Piaţa de leasing a scăzut cu 12% în primul trimestru

Ziarul BURSA #Companii #Servicii Financiare / 29 mai 2013

Piaţa de leasing a înregistrat în primul trimestru o scădere de 12% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 242,86 milioane euro, pe fondul reducerii cu 19% a segmentului auto, la 173,2 milioane euro, a declarat marţi preşedintele ALB România, Antoaneta Curteanu.

"În 2010-2011 am văzut o creştere uşoară a pieţei în primul trimestru, însă estimările nu s-au adeverit, iar în primele trei luni ale acestui an suntem cu 12% sub aceeaşi perioadă de anul trecut", a declarat Curteanu într-o conferinţă de presă a Asociaţiei Societăţilor Financiare ALB România.

Ea a arătat că scăderea pieţei a fost generată de mai mulţi factori, precum efectul introducerii timbrului de mediu, amânarea programului Rabla şi lipsa de încredere a firmelor de a investi în această perioadă.

"Există interes pentru reînnoirea parcului auto sau a celui industrial cu echipamente, dar clienţii preferă să amâne decizia de a investi până se va vedea o stabilitate economică şi vor avea predictibilitate", a explicat Curteanu, potrivit Mediafax.

Segmentul de leasing imobiliar a avut în primul trimestru un declin de 60%, la 8,3 milioane de euro, echipamentele reprezentând motorul de sus-ţinere a pieţei de profil, cu un avans de 41%, la 61,34 milioane euro.

Ponderea autovehiculelor a scăzut cu şase puncte procentuale, la 71%, cea a echipamentelor a avansat de la 16% la 25%, iar imobiliarele şi-au diminuat cota cu trei puncte, la 4%.

Pe segmentul vehiculelor, automobilele şi-au păstrat cota de 61% în primele trei luni, vehiculele comerciale uşoare înregistrând un salt de la 12% la 14%, iar comercialele grele au consemnat un regres al ponderii de la 27% la 25%.

"La echipamente vedem potenţialul mare, echipamente industriale care necesită investiţii", a spus Curteanu.

Tranzacţiile pe maşinile second-hand câştigă teren, ajungând să aibă o pondere de 17%, cu trei puncte procentuale peste aceeaşi perioadă din anul trecut.

Restanţele contractelor de leasing terminate anticipat pentru care bunurile nu au fost recuperate au scăzut, la nivelul pieţei de leasing, cu 7% pentru sectorul de echipamente, la 33,79 milioane euro, cu 3% pentru vehicule, la 39,74 milioane euro, şi cu 70% pentru imobiliare, la 4,9 milioane euro.

Totodată, numărul vehiculelor recuperate de companiile de leasing membre ALB a scăzut cu 7% în primele trei luni, la 1.259 unităţi. Recuperările de echipamente au înregistrat o creştere de 9%, la 195 unităţi, iar pentru imobiliare s-a înregis-trat o scădere de 46%, la 7 unităţi.

În ceea ce priveşte activele revândute de finanţatori, la vehicule se constată o stagnare, la puţin peste 1.100 de maşini, iar echipamentele au avut un avans de 27% al vânzărilor, la 128 unităţi.

În funcţie de tipul clienţilor, companiile au atras finanţările în leasing financiar în proporţie de 95%, pondere în urcare de la 88%, în timp ce finanţările pentru persoanele fizice şi-au redus cota de la 11% la 4%, sectorul public păstrându-şi ponderea de 1%.

"La finanţările pentru retail a avut impact regulamentul 17 BNR, care impune o prudenţialitate mai serioasă la finanţările în euro. De asemenea, a existat o perioadă de adaptare la produsele de finanţare în lei, pentru care încă nu există apetit suficient", a afirmat secretarul general al ALB, Adriana Ahciarliu.

Ponderea contractelor cu durată de 4-5 ani a crescut de la 24% la 27%, fiind perioada cea mai utilizată de clienţi, categorie urmată de durata 3-4 ani (23% pondere, în scădere de la 24%) şi 2-3 ani (21% pondere, în stagnare). Contractele pe o perioadă de un an şi cele pe 7-15 ani (în cazul imobiliarelor) deţin câte o cotă de 5%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb