Piaţa asigurărilor din România va ajunge la 2 miliarde de euro în acest an, iar în 2008 piaţa se va dezvolta şi pe alte segmente decât pe cel auto, care deţine în prezent cea mai mare pondere, a spus ieri Angela Toncescu, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor. Potrivit doamnei Toncescu, evenimentul acestui an în domeniul asigurărilor a fost intrarea în dezbatere a legii asigurărilor obligatorii a locuinţelor, care a trecut până în prezent doar de o singură cameră a parlamentului.
Şeful CSA consideră un progres că nu se mai vând poliţe RCA pe stradă, însă, deşi arbitrul asigurărilor nu a acordat amenzi, promite că va sta cu ochii pe asiguratori.
Şaisprezece companii de asigurări au primit până în prezent confirmarea menţinerii autorizaţiei de practicare a asigurării de răspundere asigurării obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) de la 1 ianuarie 2008, a declarat ieri preşedintele CSA, Angela Toncescu. "Carpatica Asigurări a primit recent autorizaţia de practicare a RCA, deoarece între timp şi-a rezolvat problemele", a precizat Angela Toncescu, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), citată de NewsIn.
Carpatica Asig a fost sancţionată, în luna noiembrie, de către arbitrul asigurărilor cu interzicerea practicării asigurării obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) timp de 30 de zile, deoarece societatea refuză să plătească despăgubirile în baza poliţelor încheiate prin intermediari.
Hotărârea a fost luată ca urmare a faptului că, din verificările efectuate, a rezultat că societatea Carpatica Asig SA refuză, în mod nejustificat, plata despăgubirilor în cazul dosarelor de daună deschise în baza poliţelor de asigurare încheiate prin intermediari. Societatea are obligaţia să ia toate măsurile necesare în vederea comunicării către brokerii şi agenţii de asigurare cu care are încheiate contracte de intermediere a interdicţiei de a mai încheia asigurări RCA în numele şi pe seama societăţii Carpatica Asig SA în perioada menţionată.
Aceleaşi companii care practicau RCA în 2007 au primit autorizaţie din partea arbitrului asigurărilor să practice RCA de la 1 ianuarie 2008, respectiv Allianz-Ţiriac Asigurări SA, Asiban SA, Asigurarea Românească - Asirom SA, Societatea Comercială de Asigurare-Reasigurare Astra SA, BCR Asigurări SA, BT Asigurări SA, Generali SA, Omniasig Vienna Insurance Group SA, Unita Vienna Insurance Group SA, Asigurare Reasigurare Ardaf SA, ABC Asigurări-Reasigurări SA, Asitrans SA, Interamerican Romania Insurance Company SA, OTP Garancia Asigurări SA, Clal România Asigurări-reasigurări SA şi Carpatica Asig SA, ultima primind autorizaţie în şedinţa de marţi.
Constatul amiabil va intra în vigoare cel mai probabil de la 1 iulie 2008, deoarece nu au fost încă elaborate normele de aplicare a legii, a mai spus Angela Toncescu. În plus, fără un protocol între societăţile de asigurări şi poliţie, constatul amiabil nu are cum să funcţioneze, a precizat Toncescu.
Guvernul a aprobat în luna august modificarea legislaţiei din domeniul asigurărilor prin introducerea constatului amiabil în cazul accidentelor de circulaţie, ca urmare a alinierii la standardele europene a legislaţiei rutiere româneşti.
Modificarea legislaţiei a fost propusă de arbitrul asigurărilor din România, care a iniţiat un proiect legislativ care să faciliteze soluţionarea mai rapidă şi mai puţin birocratică a incidentelor din trafic care sunt soldate cu tamponări uşoare, fără încălcarea legislaţiei rutiere în vigoare.
Odată cu introducerea constatului amiabil sunt simplificate procedurile de recuperare a prejudiciilor în cazul accidentelor de circulaţie din care au rezultat numai pagube materiale.
Astfel, în cazul accidentelor auto uşoare, societăţile de asigurare pot fi informate pe baza unui formular tipizat, care se eliberează de către asigurator şi este denumit constatare amiabilă de accident. Acesta reprezintă suportul pe care conducătorii autovehiculelor accidentate consemnează circumstanţele producerii evenimentului, datele de identificare ale persoanelor şi vehiculelor implicate, precum şi cele ale asiguratorilor. După consemnare, acesta se transmite societăţii de asigurare, odată cu poliţa de asigurare de răspundere civilă auto (RCA).