Petru Luhan: "Ţara noastră ar putea pierde până la 5 miliarde de euro din fondurile europene"

F. A.
Fonduri Europene / 21 martie 2013

Europarlamentarul Petru Luhan precizează că în urma negocierilor de la Consiliu privind adoptarea regulii N+3 în loc de N+2, cum este prevăzut în momentul de faţă, pentru cheltuirea sumelor alocate pentru perioada de programare 2011-2013 de către România şi Slovacia, ţara noastră ar putea pierde până la 5 miliarde de euro, se precizează într-un comunicat de presă.

"Sunt din ce în ce mai multe voci care afirmă că nu doresc ca România si Slovacia să beneficieze de regula N+3. Această regulă ne-ar permite să beneficiem de încă un an pentru a cheltui fondurile europene. Economic, păstrarea regulii N+2 poate însemna o pierdere de 4,5 până la 5 miliarde de euro pentru ţara noastră." a declarat Petru Luhan.

Invitaţi la Bruxelles pentru o dezbatere în cadrul Comisiei pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European, Vice-premierul, Liviu Dragnea şi Ministrul fondurilor europene, Eugen Teodorovici, au declarat că îşi pun speranţa în Comisarul Johannes Hahn pentru a soluţiona problema regulii N+3.

"În urma discuţiilor avute cu cei doi miniştri, mă îngrijorează faptul că în momentul de faţă, Guvernul României nu are absolut nici o soluţie alternativă pentru a absorbi aceste sume de bani. Cer pe această cale Guvernului să acţioneze urgent pentru elaborarea de propuneri către Comisia Europeană" a mai declarat Petru Luhan, membru al Comisiei pentru Dezvoltare Regionala a Parlamentului European.

Regula N+2 / N+3 este o regulă stabilită de către Comisia Europeană pentru România, Bulgaria şi cele 10 State Membre care au aderat în 2004. Pentru fondurile europene alocate în fiecare dintre anii perioadei 2007-2010 a funcţionat regula N+3, iar pentru perioada 2011-2013 se aplică regula N+2. Astfel, sumele de bani alocate de Comisia Europeana pentru anul 2007 (anul n), pentru un anumit program, au putut fi cheltuite până la sfârşitul anului 2010 (anul n+3). Acelaşi raţionament este valabil şi pentru anii 2008, 2009 şi 2010.

Începând cu anul 2011, se aplică regula N+2, ceea ce înseamnă că sumele alocate pentru intervalul 2007-2013, pot fi utilizate până la sfârşitul anului 2015.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb