Piaţa creditelor este vulnerabilă, avertizează Trichet

F.A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 iunie 2007

Pieţele de credit se confruntă cu un "triunghi al vulnerabilităţii" care ar putea genera daune creşterii economice internaţionale solide şi pieţelor internaţionale în creştere, a avertizat marţi preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, citat de Reuters.

Cele trei vârfuri ale triunghiului sunt primele mici de risc pentru instrumentele de credit, explozia fondurilor de risc nereglementate şi a firmelor de capital corelate cu folosirea extinsă a instrumentelor complexe pentru noile derivative de credit, a spus Trichet, într-un discurs adresat bancherilor din lume.

"Orice zguduire a oricărui vârf al triunghiului ar putea avea implicaţii asupra celorlalte două", a declarat şeful BCE la Conferinţa Monetară Internaţională.

"O modificare semnificativă a ciclului de credite, de exemplu, ar putea însemna că vânzătorii de protecţie a creditelor, cum sunt fondurile de risc, ar putea ajunge în imposibilitatea de a face plăţile stabilite către bănci", a arătat Trichet.

"În mod similar, dacă problemele ar apărea la nivelul fondurilor de risc sau al firmelor de capital privat, care sunt active pe pieţele de transfer al riscului de credite, ar genera o modificare a ciclului de credite", a adăugat şeful BCE.

Trichet a cerut firmelor private să coopereze cu guvernele şi cu oficialii publici, pentru a monitoriza aceste riscuri, ca să gestioneze relaxat orice ajustare a pieţei.

"Elementele care ar putea declanşa o ajustare posibilă nu pot fi prezise cu siguranţă. Tot ceea ce ştim este că situaţia actuală a finanţelor internaţionale, unde observăm un nivel de evaluare a riscurilor foarte scăzut din punct de vedere istoric, nu este neapărat sustenabilă pe termen lung", a spus Trichet.

"Prin urmare toate părţile ar trebui să contribuie la o ajustare ordonată şi relaxată", a spus bancherul şef central-european.

Pentru o ajustare ordonată şi relaxată, Trichet a susţinut că este necesară supravegherea atentă a fondurilor de risc de către investitorii lor şi a acelor instituţii financiare şi investitori care fac afaceri cu fondurile de risc, în conformitate cu recomandările din mai ale raportului de la Forumul pentru Stabilitate Financiară.

Industria fondurilor de risc ar trebui să adopte în mod voluntar un cod de conduită a practicilor optime, a adăugat Trichet.

Aceste subiecte se află şi pe agenda summitului G8 care are loc săptămâna aceasta în Germania.

Trichet a avertizat şi asupra unei posibile relaxări a standardelor condiţiilor de împrumut pe care le fac băncile şi instituţiile financiare care îşi extind creditele către firmele de capital privat şi fondurile de risc, deoarece băncile urmăresc să îşi extindă cota de piaţă şi veniturile din comisioane.

Modelele de preţ şi tehnicile de gestionare a riscurilor de către participanţii de pe pieţele financiare ar putea fi bazate pe "presupuneri pozitive", a mai avertizat Trichet.

Şeful Băncii Centrale Europene a mai avertizat că băncile care fac împrumuturi contractuale care au fost relaxate ar putea limita abilitatea creditorilor de a recupera active, în cazul în care un datornic are probleme în ceea ce priveşte restituirea datoriei.

Aceste comentarii sunt ultimele din seria de declaraţii de săptămâna trecută ale bancherilor centrali-europeni care avertizează asupra riscurilor pieţei de credite, când pieţele financiare tranzacţionează la nivele record. Bancherii centrali sunt îngrijoraţi că nivelele foarte mari de lichiditate de pe piaţă şi urmărirea de active care să genereze câştiguri din ce în ce mai mari determină comportamente riscante care ar putea crea probleme.

Trichet, care a vorbit cu guvernatorul băncii centrale a Japoniei, Toshihiko Fukui şi cu preşedintele Federal Reserve, Ben Bernanke, a spus că nu va discuta perspectivele privitoare la politica monetară a BCE, înainte de întrunirea de miercuri a consiliului guvernatorilor BCE.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb