Necesarul energetic mondial va creşte cu 50% pînă în 2030, însă există suficiente rezerve de petrol şi gaze naturale pentru acoperirea acestor nevoi, în special în zona Africii de Nord şi a Orientului Mijlociu, anunţă Agenţia Internaţională a Energiei (AIE), în ediţia pe 2005 a raportului referitor la previziunile mondiale în domeniu. Raportul notează că preţurile vor creşte, la rîndul lor, în intervalul amintit, dacă nu se vor mări semnificativ capacităţile de producţie.
Potrivit IEA, cererea mondială de petrol ar urma să atingă, în 2030, 16,3 miliarde barili de petrol. Scenariul de referinţă este bazat pe ipoteza că politicile energetice actuale vor fi păstrate nemodificate şi în următorii 25 de ani. Specialiştii AIE arată, însă, că este nevoie urgentă de noi investiţii, în valoare de aproximativ 17.000 miliarde de dolari, pentru ca pieţele consumatoare să poată să beneficieze de aceste rezerve.
Agenţia consideră că Africa de Nord şi Orientul Mijlociu vor realiza, în 2030, aproximativ 44% din producţia mondială de petrol, comparativ cu 35% în prezent, în condiţiile în care investiţiile anuale în aceste regiuni se vor ridica la o medie de 56 miliarde de dolari. AIE subliniază că, dacă cele două regiuni vor adopta o politică de reducere a investiţiilor, fie din cauza unor factori externi, fie din cauze interne, raporturile energetice mondiale se vor modifica radical. De exemplu, un deficit de investiţii de 110 miliarde de dolari în perioada 2005-2030, s-ar traduce printr-o producţie petrolieră inferioară cu o treime faţă de scenariul de referinţă, ceea ce ar conduce la o volatilitate puternică a preţurilor.
IEA subliniază că şi emisiile de dioxid de carbon vor creşte cu 52% pînă în 2030.