• Cotaţia ţiţeiului creşte ca urmare a deprecierii dolarului • Scad peste aşteptări locurile de muncă din SUA
Preţul petrolului brut a urcat cu peste doi dolari pe baril în ultima zi a săptămânii trecute, pe pieţele externe, ca reacţie la deprecierea dolarului faţă de euro. Declinul dolarului îi determină pe investitori să facă plasamente în materii prime.
Cotaţia petrolului brut cu livrare în luna mai a crescut cu 2,32 dolari sau 2,2%, la 106,15 dolari/baril la New York Mercantile Exchange. Săptămâna trecută, preţul ţiţeiului a urcat cu 0,5%, însă faţă de anul anterior, creşterea este de 65%.
La ICE Futures Europe din Londra, petrolul Brent cu livrare în mai a avut o cotaţie de 104,79 dolari/baril, în creştere cu 2,27 dolari sau 2,2%.
Menţionăm că, vineri, dolarul a revenit pe curs descendent, după ce administraţia de la Washington a anunţat cifrele oficiale privind situaţia de pe piaţa muncii.
Potrivit Departamentului Muncii, statele de plată ale americanilor au pierdut 80.000 de poziţii luna trecută, după o pierdere de 76.000 în februarie. Analiştii aşteptau o scădere cu numai 50.000 a numărului locurilor de muncă în SUA, în martie. Rata şomajului a crescut la 5,1% în martie, de la 4,8% în luna precedentă. Rata de creştere din martie este cea mai mare înregistrată din septembrie 2005 până în prezent.
Statele Unite au pierdut locuri de muncă pentru a treia lună consecutiv, ceea ce alimentează temerile legate de intrarea celei mai mari economii a lumii în recesiune. Chiar preşedintele băncii centrale a SUA (Federal Reserve - Fed), Ben S. Bernanke, a declarat, săptămâna trecută, că economia americană ar putea să scadă în prima jumătate a anului. În asemenea condiţii, investitorii şi-au îndreptat economiile către materiile prime.
Analiştii subliniază că, în prezent, piaţa petrolului nu este influenţată de altceva decât de dinamica dolarului şi de cererea pentru plasamente în materii prime.