"Piaţa locală de acţiuni va avea o evoluţie notabil diferită de cea a pieţelor dezvoltate"

A consemnat Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 februarie

"Piaţa locală de acţiuni va avea o evoluţie notabil diferită de cea a pieţelor dezvoltate"

English Version

(Interviu cu Adrian Negru, Directorul General al Raiffeisen Asset Management)

"Dacă investim treptat şi constant, atunci diminuăm semnificativ impactul volatilităţii asupra portofoliului" "Cel mai probabil piaţa locală va avea o evoluţie notabil diferită de cea a pieţelor dezvoltate, similar cu ce s-a întâmplat în ultimii ani" "Pe cât de dur a fost 2022, pe atât de mult a creat premisele ca activele româneşti să devină «in corpore» atrăgătoare" "Pe măsură ce inflaţia şi-a continuat tendinţa de scădere şi piaţa a intrat sub spectrul scăderii ratelor de dobândă, vedem o poziţionare graduală către fondurile cu maturităţi mai lungi"

Piaţa noastră de acţiuni şi implicit fondurile locale de acţiuni vor avea în acest an, cel mai probabil, o evoluţie notabil diferită de cea a pieţelor dezvoltate, ceea ce implică

corecţii de amploare mai redusă, reveniri de multe ori mai rapide în urma corecţiilor comparativ cu pieţele europene şi o performanţă generală mai bună, spune Adrian Negru, Directorul General al Raiffeisen Asset Management, într-un interviu acordat ziarului BURSA.

Din punctul său de vedere, odată cu listarea Hidroelectrica, putem avea speranţe reale ca piaţa noastră de capital să fie avansată la statutul de emergentă. Pe de altă parte, este de aşteptat ca această promovare să ducă către o acceptare graduală de către piaţă a unor multipli mai ridicaţi pentru companii, decât cei cu care am fost obişnuiţi în ultimii ani.

"Dacă ai timpul de partea ta, poţi transforma aproape toate deciziile financiare în unele profitabile", spune Directorul General al Raiffeisen Asset Management.

Reporter: În condiţiile în care nu apar evenimente complet neprevăzute, ce aşteptări aveţi pentru 2024 în ceea ce priveşte randamentele fondurilor de acţiuni şi ale celor de obligaţiuni? Care sunt motivele pe care vă bazaţi opiniile?

Adrian Negru: Credem că fondurile de acţiuni, în special cele locale, îşi vor continua parcursul bun şi în perioada următoare. Chiar dacă după evoluţia spectaculoasă din 2023 s-a închis o bună parte din decalajul creat în 2022 când cotaţiile companiilor listate la BVB rămăseseră mult în urma rezultatelor financiare foarte bune din 2022, şi confirmate în bună măsură în 2023, credem că încă exista suficiente motive de optimism. Chiar dacă 2024 nu va aduce creşteri suplimentare de profituri pentru multe dintre companii, nivelul acestora este mulţumitor cel puţin pentru a susţine cotaţiile curente. Mai mult, odată cu listarea Hidroelectrica şi cu creşterea contribuţiei la pilonul II de pensii, asistăm la intrarea unor noi investitori în piaţa locală şi la consolidarea celei mai importante categorii de investitori pentru evoluţia BVB, fondurile locale de pensii obligatorii. Având în vedere că, ulterior listării Hidroelectrica, pe termen mediu putem avea speranţe reale că piaţa locală va fi avansată la statutul de piaţă emergentă, este de aşteptat ca unul dintre efecte să fie şi acceptarea graduală de către piaţă a unor multipli mai ridicaţi pentru companiile locale decât cei cu care am fost obişnuiţi în ultimii ani.

În ceea ce priveşte fondurile de obligaţiuni este de aşteptat ca acestea să-şi continue evoluţia bună în 2024. Chiar dacă piaţa deja a început să anticipeze încă de la finalul anului trecut normalizarea ratelor de dobândă care, cel mai probabil, va începe în acest an, odată ce vom avea certitudinea că inflaţia se apropie de nivelul normal şi băncile centrale vor reflecta asta prin scăderea ratelor de dobândă de politică monetară, efectul nu poate fi decât pozitiv pentru obligaţiuni şi pentru fondurile de obligaţiuni. E important să nu uităm că cel mai bun moment în care să fi investit în fondurile de obligaţiuni este atunci când dobânzile scad. Prin natura lor şi prin faptul că "marchează la piaţă" evoluţiile de piaţă, înseamnă că într-un scenariu în care ratele de dobândă scad (implicit preţurile obligaţiunilor cresc), în performanţa unui fond de obligaţiuni se vor regăsi atât cupoanele obligaţiunilor cât şi diferenţa (pozitivă) de preţ provenită din scăderea dobânzilor.

Reporter: Credeţi că va exista o diferenţă semnificativă între evoluţia acţiunilor de la BVB (implicit a fondurilor care urmăresc piaţa noastră) şi a celor internaţionale - europene şi/sau din Statele Unite (respectiv a fondurilor care investesc în astfel de pieţe)? De ce?

Adrian Negru: Da, cel mai probabil piaţa locală de acţiuni şi implicit fondurile locale de acţiuni vor avea o evoluţie notabil diferită de cea a pieţelor dezvoltate, similar cu ce s-a întâmplat în ultimii ani. Corecţii de amploare mai redusă, reveniri de multe ori mai rapide în urma corecţiilor comparativ cu pieţele europene cel puţin, performanţă generală mai bună. Toate acestea sunt lucruri care au caracterizat BVB-ul în ultimii ani şi mă aştept ca ele să continue în bună măsură.

Motivele ţin de structura pieţei. Pe de o parte, avem un număr însemnat de emitenţi care provin din sectoare ce le-au permis să înregistreze marje de profit excelente traduse şi în rate generoase de distribuţie a dividendelor, chiar dacă la BVB nu avem o reprezentare completă a economiei româneşti, acei emitenţi care sunt listaţi au o performanţă financiară ridicată. De cealalată parte, avem şi o structură a investitorilor instituţionali din ce în ce mai solidă, atât în termeni absoluţi dar şi relativ la dimensiunea pieţei locale. În plus, sper ca şi segmentul investitorilor de retail, fie că o fac prin investiţii directe sau prin intermediul fondurilor de investiţii, să continue tendinţa pozitivă care s-a manifestat din plin în 2023. E bine că foarte mulţi români profită de evoluţia de la BVB prin intermediul deţinerilor din fondurile de pensii, ar fi şi mai bine să profite şi prin investiţii personale directe.

Reporter: Cum apreciaţi performanţele din ultimii trei-cinci ani ale principalelor fonduri/clase de fonduri administrate de Raiffeisen Asset Management, în funcţie de profilul de risc?

Adrian Negru: Înainte de a descrie performanţa principalelor noastre clase de fonduri cred ca e important să reamintim că fondurile noastre folosesc ca principală metodă de evaluare "marcarea la piaţă". Cu alte cuvinte, chiar dacă fondurile sunt administrate activ, factorul principal care determină evoluţia lor este perfomanţa pieţei în care investesc. Revenind la întrebarea dumneavoastră, performanţa fondurilor noastre a fost eterogenă, atât în ceea ce priveşte anii cât şi clasele de fonduri. Începând cu 2020, an marcat de debutul pandemiei care s-a tradus printr-o volatilitate ridicată, nemaiîntâlnită până atunci pentru titlurile de stat şi implicit nici pentru fondurile de obligaţiuni, dar şi printr-o dovadă clară despre cât de rezilientă a ajuns să fie piaţa locală de acţiuni (vezi revenirea şi perfomanţa după scăderea iniţială dată de incertitudinea adusă de pandemie). Mergand mai departe, în 2021 am avut parte de un mic respiro, pentru ca în 2022 să avem parte de cel mai dificil moment din istoria industriei locale de asset management cauzat de creşterea randamentelor titlurilor de stat locale (în special cele în euro) la un nivel şi într-un ritm fără precedent. Pe cât de dur a fost 2022, pe atât de mult a creat premisele ca activele româneşti să devină "in corpore" atrăgătoare, fapt ce s-a văzut în 2023 şi sperăm să se vadă şi în continuare.

În concluzie aş spune că fondurile noastre au maximizat oportunităţile oferite de pieţe în această perioadă, în special când vine vorba de piaţa de acţiuni locală, şi au făcut faţă cu brio unor condiţii de piaţă extreme. Chiar dacă s-au înregistrat şi pierderi temporare în această perioadă, oricât de neplăcute şi de nedorite ar fi, ele au fost strict rezultatul unor condiţii extreme a căror frecvenţa ar trebui să fie redusă chiar şi în viaţa unui investitor pe termen foarte lung.

Reporter: Cum au evoluat preferinţele investitorilor în fonduri Raiffeisen Asset Management în ultimii ani? Care credeţi că sunt explicaţiile ?

Adrian Negru: Preferinţele investitorilor au fost influenţate în principal de evenimentele de piaţă. În anii în care titlurile de stat au avut o volatilitate ridicată, chiar extremă (2020 şi 2022) am văzut ieşiri din fondurile de obligaţiuni. La începutul lui 2023, după ce ajustările titlurilor de stat s-au consumat în cea mai mare parte, investitorii au sesizat nivelul ridicat al randamentelor chiar şi pe termene scurte şi au intrat masiv în fondurile cu maturităţi scurte. În ultimele luni, pe măsură ce inflaţia şi-a continuat tendinţa de scădere şi piaţa a intrat sub spectrul scăderii ratelor de dobândă, vedem o poziţionare graduală către fondurile cu maturităţi mai lungi, cele mai avantajate dacă acest scenariu devine realitate. În ceea ce priveşte fondurile de acţiuni, atât perfomanţa acestora dar şi factorii favorizanţi evidenţi ai pieţei locale au determinat ca fondurile de acţiuni locale să fie unele dintre favoritele investitorilor în această perioadă.

