"Pfizer" Inc., cel mai mare producător american de medicamente, a confirmat, ieri, că a propus, la începutul acestui an, cumpărarea grupului britanic "AstraZeneca" Plc pe aproape 58,8 miliarde lire sterline (98,7 miliarde dolari).
Dacă această propunere s-ar materializa, tranzacţia ar fi cea mai importantă realizată vreodată în Marea Britanie.
"Pfizer" informează că, în luna ianuarie, a lansat o ofertă de preluare pentru "AstraZeneca", la un preţ de 46,61 lire pe acţiune, însă compania britanică a refuzat să intre în negocieri. Preţul oferit la începutul anului de compania americană este cu 14% peste cursul titlurilor "AstraZeneca" din ultima zi a săptămânii trecute, la Bursa din Londra.
Directorul executiv al "Pfizer", Ian Read, l-a contactat pe preşedintele "AstraZeneca", Leif Johansson, la data de 26 aprilie, pentru prima oară din luna ianuarie, fără vreo propunere specifică, potrivit anunţului făcut ieri de "AstraZeneca". Ieri, "Pfizer" a propus transmiterea unei declaraţii comune, care să anunţe lansarea discuţiilor de preluare, dar conducerea "AstraZeneca" nu a considerat necesar acest lucru.
"AstraZeneca" a precizat: "Board-ul a luat în calcul această solicitare şi a concluzionat că, în absenţa unei propuneri specifice şi atractive, nu este adecvat să ne angajăm în discuţii cu Pfizer".
Din partea companiei americane, Ian Read a afirmat: "O fuziune între Pfizer şi AstraZeneca ar creşte capacitatea celor două companii de a genera valoare pentru acţionari şi ar aduce un portofoliu extins de tratamente importante pentru pacienţi. O posibilă combinare cu AstraZeneca se aliniază structurii actuale a Pfizer şi sprijină în totalitate strategia de a construi o afacere de talie mondială".
Anul trecut, "Pfizer" a obţinut un profit net de 22 miliarde dolari, mai mare cu 51% faţă de 2012. Vânzările companiei au scăzut cu 6%, la 51,5 miliarde dolari.
"AstraZeneca" a încheiat anul 2013 cu un profit înainte de taxe de 3,27 miliarde dolari, în scădere cu 57%, la vânzări de 25,7 miliarde dolari, mai mici cu 6% faţă de 2012.
În acest an au fost anunţate fuziuni şi achiziţii în valoare totală de 127 miliarde de dolari în sectorul farmaceutic internaţional, potrivit datelor Bloomberg.