Piaţa imobiliară ar putea deveni transparentă

ALINA TOMA
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 1 noiembrie 2005

Transparenţa pe piaţa imobiliară înseamnă pentru unii cartea tehnică a imobilului, iar pentru alţii registrul tuturor tranzacţiilor

Ideea realizării unei cărţi tehnice a imobilelor care să arate, cinstit, care sînt deficienţele, a stîrnit multe "pasiuni" pe piaţa imobiliară, întrucît vînzătorii nu mai pot cere cît vor pentru o clădire veche sau una nouă, care nu corespunde normelor tehnice. Transparenţa strică preţul proprietăţilor, lucru ce este greu de înghiţit de multe grupuri de interese de pe piaţa imobiliară, susţine deputatul PNL Gabriel Zamfir. Domnia sa a iniţiat, de ceva vreme, o dezbatere publică privind un proiect legislativ care reglementează piaţa imobiliară printr-un pachet de acte normative. Cea mai importantă prevedere este asigurarea unei transparenţe totale în ceea ce priveşte caracteristicile imobilelor. Gabriel Zamfir a afirmat: "Asemenea măsuri sînt absolut necesare pentru că peste 80% din construcţiile noi sînt executate în regie proprie, Dumnezeu ştie cum. Nici firmele de construcţii nu sînt mai de încredere în ceea ce priveşte calitatea lucrărilor. Foarte mulţi cumpărători au aflat, pe pielea lor, acest lucru".

Deputatul PNL ne-a explicat: "Fiecare imobil trebuie să aibă o carte tehnică din care să rezulte cine, cînd şi cum l-a construit, din ce materiale, care au fost proprietarii, ce grad de siguranţă la seism şi ce grad de izolare termică şi fonică asigură, etc. Cumpărătorii vor fi protejaţi şi vor şti exact care este < marfa > scoasă la vînzare. În acest fel, agenţii imobiliari, băncile şi companiile de asigurări vor avea, la rîndul lor, un cuvînt de spus. Instituţiile financiare nu vor mai acorda credite pentru imobile care nu-şi merită banii sau a căror durată de viaţă este depăşită. La fel vor face şi asiguratorii".

Emil Giurgiu, preşedintele Camerei de Comerţ Imobiliar, spune că deputatul Zamfir încearcă să inventeze, din nou, roata. Piaţa imobiliară are multe probleme, iar eforturile parlamentarilor trebuie să fie canalizate în direcţia corectă. Domnia sa ne-a declarat: "Sînt perfect de acord cu transparenţa, dar cea a tranzacţiilor imobiliare. Nu este cazul să inventăm cărţile tehnice ale imobilelor.

Cumpărătorii, băncile şi asiguratorii fac de mult timp acest. Evaluatorii băncilor şi companiilor de asigurări sînt foarte exigenţi. Noi avem nevoie de un registru de evidenţă imobiliară, în care să fie consemnate toate tranzacţiile efectuate pe piaţă, cu valoarea lor reală".

Notarii trebuie să fie obligaţi să raporteze valoarea contractelor de vînzare-cumpărare. Agenţiile trebuie să consemneze valoarea antecontractelor şi cea la care s-au încheiat tranzacţiile. În acest fel, va fi eliminată evaziunea fiscală pentru că, de cele mai multe ori, notarului i se declară o valoare mult mai mică decît cea reală. De asemenea, preşedintele Camerei de Comerţ Imobiliar susţine că este necesară raportarea valorii ofertelor lansate de vînzători, pentru ca să poată fi analizate fluctuaţiile de preţ şi tendinţele pe piaţă.

Alte reglementări propuse în pachetul de legi lansat în dezbatere publică de deputatul Zamfir privesc activitatea agenţiilor imobiliare şi a firmelor de consultanţă imobiliară, care trebuie să asigure clienţilor gradul de profesionalism a angajaţilor. Actele normative, aflate în stadiul de proiect, impun anumite restricţii pentru notari şi pentru realizarea cadastrului, astfel încît cumpărătorii să nu mai fie înşelaţi şi să se trezească cu altă proprietate decît cea pe care au vizionat-o.

Un alt proiect de lege controversat, aflat în prezent, la dezbateri în Parlament, este cel privind Zona Metropolitană Bucureşti, care va uni Capitala şi Judeţul Ilfov. Un posibil efect al aplicării legii este scumpirea excesivă a proprietăţilor din Ilfov. Întrebat dacă nu este suspectat că are anumite interese pe piaţa imobiliară pentru că a propus acest lucru, Gabriel Zamfir ne-a declarat că nu-i este frică de acest lucru. "Şi eu cred că vom asista la scumpiri artificiale ale proprietăţilor dacă legea va fi aprobată. Piaţa, însă, va regla aceste disfuncţii pentru că nici un cumpărător nu vrea să plătească cît nu face", a adăugat domnia sa. Emil Girgiu, preşedintele Camerei de Comerţ Imobiliară, recomandă mai mult simţ practic. Domnia sa ne-a explicat: "În străinătate, zonele metropolitane s-au dovedit depăşite ca mod de organizare. Ele nu au adus decît mult mai multă birocraţie. Mai eficientă s-a dovedit organizarea unor oraşe satelit în jurul marilor aglomerări urbane, cu buget şi autonomie propie. Este exact modul de organizare spre care se îndreaptă acum Bucureştiul şi localităţile învecinate".

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb