Petrom atrage investitori sud - africani

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 aprilie 2014

Un nou fond de investiţii a intrat, în ultimele săptămâni, pe lista cumpărătorilor la OMV Petrom (SNP), conform raportărilor către Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Este vorba despre Sanlam Global Funds Plc, care a cumpărat, prin intermediul a două tranzacţii, 4,683 milioane acţiuni, pentru care a plătit 2,058 milioane lei.

Fondul este înregistrat în Irlanda şi administrat de Sanlam Asset Management (Ireland) Limited - SAMI, subsidiara irlandeză a grupului financiar Sanlam, din Africa de Sud.

SAMI a fost înfiinţat în iunie 1997, în Dublin, şi administrează peste patru miliarde dolari, pentru clienţi instituţionali şi de retail sud-africani şi internaţionali, potrivit informaţiilor disponibile pe pagina de Internet a companiei.

Sanlam este un grup specializat în domeniul serviciilor financiare, având sediul în oraşul Bellville, din apropierea Cape Town.

Compania, înfiinţată în anul 1918, a activat, iniţial, ca societate de asigurări, iar, în prezent, este listată la bursele din Johannesburg, Africa de Sud şi Namibia, arată informaţiile oficiale.

Produsele oferite includ asigurări individuale, de grup şi pe termen scurt, servicii de administrare a activelor imobiliare, împrumuturi pentru persoane fizice, produse de economisire, administrarea activelor financiare, intermedieri pe piaţa de capital sau managementul riscului.

Sanlam a obţinut, anul trecut, un profit net de 9,13 miliarde ranzi (631,95 milioane euro), în creştere cu aproape 42% faţă de 2012.

Capitalizarea bursieră a grupului financiar era, la ora redactării articolului, de 118,85 miliarde ranzi (8,23 miliarde euro).

Sanlam este al doilea investitor de anvergură atras de Petrom în ultimele luni, după fondul suveran de investiţii al Norvegiei, care a cumpărat, la sfârşitul anului trecut, 18 milioane acţiuni ale companiei petroliere.

Se pare că unii pot atrage investitori şi în absenţa unei strategii de dezvoltare a pieţei locale de capital.

Din păcate, sunt prea puţini pentru a creşte, de unii singuri, bursa de la Bucureşti.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. De ce se raporteaza acest fond?Nu are obligatia de a o face,nu detine 5% si nici nu ar trebui sa aiba vreo legatura cu persoane initiate de la Petrom.Deci,de ce se raporteaza la cumparare?

    asta ma intreb si eu, de ce se raporteaza?

    Ca sa creasca interesul pe SNP.Tot in 0,2 lei se va duce.

    1. Trebuie sa scoata pachetul de la FP la pretul cel mai mic cu putinta. FT o sa vanda prietenilor de la Eliot si asociatiilor pentru nimic. Urmarea va fi ca o sa intre la racoare vreo cativa de la ASF ca nu au observat ca FT nu are mandat de 4 ani. Pachetul nu se mai intoarce la fond sau vreo entitate romaneasca niciodata. De polonezi numai de bine.

      Hotararile AGA li-se anuleaza pe banda rulanta si ASF-ul doarme in papucii cumparati de Eliot.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb