Europarlamentarul Petru Luhan precizează că în urma negocierilor de la Consiliu privind adoptarea regulii N+3 în loc de N+2, cum este prevăzut în momentul de faţă, pentru cheltuirea sumelor alocate pentru perioada de programare 2011-2013 de către România şi Slovacia, ţara noastră ar putea pierde până la 5 miliarde de euro, se precizează într-un comunicat de presă.
"Sunt din ce în ce mai multe voci care afirmă că nu doresc ca România si Slovacia să beneficieze de regula N+3. Această regulă ne-ar permite să beneficiem de încă un an pentru a cheltui fondurile europene. Economic, păstrarea regulii N+2 poate însemna o pierdere de 4,5 până la 5 miliarde de euro pentru ţara noastră." a declarat Petru Luhan.
Invitaţi la Bruxelles pentru o dezbatere în cadrul Comisiei pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European, Vice-premierul, Liviu Dragnea şi Ministrul fondurilor europene, Eugen Teodorovici, au declarat că îşi pun speranţa în Comisarul Johannes Hahn pentru a soluţiona problema regulii N+3.
"În urma discuţiilor avute cu cei doi miniştri, mă îngrijorează faptul că în momentul de faţă, Guvernul României nu are absolut nici o soluţie alternativă pentru a absorbi aceste sume de bani. Cer pe această cale Guvernului să acţioneze urgent pentru elaborarea de propuneri către Comisia Europeană" a mai declarat Petru Luhan, membru al Comisiei pentru Dezvoltare Regionala a Parlamentului European.
Regula N+2 / N+3 este o regulă stabilită de către Comisia Europeană pentru România, Bulgaria şi cele 10 State Membre care au aderat în 2004. Pentru fondurile europene alocate în fiecare dintre anii perioadei 2007-2010 a funcţionat regula N+3, iar pentru perioada 2011-2013 se aplică regula N+2. Astfel, sumele de bani alocate de Comisia Europeana pentru anul 2007 (anul n), pentru un anumit program, au putut fi cheltuite până la sfârşitul anului 2010 (anul n+3). Acelaşi raţionament este valabil şi pentru anii 2008, 2009 şi 2010.
Începând cu anul 2011, se aplică regula N+2, ceea ce înseamnă că sumele alocate pentru intervalul 2007-2013, pot fi utilizate până la sfârşitul anului 2015.