Cei mai mulţi dintre producătorii de pe piaţa IT nu cred că subnotebookurile vor înlocui laptopurile clasice. Dragoş Nicolaescu, director general "Fujitsu Siemens Româ-nia", ne-a declarat: "Nu văd acest lucru posibil fiindcă fiecare categorie de utilizatori, fiecare segment are anumite nevoi. Gamer-ul îşi doreşte placă şi procesor puternic, programatorul îşi doreşte ecran mare, managerul îşi doreşte ceva mic, frumos şi conectat tot timpul ca să îşi citească emailul. S-ar putea să ajungă numai la acest lucru, pentru că deja pe un pocket-pc primeşti mailuri, ai agendă, internet, aproape tot ce îţi trebuie. Poţi să deschizi word, pdf, excel".
Domnul Nicolaescu crede că mai degrabă telefoanele inteligente atacă piaţa laptopurilor. Un segment din piaţă - VIP, fashion, business - duce spre aceste soluţii. "Sunt situaţii în care ai un telefon foarte performat şi te întrebi dacă mai este necesar să te cari cu un laptop după tine", consideră Dragoş Nicolaescu.
Domnia sa consideră că piaţa de produse mobile este în creştere permanentă constantă, în timp ce piaţa de PC-uri este în declin: "Senzaţia mea este că aceasta scade din ce în mai mult, evoluează spre mini pc-uri, spre staţii grafice, ori soluţii spre gen Imac".
În ceea ce priveşte partea de software, domnul Nicolaescu nu crede că aici mai pot apărea diferenţe majore: "Programele existente deja acoperă necesarul de pe piaţă. Aplicaţiile de birou au ajuns la maximul de facilităţi, au devenit chiar prea complicate pentru ceea ce fac". Totuşi, domnul Nicolaescu remarcă o creştere în soluţiile de securitate, pe parte de spyware, criptare, protecţie: "Pe partea de arhivare, apar din ce în ce mai mult conţinut multimedia şi este din ce în ce mai mare nevoie de un spaţiu cât mai mare. Acum câţiva ani se vorbea de harduri de 40 de GB, acum se vorbeşte de jumătate de terra. Peste câţiva ani CD-urile ni se vor părea prea banale".
Subnotebookurile sunt pentru doamne?
"Există într-adevăr un segment de piaţă pentru subnotebook care este aproape o jucărie, ca preţ şi ca funcţionalitate. Nu are un sistem de operare complicat, dar este o soluţie perfectă pentru cineva care nu a mai avut laptop şi nu este adeptul părţii tehnice", afirmă Dragoş Nicolaescu, director general "Fujitsu Siemens Româ-nia".
Subnotebookurile sunt preferate de femei, care nu au pasiunea să butoneze, dar îşi doresc un laptop frumos, mic cu care să se conecteze la internet, să poată să îşi comande diverse lucruri, să trimită emailuri, să îşi vadă mailul, pozele, să facă un chat.
Conectarea este pe wireless, din păcate subnotebookurile nu au 3G. "Ar fi perfect să fie o conectare la internet mobil de la unul dintre operatorii locali de telefonie. Din păcate în ţara noastră nu prea sunt hot-spoturi pentru internet iar cele existente sunt cu plată. În America sunt gratuite peste tot", afirmă domnul Nicolaescu. Totuşi, domnia sa este de acord că subnotebookurile ar putea să fie o soluţie excelentă pentru piaţa europeană. "Este o soluţie care se adresează unui segment până acum ingnorat de producătorii de hardware, acela al nepasionaţilor de IT şi care nu au timpul, răbdarea şi dorinţa de a învăţa despre acest lucru", mai spune domnul Nicolaescu.
Totodată, directorul general al Reprezentanţei Fujitsu Siemens Computers România, ne-a declarat: "Intenţionăm şi noi să lansăm un astfel de produs, un pic mai performat. Nu dorim să intrăm în competiţie cu Asus, ci să fie un laptop uşor de utilizat, simplu fără prea multe performanţe şi facilităţi. Faci doar comunicare cu alte persoane, internet, poze, media, filme de pe Youtube, entertaiment şi comunicare".
Amilo 3000 - noua linie de notebook-uri Fujitsu Siemens
Noua linie de notebookuri Amilo 3000 urmează valorile clasice Fujitsu Siemens Computers promovând în acelaşi timp o serie de caracteristici unice pentru această gamă de produse, subliniază Dragoş Nicolaescu.
Argumentele forte ale noilor produse din seria Amilo 3000 sunt caracterul inovator - Amilo Graphic Booster este una dintre primele soluţii grafice externe din lume, uşurinţa în utilizare - interfeţele utilizate în mod frecvent se află în faţă, pentru a putea fi găsite uşor, iar pe tastatură veţi găsi butoane practice, cum este butonul pentru activarea modului silenţios şi butonul de control pentru funcţii multimedia şi, nu în ultimul rând fiabilitatea - tastatura este protejată împotriva scurgerilor de lichide.
Începând cu iunie 2007, Fujitsu Siemens Computers a introdus garanţia tip Collect&Return pentru toate gamele de notebookuri vândute în România. Clientul sună la Helpdesk-ul firmei şi în 48 de ore i se ridică echipamentul de oriunde din ţară. În maximum 10 zile lucrătoare de când a sunat i se returnează calculatorul reparat în garanţie.
Fujitsu Siemens Computers are două depozite mari de piese în Germania de unde se asigură logistică pentru toată Europa. Piesele ajung de la depozitul din ţară în maximum 24 de ore.
Pentru proiecte cu timp de reparaţie mai mic de 24 de ore se asigură stocuri locale. "Bineînţeles că există şi cazuri în care se depăşeşte acest termen, deseori când nu se oferă destule informaţii despre defectele apărute, însă media a rămas întotdeauna de 10 zile", susţine Dragoş Nicolaescu.