Reporter: Care credeţi că sunt criteriile pe baza cărora o persoană ar trebui să-şi aleagă un fond de investiţii?

Adrian Negru: Fondurile de investiţii nu sunt decât nişte "unelte", pornind de la utilizare generală până la una foarte specifică, care pot fi folosite de fiecare dintre noi pentru a ne atinge obiectivele personale. În primul rând trebuie să ţinem cont de obiectivul nostru. Dacă vorbim, spre exemplu, doar de managementul cash-ului pe termen relativ scurt, indiferent că sunt o persoană fizică sau o companie, atunci, probabil, un fond de obligaţiuni cu maturităţi scurte este cel mai potrivit. Pe de altă parte, dacă îmi doresc să-mi construiesc capital pe termen lung, atunci e "obligatoriu" ca în portofoliul meu să am şi un fond de acţiuni. De multe ori însă, mai ales dacă sunt la prima experienţă cu un fond de acţiuni/investiţia în acţiuni, chiar dacă volatilitatea din ultimii ani nu a fost extremă, tot se poate dovedi prea mare pentru ceea ce sunt dispus să tolerez. În acest caz, o soluţie foarte bună ca să-mi construiesc partea "riscantă" din portofoliu este investiţia periodică, investind treptat şi constant diminuez semnificativ impactul volatilităţii în portofoliul meu. De asemenea, cred ca e important să nu ne punem singuri într-un loc dificil investind pe termene foarte scurte sau încercând să speculăm, oricât de interesant şi atrăgător ar părea. Cel mai probabil o vom face în dauna propriului portofoliu, fie prin marcarea unor câştiguri mai mici decât ar fi fost posibil dacă am fi rămas investiţi, fie chiar prin marcarea de pierderi. Dacă ai timpul de partea ta, poţi transforma aproape toate deciziile financiare pe care le iei în unele profitabile.

Reporter: Vă mulţumesc !

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. suburbia e n faliment demult, traim din imprumuturi si donatii bruxelles.

    in ultimii ani n-a fost deloc notabil diferita bvb de eu sau us. putin diferita ca suntem mai aproape de razboi. cat despre viitor, la fel. pietele mici nu vor sta in picioare sau creste in timp ce US sau EU se prabusesc. dc se prabusesc.

    In ultima vreme tot vin administratorii de fonduri sa ne spuna HOLD! ca in meme urile alea de pe fb. Ma gandesc ca stiu ei ceva. 

    1. La ei mai e o diferenta notabila - pilon 2 si 3 nu ai criterii de performanta

    La preturile de acum din piata probabilitatea sa pierzi daca cumperi bate spre 90%.Iar cum bine scria un comentator de mai sus Romanica este in pragul unor ajustari macro majore.La un deficit bugetar peste %% de cinci ani consecutivi si deficit comercial de 27mld eur,.Haha, numai intrarile din pnrr au mai echilibrat balanta contului curent.O ajustare severa a cheltuielilor si cursului leului ne asteapta din 2025.

    avem net intrari investitii straine sa lasam gargara… asteptam sa oboseasca intrarile…

    s c c r e r 

    1. ISD 2023 in scădere cu 35% !

      Bună dimineața! Vă rog să observați sunt deja câteva companii la BVB care investesc sume mari, și dividendul va fi foarte mic ( ex.snp, tlv, sng etc ), acționarii așteaptă randamente mari și se vor trezi că va pica în cap prețul acțiuni. Să aveți succes

      Ne-am obisnuit cu randamente mari ale dividendelelor, dar care nu pot continua la nesfarsit.

      adica marile corporatii care vind si pleaca din spelunca de citiva ani.

      Crezi ca o sa fie mic? Si la TLV si la SNP ma astept la dividende serioase anul acesta.

      Pai SNP deja a declarat. TLV - au cumparat OTP, au de achitat datoria la ANAF inca 270 milioane RON, au emis bonduri - dobanda e fix+euribor6m, si cumpara si BRD Pensii... nu te astepta ;)

      Dar in scadere cu vreo 40%.

    Din 2025 se repeta filmul, ajustarea va veni ca traznetul cu creșteri la TVA, scăderi masive ale vânzărilor, șomaj. Nu exista alta cale, nu s-a inventat: deficitul trebuie scăzut cu minim 2% PIB, adică 70 miliarde lei !

    Cât privește BET, se va opri probabil la 10.000... 

    1. Spune-ne si unde investesti in 2025 sa crestem frumos si sa ocolim apocalipsa.

      Fac DCA pe titluri in euro Fidelis 5%, detin BRD ca fac profit din imprumutat statul la greu, detin VZ, CVX si ceva MSFT.

      corect...., cresteri TVA, impozite si taxe, accize, somaj, preturi administrate....idem Ungaria, Turcia, Argentina. Modelul pt saracire e clasic.

      Doar bugetarii (si nici aia toti) vor fi protejati, in rest...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb