PIAŢA MONETARĂ Dobânda la depozitele overnight a scăzut la 2,15%

ANDREEA PANAIT
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 3 iunie 2020

BNR a afişat, ieri, un nivel mediu al dobânzii la depozitele overnight plasate (ROBOR) care a scăzut la 2,15%, faţă de 2,38%, valoarea înregistrată în şedinţa precedentă. Dobânda la depozitele atrase pentru o zi (ROBID) a scăzut la 1,86%, faţă de 2,08%, valoarea înregistrată în şedinţa precedentă. Indicele ROBOR la 3 luni a scăzut la 2,29% faţă de 2,40%, valoarea înregistrată în şedinţa precedentă. ROBOR la 6 luni a coborât la 2,39%, faţă de 2,49%, valoarea înregistrată în şedinţa anterioară.

BNR a publicat, recent, indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care a înlocuit ROBOR în calculul dobânzilor la majoritatea creditelor în lei. Valoarea acestuia, pentru al patrulea trimestru din 2019, este de 2,44%.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Pai cand in 2016 a inceput sa creasca roborul, am intrebat oficial la BNR, care sunt motivele sa creasca dobanda atat de accelerat, avand in vedere cresterea economica puternica din guvernarea 2012-2016 (4-6% pe an), iar inflatia chiar nu a fost cine stie ce dimpotriva multe preturi scazusera din cauza TVA-ului redus. Raspunsul a fost in doi peri, ba ca nu e lichiditate, ba balanta import export, ba inflatie, ba informatii bursiere etc. Adica nimic. Acum de cand au venit astia de la PdNL, cu marele finantist Catu, economia e in picaj, somajul da sa explodeze, imprumuturile se tin lant, contractie PIB sigur o sa avem, dar BNR reduce dobanzile si scade roborul. Acum vrea ca acest ROBOR, care in 2016 l-a crescut artificial ca sa TEMPEREZE cresterea exploziva a economiei si a consumului, inclusiv sa faulteze masurile economice PSD (lovind in cateva sute de mii de debitori, luand din buget luna de luna timp de 4 ani in medie 200 de lei si bagandu-i in buzunarul bancilor), acest ROBOR sa fie pornirea economiei. O sa vedem care va fi efectul. Dar clar este un singur lucru. BNR dispune cu vrea de acest ROBOR, bancile care stabilesc fixingul nu au decat sa cante in struna ca banii le intra lor fara sa miste un deget. Zicea un macator de finante ca ROBOR este viu. Eu zic ca ROBOR este toxic si netransparent. De asemenea, cand a aparut IRCC-ul am zis ca nu va fi nicio problema ca sa creasca valoarea acestuia. Ei gasesc intotdeauna mecanisme sa le rezolve. BNR-ul nu este supraveghetorul transparent al bancilor si un aparator al cetatenilor in fata abuzurilor, ci este chiar sursa abuzurilor, iar bancile sunt alaturi de ei. PUNCT

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb