Piaţa de factoring a stagnat la 2,7 miliarde de euro

Ziarul BURSA #Companii / 4 martie 2015

Piaţa de factoring a stagnat la 2,7 miliarde de euro

Piaţa de factoring a atins anul trecut 2,7 miliarde de euro, situându-se la aproximativ acelaşi nivel din 2013, în condiţiile în care companiile de profil se aşteptau la o contracţie a industriei de circa 10%, însă în a doua parte a anului a recuperat, în special pe fondul creşterii consumului.

Bogdan Roşu, preşedintele Asociaţiei Române de Factoring (ARF), a declarat: "Rezultatele de la mijlocul anului trecut, pe fondul lipsei investiţiilor şi a marilor proiecte de dezvoltare/infrastructură, ne-au făcut să ne aşteptăm la o contracţie a pieţei de până la 10% la nivel de an. Ei bine, piaţa a recuperat masiv în ultimele şase luni, astfel încât am ajuns la acelaşi nivel cu anul 2013, confirmându-se o stabilizare şi o asezare a pieţei. Această revenire s-a bazat, în principal, pe creşterea consumului din a doua parte a anului, precum şi pe evoluţia pozitivă a producţiei industriale". Domnia sa apreciază rezultatul de anul trecut ca fiind "îmbucurător", în condiţiile în care piaţa s-a contractat cu circa 6% în 2013, aceasta reflectând ca o oglindă evoluţia economiei româneşti.

Avansul consumului în a doua parte a anului a fost generat de creşterea încrederii populaţiei, dar şi în urma deblocării unor disponibilităţi financiare, în special în sectorul bugetar.

"Pentru această tendinţă avem un indicator foarte fidel în factoringul intern pe zona de FMCG, a cărei pondere în totalul operaţiunilor de factoring a fost de 15,15%, în creştere faţă de 2013 şi 2012, când se situa la 12 procente. Aşadar, creşterea factoringului în zona FMCG a fost direct generată de consum", spune Roşu.

Sectorul construcţiilor a fost în continuare cel care s-a finanţat cel mai mult prin factoring intern, cu o pondere de 23,82% din totalul operaţiunilor, însă în scădere de la 32,8% în 2013, confirmând nivelul foarte scăzut al investiţiilor şi proiectelor derulate anul trecut, dar şi unul încă ridicat de neperformanţe pe acest sector, de 28% din total finanţări, potrivit datelor BNR.

În schimb, cel mai puţin s-a finanţat prin factoring intern sectorul farmaceutic, cu o pondere de 2,5% în totalul operaţiunilor.

"În continuare, sectorul farma are mare nevoie de factoring, iar potenţialul este enorm aici. Din păcate, întârzierile mari la plată de la beneficiarii finali şi birocraţia cu privire la cesionarea creanţelor asupra caselor de asigurare, fac aproape imposibilă accesarea de către furnizori (importatori şi distribuitori) a unor astfel de finanţări", a explicat preşedintele ARF.

Alte creşteri s-au consemnat în sectorul metale,chimicale şi reciclare, a cărui pondere a urcat de la 4,72% în 2013 la 8,72% şi în transporturi, care a ajuns la 7,58%, de la 6,2%.

Piaţa auto, care a raportat creşteri substanţiale anul trecut, atât la export, cât şi la import, îşi reflectă această tendinţă şi în ponderea pe care o deţine în totalul operaţiunilor de factoring de import, de 27,58%, şi în cele de export, de 11,98% din totalitatea rulajelor realizate.

Cele mai mari volume derulate prin factoring provin de la companii care au cifre de afaceri de peste 50 de milioane de euro (43,3%), urmate de firmele cu afaceri între 5 şi 50 de milioane euro (36,4%) şi cele cu afaceri sub 5 milioane euro (20,3%).

"În ceea ce priveşte categoriile de companii care s-au finanţat prin operaţiuni de factoring în 2014, am remarcat două tendinţe. Prima arată că a crescut volumul derulat de catre companiile mari, cu afaceri de peste 50 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că la acest nivel există o nevoie din ce în ce mai accentuată a externalizării serviciilor de colectare şi de administrare a clienţilor. O altă tendinţă se referă la companiile din categoria IMM, cu afaceri anuale de sub 5 milioane de euro, care au accesat factoringul mai puţin ca în 2013. Acesta este un efect al competitivităţii scăzute, dar şi al nivelului mare de risc asociat, care se reflectă în cerere eligibilă redusă din partea companiilor de acest profil", a precizat Roşu.

Comportamentul la plată al debitorilor se îmbunătăţeşte semnificativ ca urmare a cesiunii de creanţe specifice contractelor de factoring, astfel că termenul de plată se reduce, întârzierea medie la plată fiind cu circa 7% mai mică faţă de 2013, potrivit datelor ARF.

Asociaţia are ca membri Access Financial Services IFN, Banca Comercială Română, Banca Transilvania, BRD - Groupe Societe Generale, IFN Next Capital Finance, ING Bank, Raiffeisen Bank, Romfactor, Unicredit Ţiriac Bank.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb