Piaţa bancară din Europa Centrală şi de Est este dominată de bănci internaţionale

C.P.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 12 iulie 2007

Piaţa bancară din Europa Centrală şi de Est este dominată de bănci internaţionale

Piaţa bancară din ţările Europei Centrale şi de Est (inclusiv privatizarea celei mai mari bănci din România - BCR) rămâne dominată de bănci internaţionale importante, inves­titori pe termen lung cu o s­trategie de poziţionare bine definită. La sfârşitul anului 2006, cota de piaţă a băncilor internaţionale a continuat să crească pe fondul unui nou val de privatizări în ţările din Europa de Sud Est, urcând de la 78% în 2005, la 82% în 2006 (exclusiv Rusia, Turcia şi Ucraina). Cu puţine privatizări şi oportunităţi de achiziţii rămase pe pieţele mai stabile din Europa Centrală şi de Est, investitorii internaţionali încep să se concentreze spre est, către pieţe ca Rusia, Ucraina, Georgia şi Kazakstan. În Rusia, Turcia şi Ucraina există cea mai mică proporţie de bănci internaţionale din regiune, deci sunt posibile consolidări ulterioare în această zonă. Acesta este rezultatul studiului "Sistemul bancar din Europa Centrală şi de Est în 2006" realizat de UniCredit New Europe Research Network.

"Băncile internaţionale vor continua să joace un rol semnificativ în ECE, considerând această regiune drept piaţă de creştere. Unele bănci vor începe să se extindă gradat către zone noi, în curs de dezvoltare", a declarat Federico Ghizzoni, Directorul Diviziei UniCredit Group Poland"s Markets Division şi Membru în Comitetul de direcţie pentru regiunea ECE în cadrul Bank Austria Creditanstalt (BA-CA). Economiştii UniCredit Group previzionează faptul că viitoarea transformare a peisajului bancar va avea legătură cu două motive majore: "pe de o parte, concentrarea permanentă la nivel domestic în statele din ECE; pe de altă parte, şi mai important, concentrarea în piaţa ECE ar putea fi ". Aceasta poate fi consecinţa unui obiectiv mai amplu pentru fuziunile şi achiziţiile transfrontaliere în Europa de Vest, căci doar trei dintre grupurile financiare internaţionale din ECE sunt jucători semnificativi în privinţa dimensiunii pe scena bancară europeană", a spus Debora Revoltella, Economist Şef pe regiunea ECE în cadrul UniCredit Group.

Europa Centrală şi de Est: Mediu dinamic cu jucători internaţionali foarte activi

Toate sistemele bancare din regiunea ECE sunt caracterizate de jucători moderni şi dinamici, în contextul unei presiuni competitive accentuate. Întregul sector bancar din regiune cuprinde 2.600 de bănci, cu active totale de aproximativ 1.400 miliarde euro, care reprezintă circa 5,6% din bilanţul financiar consolidat al tuturor băncilor din Zona Euro. Un număr restrâns de jucători internaţionali consideră regiunea ca o a doua piaţă de creştere, controlând circa 26% din totalul activelor bancare din regiune la sfârşitul lui 2006. Clasamentul primelor trei bănci din ECE este condus de UniCredit Group, care desfăşoară operaţiuni în ECE prin BA-CA, cu active totale de 109 miliarde euro şi profit net după impozitare (înainte de plăţi către acţionariatul minoritar) de 1,7 miliarde euro. Erste Bank se clasează pe locul al doilea, cu active totale de 61,5 miliarde euro şi profit net după impozitare (înainte de plăţi către acţionariatul minoritar) de 805 milioane euro. Raiffeisen International este pe locul al treilea, cu active totale de 55,9 miliarde euro şi profit net după impozitare (înainte de plăţi către acţionariatul minoritar) de 686 milioa­ne euro. Câţiva dintre primii 10 jucători din ECE profită de o reţea regională extinsă. UniCredit rămâne în continuare pe cea mai bună poziţie din regiune, fiind prezent în 20 de ţări, poziţie recent consolidată prin planurile anunţate de achiziţie a pachetului majoritar de acţiuni al celui de-al treilea jucător din Kazakstan, ATF Bank, şi al celui de-al şaselea jucător din Ucraina, Ukrsotsbank. Raiffeisen International şi Société Générale urmează cu o reţea de 15 ţări. Société Générale în mod special a fost foarte activă în ultimele luni, fiind implicată în câteva operaţiuni de fuziuni şi achiziţii în regiune, extinzând reţeaua cu cinci pieţe noi (Albania, Croaţia, Macedonia, Moldova şi Georgia).

Condiţiile macroeconomice bune continuă să sprijine activitatea bancară

Dincolo de procesul de convergenţă economică favorabil, un factor de creştere a fost decalajul de intermediere financiară faţă de Zona Euro. Un prim indiciu al acestui decalaj este raportul dintre populaţia cu potenţial de bancarizare care deţine un cont curent, res­pectiv 48% din regiunea ECE2, faţă de aproape 100% în ţări ale Europei de Vest ca Aus­tria. Un alt indicator este raportul dintre activele bancare şi PIB. Această proporţie a crescut de la 60% în 2004 la 70% în 2006, dar este încă departe de cifra înregistrată în Zona Euro, res­pectiv aproape 300%. Media regională acoperă diferenţe semnificative între ţări. Regiunea Europei Centrale şi a Ţărilor Baltice (ECB) are cele mai dezvoltate sisteme bancare, urmată fiind de ţările din Europa de Sud Est (ESE) şi de Turcia, Rusia şi Ucraina. În viitorul apropiat, volumele bancare vor continua să creas­că, în special pe partea de creditare. O astfel de creştere va fi influenţată pozitiv atât de procesul de recuperare a decalajelor în economie, crescând standardele de viaţă a populaţiei, cât şi de caracteristicile ciclice favorabile, cu investiţii corporatiste semnificative. Experţii UniCredit Group anticipează faptul că volumul de împrumuturi la nivelul regiunii va creşte cu o medie de 29% în următorii trei ani, comparativ cu circa 23% creştere estimată pe segmentul depozitelor. "Ne aşteptăm ca volumul de business în sectorul bancar să înregistreze cea mai puternică creştere în ţările cu procese rapide de convergenţă, aşa cum sunt Ucraina şi Rusia. Pentru a oferi o idee despre potenţialul acestor pieţe, merită să ne gândim la faptul că circa 60% din volumul bancar total care va fi generat în regiune în perioada 2007-2009 urmează să fie realizat de Rusia şi de Ucraina. Oportunităţi bune credem că vor exista în pieţele aflate în proces de convergenţă cum sunt România, Bulgaria şi Ţările Baltice", a adăugat Debora Revoltella.

Sectorul produselor bancare pentru populaţie rămâne cel mai dinamic

Sectorul produselor bancare pentru populaţie (retail) rămâne cel mai dinamic segment la nivel regional, cu intermedierea financiară a gospodăriilor sporind atât pe partea de active, cât şi pe partea de pasive. Creditele pentru populaţie în Europa Centrală şi de Est sunt aşteptate să crească cu o medie anuală de circa 35% până în anul 2009. O creştere rapidă va fi observată în Ucraina şi în Rusia, unde sectorul bancar va creşte cu 62%, respectiv 52%, aproape dublu faţă de creşterea totală a pieţei din ECE. Rusia va fi urmată de România, Serbia şi Ţările Baltice, unde creditele pentru populaţie sunt estimate să crească cu circa 30% sau să depăşească această cifră în următorii trei ani. Atât creditele de consum, cât şi creditele pentru locuinţe au crescut foarte rapid în ultima perioadă, dar creditul pentru locuinţe este încă un produs cu un decalaj puternic comparativ cu pieţele mai dezvoltate din Europa de Vest: 7% în PIB în Europa Centrală şi de Est versus 38% în PIB în Zona Euro la sfârşitul anului precedent. "Aceasta demonstrează un potenţial imens de creştere viitoare. Băncile active în ţările din regiune vor folosi posibilitatea de a reduce decalajele, astfel încât consider că vom vedea produse noi în această zonă care vor contribui la accelerarea procesului de recuperare a acestor decalaje", a încheiat Federico Ghizzoni.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb