja pare o relatie stabila de iubire bazata pe sentimente curate si comuniunea de valori.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.09.2024, 10:07)
repet mesajul meu:
Ungaria trebuie gatuita economic si adusa in genunchi la nivelul anilor 1990 sau chiar mai jos prin interventii economice, legale, diplomatice, etc de catre SUA si UE (in mod corelat). Ungaria concureaza si chiar depaseste rolul Austriei de tradator in favoarea Rusiei in Europa.
Din diverse ratiuni revansarde pe care nu le (mai) detaliez aici. Dar care vor conduce la un Trianon 2.0 cu granita Romania-Ungaria pe Dunare intre Buda si Pesta, finalmente.
Pentru a preveni evenimente viitoare care se vor concretiza conform celor descrise (noi pierderi teritoriale pt Ungaria in urma actiunilor lor si ale rusilor - actiuni complet irationale si tradatoare), SUA (via NATO) si UE trebuie sa demoleze Ungaria si sa o aduca la un nivel economic tipic anilor 1990 sau mai jos de atat.
In plus trebuie retezate orice fel de legaturi economic si diplomatice cu Rusia sub orice forma, inclusiv metode direct invazive.
p.s. Ungaria e bolnava la nivel de ADN de ura dupa evenimentul din 1918 si traieste in umbra (in lumina? zic ei..) trecutului. Ei functioneaza pe baza de trecut, nu de viitor. Trebuie scuturati sa isi revina in simtiri si sa renunte la actiunile revansarde.
Ban.Cher.Vali
3. Ungaria este în UE, deci ce vrea de fapt ?
(mesaj trimis de anonim în data de 27.09.2024, 11:07)
Șmecherie ieftină.
Profita de avantajele UE , dar critică UE, și are relații preferențiale cu Rusia, China,...
La fel și cu NATO.
Ipocrizie ieftină.
Ar trebui exclusa din UE și NATO.